Huis verkopen De vraagprijs bepalen Waarde laten vaststellen

Hoe kan ik de vraagprijs van mijn woning bepalen?

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Zodra u besluit uw woning te verkopen rijst er een belangrijke vraag. Wat wordt de vraagprijs van uw woning? Misschien heeft u een prijs in gedachten, maar is deze ook realistisch? De vraagprijs van uw woning bepalen doet u altijd zelf, maar u kunt hierbij wel hulp inschakelen van een expert, zoals een makelaar.

Door de vraagprijs van uw woning op de juiste manier te bepalen trekt u zoveel mogelijk serieuze, potentiële kopers. Kiest u ervoor de vraagprijs laag te houden? Dan krijgt u waarschijnlijk veel reacties. Zet u hoog in? Dan blijft het aantal kijkers wellicht beperkt, maar filtert u wel de serieuze kandidaten eruit.

Zelf de vraagprijs van uw woning bepalen

U kunt op een aantal manieren de vraagprijs van de woning bepalen. Als er recent gelijkwaardige woningen in uw straat of buurt zijn verkocht, kunt u deze prijzen als leidraad nemen. Toch verschilt elk huis, dus het kan zijn dat uw woning meer of minder waard is.

U kunt de vraagprijs van de woning ook bepalen door een waardebepaling of taxatie uit te laten voeren. Let op dat u bij een taxatie vaak taxatiekosten betaalt. Die lopen al snel op naar €500. Wilt u liever goedkoper een vraagprijs van uw woning bepalen? Dan is een gratis waardebepaling een goede keuze.

Waardebepaling laten uitvoeren

Als u kiest voor een waardebepaling komt er geen taxateur langs, maar een lokale makelaar. De makelaar weet uiteraard hoe de lokale huizenmarkt zich ontwikkelt en kan u een goede indicatie geven van de waarde van de woning.

Vervolgens kunt u ervoor kiezen de vraagprijs van de woning te bepalen op basis van de waardebepaling. U kiest er bijvoorbeeld voor om de waardebepaling aan te houden, of er juist boven te gaan zitten.

Verkopen in een populaire markt

Er zijn diverse tactieken voor het bepalen van de vraagprijs van uw woning. De makelaar die uw gratis waardebepaling uitvoert kan u hierover adviseren. Als u bang bent dat uw woning niet snel verkocht wordt, is het bijvoorbeeld verstandig de prijs te verlagen.

Wilt u daarentegen uw woning verkopen in een populaire regio, zoals de Randstad? Dan is het slim om de prijs juist te verhogen. De kans is bovendien groot dat kopers boven de vraagprijs bieden. Wilt u advies van een lokale, full-service makelaar om de vraagprijs van uw woning goed te kunnen bepalen? Of een gratis waardebepaling aanvragen? Maak dan gebruik van onze handige Waardebepaling Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het verschil tussen de taxatie en de vraagprijs?

Het verschil tussen de taxatie en de vraagprijs zit in de waarde die volgt uit de taxatie en de vraagprijs, maar ook in het doel. De kopende partij heeft een taxatie nodig voor de financiering, terwijl de verkopende partij de vraagprijs bepaalt. Taxatie en vraagprijs zijn dus niet hetzelfde.

Wat is de gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland?

De gemiddelde vraagprijs per m2 ligt in 2023 op ongeveer €3.100. De kans is groot dat de gemiddelde vraagprijs per m2 lager of hoger uitvalt in uw regio.

Hoe bepaal ik de WOZ-waarde versus de vraagprijs?

De WOZ-waarde kunt u opvragen bij het kadaster, terwijl u de vraagprijs als verkoper zelf bepaalt. WOZ-waarde versus vraagprijs hebben weinig met elkaar te maken, u heeft de WOZ-waarde niet nodig om de vraagprijs te bepalen.