Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Verantwoordelijkheid bij schulden uit erfenis

Erfenis beneficiair aanvaarden: hoe zit dat?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Misschien kent u de term wel: een erfenis beneficiair aanvaarden. Als een dierbare overlijdt en u een erfenis nalaat, kunt u drie dingen doen. U aanvaardt de erfenis, u kiest ervoor de erfenis beneficiair te aanvaarden, of u verwerpt de erfenis.

De laatste twee opties zijn van belang als u vermoedt dat de overledene (grote) schulden had. Door de erfenis beneficiair te aanvaarden neemt u de verantwoordelijkheid voor afwikkeling op u zonder dat u zelf voor de schulden opdraait. Het is een goed alternatief voor het verwerpen van de erfenis, waarbij u er compleet van afziet.

Voor- en nadelen van beneficiair aanvaarden

Er zitten voor- en nadelen aan beneficiair aanvaarden. Als u een erfenis beneficiair aanvaardt moet u de erfenis strikt volgens de wet afhandelen. Als er sprake is van schulden, lost u deze af met de middelen die in de erfenis zitten.

Het kan zijn dat u dan zelf niets uit de erfenis ontvangt omdat het geld naar de schuldeisers gaat. Daarentegen is het ook mogelijk dat u wel opbrengst haalt uit de erfenis. Dat lukt uiteraard niet als u de erfenis verwerpt.

Het nadeel van een erfenis beneficiair aanvaarden is dat u mogelijk wel het werk van de afwikkeling heeft zonder dat u daar iets voor terugkrijgt. Indien u een huis moet verkopen met meerdere erfgenamen is het ook mogelijk de erfenis gezamenlijk beneficiair te aanvaarden.

Kosten erfenis beneficiair aanvaarden

Houd er rekening mee dat u bij het aanvaarden van een erfenis altijd notariskosten betaalt. Die zijn hoger als u kiest voor beneficiair aanvaarden in plaats van ‘zuiver aanvaarden’. De kosten kunnen uiteindelijk wel lager uitvallen omdat u de kosten voor de afwikkeling kunt halen uit de erfenis van de overledene.

Bij een erfenis beneficiair aanvaarden wordt u als het ware ‘schuldeiser’ van de overledene. Alle schulden worden betaald aan de schuldeisers. Blijft er dan nog iets over, dan is dat voor u en eventuele mede-erfgenamen. Als de overledene een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten kan de hypotheek daarmee afgelost worden. Dat scheelt u als nabestaande flink.

Schulden in de erfenis

Als u een huis erft zijn er een paar opties. U heeft het geluk een afbetaald huis te erven, waardoor de opbrengst van de woning bij verkoop geheel aan u en de overige erfgenamen ten goede komt. Is er echte sprake van het erven van een huis met aflossingsvrije hypotheek? Dan blijft er uiteraard veel minder over, of zelfs niets.

Bij het erven van een huis met aflossingsvrije hypotheek staat de volledige hypotheekschuld doorgaans nog open. Indien er sprake is van overwaarde op de woning kunt u het huis verkopen en de overwaarde onder de erfgenamen verdelen.

Staat het huis echter onder water? Dan verkoopt u met verlies. In dit geval is het zeer verstandig de erfenis beneficiair te aanvaarden. Maar hoe weet u nu welke situatie van toepassing is? Daarvoor moet u weten of er sprake is van schulden en weten hoeveel de woning waard is.

Woningwaarde van een huis in de erfenis

Na het overlijden van een dierbare die u een woning nalaat, kunt u als erfgenaam de hypotheekschuld opvragen. Laat u daarnaast een gratis waardebepaling uitvoeren? Dan weet u precies of er sprake is van overwaarde of een restschuld. Dat is prettig als u overweegt de erfenis zuiver of beneficiair te aanvaarden.

Op basis van deze informatie kunt u een besluit nemen. U verkoopt de woning, al dan niet samen met andere erfgenamen, of u houdt de woning aan. Wat u ook doet, een gratis waardebepaling is zo geregeld. Deze vraagt u direct vrijblijvend aan via onze Gratis Waardebepaling Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het beste een huis verkopen met meerdere erfgenamen?

Als u een huis wilt verkopen met meerdere erfgenamen moet u goede afspraken maken over de verdeling. Vraag een waardebepaling aan en zet de woning te koop, bijvoorbeeld via een verkoopmakelaar.

Hoe werkt het erven van een huis met aflossingsvrije hypotheek?

Het erven van een huis met aflossingsvrije hypotheek leidt er vaak toe dat de erfgenaam de woning met kleine winst verkoopt. De woning is immers het onderpand van de niet afgeloste hypotheek.

Komen er nog kosten bij kijken als ik een afbetaald huis ga erven?

Ja, u moet erfbelasting betalen over de waarde van de woning die u erft als u een afbetaald huis gaat erven.