Huis verkopen De vraagprijs bepalen De beste vraagprijs kiezen

Wat is het gemiddelde verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs?

Auteur:
02-11-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

De vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs van een huis zijn zelden gelijk aan elkaar. Daar waar de verkoopsom een klein decennium geleden gemiddeld nog fors lager lag dan de vraagprijs, is die situatie tegenwoordig volledig omgekeerd. In de huidige woningmarkt waarin de vraag groter is dan het aanbod, is overbieden namelijk geen uitzondering, maar regel.

Niet alleen de woningmarkt heeft invloed op het gemiddeld verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs. Daar waar de uiteindelijke verkoopprijs voornamelijk bepaald wordt door de markt, wordt de vraagprijs dit met name door de geschatte waarde van de woning. Iemand die de waarde van zijn eigen huis erg hoog inschat, zal logischerwijs een aanzienlijk hogere vraagprijs durven vragen.

Gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs

Uit statistieken blijkt dat het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs 4% is. Dit betekent dat een woning die in 2024 voor €432.000 te koop staat, doorgaans voor €449.280 wordt verkocht. Dit is een landelijk gemiddelde, waardoor de verschillen op lokaal niveau groter of kleiner kunnen zijn. Zo is flink overbieden in Amsterdam gebruikelijker dan in het noorden en oosten van het land.

Duidelijk uit de cijfers is ook dat het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs oploopt naarmate woningen voor een hoger bedrag te koop staan. Zo wordt er op huizen met een vraagprijs van meer dan €600.000 ongeveer 10 keer zo vaak meer dan €100.000 overboden dan op huizen met een vraagprijs tussen de €300.000 en €400.000. Deze uitschieters hebben invloed op het gemiddelde.

Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs

De vraagprijs en verkoopprijs verschillen niet alleen vaak onderling, maar ook ten opzichte van de WOZ-waarde. Deze door de overheid vastgestelde waarde dient van oorsprong om de hoogte van gemeentelijke belastingen te bepalen, maar wordt door veel huizenverkopers gezien als indicatie van de waarde – en daarmee ook van de vraagprijs en verkoopprijs – van de woning.

Helaas is de WOZ-waarde in de praktijk geen goede indicatie, want deze wordt vastgesteld op basis van algemene woningkenmerken zoals woningoppervlakte en ligging. Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening.

In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde. Ten opzichte van de vraagprijs is het verschil kleiner, doordat veel verkopers moeite hebben met het accuraat inschatten van de waarde van hun huis. Hierdoor nemen ze de WOZ-waarde als uitgangspunt en laten ze in potentie (tien)duizenden euro’s bij verkoop liggen.

Hoe bepaal ik de juiste vraagprijs voor mijn woning?

Een accurate waardebepaling van uw huis is essentieel om de juiste vraagprijs bij verkoop te bepalen. Hierbij denkt u wellicht al snel aan een officiële taxatie, maar dit brengt onnodig veel kosten met zich mee. Een net zo effectief en bovendien volledig gratis alternatief is een waardebepaling door een lokale full-service verkoopmakelaar.

Tijdens dit vrijblijvende kennismakingsbezoek beoordeelt de makelaar de kenmerken en onderhoudsstaat van uw woning. Op basis van zijn langjarige expertise met huizenverkoop in de regio adviseert hij u over een vraagprijs die zal resulteren in de hoogst mogelijke verkoopprijs. Klik hier om direct een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan te vragen.

Veelgestelde vragen in het kort

Waarom zijn de vraagprijs en verkoopprijs bijna nooit gelijk?

De verkoopprijs wordt bepaald door de lokale woningmarkt, terwijl de vraagprijs wordt gebaseerd op de geschatte waarde van de woning. Een gratis waardebepaling van uw huis kan dan ook helpen om de juiste vraagprijs en daarmee een optimale verkoopprijs te bepalen.

Hoe verhoudt de WOZ-waarde zich tot de vraagprijs?

De vraagprijs van een huis is vaak hoger dan de WOZ-waarde. Dit komt omdat de WOZ-waarde geen nauwkeurige inschatting is van de woningwaarde en veel actuele inpandige kenmerken niet meeneemt. Ook is de vraag momenteel groter dan het aanbod, waardoor huizenprijzen stijgen.

Hoe bepaal ik de juiste vraagprijs voor mijn woning?

De juiste vraagprijs resulteert in de hoogste verkoopprijs van uw huis. De beste manier om de juiste vraagprijs te bepalen, is een gratis waardebepaling door een verkoopmakelaar. Deze waardebepaling is naast kosteloos ook geheel vrijblijvend en geeft u inzicht in de mogelijke opbrengst bij verkoop.