Huis overdragen aan uw kind: hoe werkt dat?
Auteur:
Marloes Blokhuis
19-10-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten
U heeft een eigen huis en u heeft kinderen. U vindt het een prettige gedachte dat uw kinderen uw huis later overnemen. Bijvoorbeeld omdat uw familie al generaties in het huis woont of omdat het steeds moeilijker is een geschikte woning tegen een acceptabele prijs te vinden. Dus wilt u uw huis overdragen aan uw kind(eren).
Het huis op naam van uw kind zetten, was vroeger een veel gebruikte manier om het vermogen over te hevelen naar een kind. Dit wordt ook wel '(bloot)eigendom overzetten' genoemd. Hoewel het uiteraard nog steeds mogelijk is het huis op naam van uw kind te zetten, zitten er dankzij de gewijzigde wetgeving minder (belasting)voordelen aan dan voorheen.
Een huis overdragen aan uw kinderen kan op twee manieren: door het aan uw kinderen te schenken, of door de woning aan hen te verkopen.
Huis aan kinderen schenken
Als u het huis aan uw kinderen schenkt, moeten zij schenkbelasting betalen. Deze tarieven zijn gelijk aan de tarieven van erfbelasting. De vrijstelling voor erfbelasting is echter groter dan die voor schenkbelasting.
Het schenken van een huis is wat betreft belastingen dus minder voordelig. Bovendien moeten uw kinderen de financiële middelen hebben om de schenkbelasting te kunnen betalen.
Huis aan kinderen verkopen en terug huren
De tweede mogelijkheid is het verkopen van het huis aan uw kinderen, waarna u het terug huurt. Uw kinderen moeten dan waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. U moet dus eerst zeker weten dat zij een lening kunnen krijgen.
Ook mag u geen (veel) lagere prijs voor de woning vragen. De woning moet voor een reële marktwaarde verkocht worden. Doet u dit niet, dan wordt het verschil gezien als een schenking. Uw kinderen moeten hier belasting over betalen.
Daarnaast moet de huurprijs die u afspreekt reëel zijn. Wordt er geen huur betaald, dan moeten uw kinderen alsnog erfbelasting over de woning betalen en was de verkoop dus voor niets. De huur die u moet betalen is 6% van de WOZ-waarde van de woning. Ieder jaar moet het bedrag dus opnieuw bepaald worden.
Ten slotte moeten kinderen overdrachtsbelasting betalen bij verkoop. Dit is 8% van de koopsom. Ook moeten de kinderen de overdrachtskosten bij de notaris betalen.
Wilt u heel zeker weten dat u aan alle voorwaarden voor het overdragen van uw huis aan uw kinderen voldoet? Een verkoopmakelaar kan u hierover in een gratis en vrijblijvend gesprek adviseren en samen met u kijken naar de mogelijkheden en kosten.
Veelgestelde vragen in het kort
Hoe zet ik een huis op naam van een kind?
Kan ik een huis binnen de familie verkopen?
Ja, u kunt een huis verkopen binnen de familie. Houd er wel rekening mee dat het verkoopbedrag marktconform moet zijn. Ook moet de kopende partij verschillende kosten betalen, zoals overdrachtsbelasting en de notariskosten.
Hoe kan ik een huis kopen van mijn ouders en aan hen verhuren?