Huis verkopen De vraagprijs bepalen Huiswaarde op basis van woonoppervlak

Wat is de gemiddelde vraagprijs per m2?

Auteur:
08-02-2023 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

In advertenties van woningen die op Funda worden aangeboden, staat vaak veel informatie. Het gaat dan om de vraagprijs, de locatie, het energielabel, het woonoppervlak en andere factoren. Ook de vraagprijs per m2 staat er meestal in. Dit is de vraagprijs gedeeld door het totaal aantal vierkante meters woonoppervlak. Hoe berekent u dit en hoe doet u hier uw voordeel mee?

U kunt deze vraagprijs afzetten tegen de gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland. Die bedraagt rond de €3.000 per m2. Of u vergelijkt deze met de gemiddelde vraagprijs per m2 in uw eigen stad, wijk of buurt. Zo kunt u vrij eenvoudig zien of u veel of weinig betaalt voor een vierkante meter woonoppervlak.

Hoe berekent u de vraagprijs per m2?

Kopers kunnen hun voordeel doen met de gemiddelde vraagprijs per m2, door de prijs per m2 van de woning die zij op het oog hebben te vergelijken. Ook als u uw woning wilt verkopen kunt u de gemiddelde vraagprijs per m2 gebruiken.

Voor u uw woning te koop zet, dient u eerst de vraagprijs te bepalen. U kunt de gemiddelde vraagprijs per m2 in uw buurt of gemeente raadplegen en de vraagprijs van uw woning hierop afstemmen. Let daarbij wel op andere zaken, zoals de ligging van uw woning, de aanwezigheid van voorzieningen en de grootte van uw perceel.

Wat is de gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland?

De gemiddelde vraagprijs per m2 in Nederland komt uit op iets meer dan €3.000. Aangezien de woningmarkt in beweging is en de prijzen hard stijgen, gaat ook de gemiddelde vraagprijs per m2 omhoog. Het hangt wel af van de gemeente. In de Randstad (zoals in de gemeente Haarlem en Amsterdam) is de gemiddelde vraagprijs per m2 het hoogst.

Amsterdam is met een gemiddelde vraagprijs van circa €6.500 de duurste gemeente van Nederland. In Pekela vind je de goedkoopste huizen, met een gemiddelde vraagprijs per m2 van €1.800. Er zit dus een groot verschil tussen verschillende gemeenten en regio’s.

De vraagprijs bepalen

Wilt u de vraagprijs per m2 vergelijken? Kijk dan op Funda naar woningen in hetzelfde segment of in dezelfde buurt. In de huidige woningmarkt is er veel vraag naar huizen. U kunt uw woning dus gerust te koop zetten voor een concurrerende vraagprijs.

De juiste prijs bepalen voor uw te verkopen woning doet u natuurlijk zelf. Het kan prettig zijn daarvoor een makelaar in de arm te nemen. Deze kan u adviseren over de verkoop van uw woning en u helpen het beste bod binnen te halen. Kies altijd voor een erkend verkoopmakelaar om er zeker van te zijn dat diegene ervaren is en verstand van zaken heeft.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe berekent u de vraagprijs per m2?

U berekent de vraagprijs per m2 heel eenvoudig. U deelt de vraagprijs van de woning door het aantal m2 woonoppervlak. Let op: het perceel valt hierbuiten.

Wat kost een vierkante meter woonoppervlak?

De gemiddelde vraagprijs per m2 is in Nederland iets meer dan €3.000, maar dit verschilt sterk per gemeente. In gemeentes in de Randstad en andere gewilde regio’s valt de vraagprijs al snel een stuk hoger uit. Hier moet u dus rekening houden met een hogere gemiddelde vraagprijs per m2.

Waarom zou u de vraagprijs per m2 uitrekenen?

Door naar de gemiddelde vraagprijs per m2 te kijken, ziet een koper direct of een woning goedkoop of juist duur is, gemeten naar het woonoppervlak. De gemiddelde vraagprijs per m2 kan zelfs binnen een stad of buurt verschillen. Op die manier maakt kunt u de vraagprijs voor uw woning, eventueel in overleg met een verkoopmakelaar, eenvoudig bepalen.