Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Regels rondom uitkopen ex-partner

Je ex uitkopen: hoe gaat dat?

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 29-11-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij een scheiding moet heel wat geregeld worden. Wanneer u met uw partner een eigen woning heeft moet ook daar een oplossing voor gevonden worden. In grote lijnen zijn er twee mogelijkheden: u verkoopt de woning, verdeelt de opbrengst en beide partners gaan op zoek naar een nieuw huis. De andere optie is dat één van de partners in het huis blijft wonen. De andere partner zal moeten worden uitgekocht.

Je ex uitkopen betekent dat de partner die in het huis blijft wonen de ander een vergoeding geeft voor zijn of haar deel van de waarde van het huis. U kunt dat deel berekenen door de nog resterende hypotheekschuld af te trekken van de woningwaarde. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van u en voor de helft van uw partner.

Uitkopen van uw partner, hoe doet u dat?

Dat klinkt allemaal gemakkelijker dan het in de praktijk soms is. Om te beginnen moet u het eens worden over wie er in het huis blijft wonen. Dan moet de actuele waarde van de woning bepaald worden door een taxatie of waardebepaling. Is er veel overwaarde op het huis, dan vergt uitkopen nogal wat spaargeld of een extra lening of verhoging van de hypotheek van de uitkopende partij.

Is het uitkopen van uw ex verplicht?

Het uitkopen van uw partner is niet verplicht. U kunt immers ook het huis verkopen en de opbrengst of de schuld delen. Wanneer één van de partners in het huis wil of moet blijven wonen is uitkopen wel verplicht. Natuurlijk kunt u onderling altijd andere afspraken maken, maar dat komt niet zo vaak voor.

Wat wel kan is het uitkopen uitstellen tot degene die moet betalen wat meer geld ter beschikking heeft. De hypotheekverstrekker kan ook een rol spelen door een lening te geven of de hypotheek te verhogen, maar de bank zal dan toch ook wel kijken naar uw inkomen.

Je ex uitkopen: doe eerst dit

Voordat u een besluit kunt nemen over het uitkopen van uw ex, moet u goed weten wat de waarde is van uw woning. U kunt een lokale full-service makelaar inschakelen om gratis en vrijblijvend een schatting van de waarde van uw huis te maken. Vul dit formulier in om een ervaren makelaar een waardebepaling te laten uitvoeren.

Veelgestelde vragen in het kort

Uitkopen van uw partner, hoe gaat dat?

Het uitkopen van uw partner doet u door uw partner een vergoeding te geven ter hoogte van de helft van de woningwaarde verrekend met de openstaande hypotheek.

Is het uitkopen van uw partner verplicht?

Nee, het uitkopen van uw partner is niet verplicht, u kunt ook samen de woning verkopen. Uitkopen is alleen verplicht wanneer één van de twee partners in de woning blijven wonen.

Mijn ex wil het huis niet verlaten, wat nu?

Wanneer uw ex het huis niet wil verlaten, kunt u er voor kiezen uzelf te laten uitkopen. Uw partner blijft in het huis, u ontvangt een vergoeding voor uw deel van het huis.