Huis verkopen De vraagprijs bepalen Vraagprijs per m2

Wat is de vraagprijs per m2 voor een woning?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Het is een interessante vraag voor kopers én verkopers: wat is de vraagprijs per m2 voor een woning in uw stad of regio? Met een vraagprijs per m2 kunt u eenvoudig woningen vergelijken, zonder dat u rekening hoeft te houden met het woonoppervlak.

De vraagprijs per m2 volgt automatisch uit de totale vraagprijs. Die deelt u door het aantal m2 woonoppervlak. Op woningwebsites zoals Funda staat de vraagprijs per m2 standaard vermeld. Door te kijken naar de vraagprijs per m2 zorgt u ervoor dat u als koper niet te veel betaalt voor uw woonoppervlak.

Als verkoper kunt u de vraagprijs per m2 gebruiken om de vraagprijs voor uw huis te bepalen. Maar, hoe doet u dit? En hoe zit het eigenlijk met de prijzen in uw regio? Wij hebben de vraagprijs per m2 in populaire regio’s op een rij gezet.

Vraagprijs per m2 per regio

In gewilde regio’s zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht valt de vraagprijs per m2 altijd hoog uit. In Amsterdam betaalt u bijvoorbeeld €7.200 tot €8.000 per m2. Ter vergelijking: in de gemeente Zwolle betaalt u de helft: €3.600 per m2.

De vraagprijs per m2 is het laagst in weinig populaire regio’s, zoals in het noorden en oosten van de provincie Groningen. In die regio betaalt u slechts €1.500 per m2. Als woonoppervlak belangrijker is dan de regio waarin u woont, kunt u de vraagprijs per m2 laten meewegen bij het kopen van een woning.

De juiste vraagprijs

Wilt u uw woning verkopen? Dan wilt u de juiste vraagprijs voor uw huis bepalen. Dat kunt u zelf doen, bijvoorbeeld aan de hand van gelijksoortige, recent verkochte woningen in uw wijk. U stemt de vraagprijs hier dan op af.

Let erop dat er een verschil zit tussen taxatie en vraagprijs. Bij een taxatie kijkt een taxateur naar de actuele waarde van uw woning. Dit is gebaseerd op objectieve criteria. U kunt echter zelf besluiten of u de vraagprijs hoger of lager instelt. Een makelaar kan u helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Zo kunt u uw kansen op een snelle en goede verkoop vergroten.

Er zit vaak ook een verschil in de vraagprijs en de verkoopprijs. Zo kan de koper lager of hoger dan de vraagprijs bieden. De vraagprijs is tegenwoordig lang niet altijd gelijk aan de verkoopprijs. Dat geldt vooral voor woningen in zeer populaire regio’s, zoals de Randstad.

Belang van vraagprijs per m2

Uiteindelijk zult u als koper vooral naar de totale vraagprijs van uw woning kijken. Kopers doen dit ook, hoewel zijn met een vraagprijs per m2 wel de prijzen van woningen goed kunnen vergelijken. Kijk daarom eens naar de vraagprijs per m2 in uw woonplaats om een idee te krijgen van het gemiddelde.

Een verkoopmakelaar kan u uitstekend helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Deze kan u ook vertellen hoe het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs voor u zal uitpakken. Vraag eens een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij een verkoopmakelaar bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de vraagprijs van mijn huis bepalen?

U mag altijd zelf de vraagprijs voor uw huis bepalen. U kunt een realistische vraagprijs bepalen door naar gelijksoortige, recent verkochte woningen in uw buurt te kijken en de vraagprijs hierop af te stemmen.

Wat is het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs?

Het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs is afhankelijk van de mate waarin de koper overbiedt. Gemiddeld is de verkoopprijs 5% hoger dan de vraagprijs, maar dit is ook afhankelijk van de regio.

Wat is het verschil tussen taxatie en vraagprijs?

Er zit een duidelijk verschil tussen taxatie en vraagprijs. De taxatiewaarde is de waarde waarop de woning wordt geschat bij de taxatie. De vraagprijs stelt u zelf vast. Die kan hoger of lager zijn dan de taxatiewaarde.