Huis verkopen De vraagprijs bepalen Slimme verkoopprijs kiezen

Vraagprijs huis bepalen: hoe werkt dat?

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is één van de belangrijkste zaken bij de verkoop van een woning: de vraagprijs van het huis bepalen. Spannend en leuk om te doen. Wellicht brengt uw huis meer op dan u denkt! De vraagprijs van uw huis bepalen doet u altijd zelf, maar u kunt daar wel hulp bij inschakelen, bijvoorbeeld van een aankoopmakelaar.

Voor u overgaat tot de vraagprijs van uw huis bepalen, moet u weten wat het verschil tussen richtprijs en vraagprijs is. En u wilt weten hoe de woningmarkt er in uw stad of regio voor staat. Zo kunt u de beste vraagprijs voor uw huis bepalen, met een optimaal verkoopresultaat als gevolg.

Vraagprijs op basis van waardebepaling

Misschien heeft u geen idee waar u moet beginnen als u de vraagprijs van uw huis wilt bepalen. Dan kunt u kijken naar recent verkochte woningen in uw wijk of een waardebepaling aanvragen. Bevindt u zich nog in de oriënterende fase? Dan is een gratis waardebepaling een goede keuze. Zo bespaart u taxatiekosten die al snel kunnen oplopen tot €500 of meer.

Bij een waardebepaling zal een erkend makelaar uw woning opnemen en een actuele marktwaarde afgeven. U kunt de vraagprijs van het huis vervolgens bepalen op basis van deze informatie. Als het goed is komt de uiteindelijke verkoopprijs in de buurt van de waardebepaling, of daarboven uit.

Verschil tussen richtprijs en vraagprijs

Naast de waardebepaling is het verstandig te kijken naar de richtprijs en de vraagprijs, en de onderhandelingsruimte die u kopers wilt bieden. Met de richtprijs bedoelen we de prijs die u in gedachten heeft voor de woning. Die hoeft niet hetzelfde te zijn als de vraagprijs.

Misschien wilt u €375.000 voor de woning krijgen, maar zet u de woning voor €360.000 te koop om voldoende kijkers te trekken. U kunt potentiële kopers ook een richtprijs meegeven als u biedingen wilt ontvangen. Zo kunt u het onderhandelen over de vraagprijs van de woning goed sturen. Het begint echter bij het bepalen van de vraagprijs van de woning.

De juiste vraagprijs voor je huis bepalen

Een te hoge vraagprijs schrikt kopers af, terwijl een te lage vraagprijs voor een (te) groot aantal kijkers zorgt. Het is dus de kunst de juiste vraagprijs voor uw huis te bepalen. Dat kunt u zelf doen, bijvoorbeeld op basis van uw eigen wensen en informatie over de regionale woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde vraagprijs per m2 in uw wijk.

Het is ook mogelijk om een verkoopmakelaar inschakelen. Een verkoopmakelaar kan u helpen door een gratis waardebepaling uit te voeren. Zo weet u – zonder kosten te maken – hoeveel uw woning op dit moment opbrengt. Deze kan u bovendien adviseren over de verkoopprijs en -tactiek.

Een waardebepaling vormt de eerste, eenvoudige stap als u de vraagprijs van uw huis wilt bepalen. Vraag daarom nu een gratis waardebepaling aan bij een ervaren, lokale verkoopmakelaar!

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het verschil tussen de richtprijs en de vraagprijs als ik mijn woning verkoop?

Het verschil tussen richtprijs en vraagprijs kan zo groot zijn als u wil. De richtprijs houdt u in gedachten als wenselijke verkoopprijs. De vraagprijs is de prijs waarvoor u de woning op de markt brengt. Die kan lager of gelijk zijn aan de richtprijs.

Hoe kom ik achter de vraagprijs per m2 in mijn regio?

U kunt de vraagprijs per m2 in uw wijk, stad of regio vinden op woningwebsites zoals Funda. Heeft u al een vraagprijs bepaald voor uw eigen woning? Deel dan de vraagprijs door het aantal m2 woonoppervlak.

Moet een koper altijd kunnen onderhandelen over de vraagprijs van een woning?

Nee, u hoeft de koper geen gelegenheid te geven te onderhandelen over de vraagprijs van uw woning. U kunt ook vragen om een eindbod, waarbij de koper eenmalig een bod neerlegt. Er is dan geen onderhandelingsruimte.