Huis verkopen Makelaar kiezen Kosten besparen bij verkoop

Hoe vind ik een goedkope makelaar in 2024?

Auteur:
05-08-2023 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Ben je op zoek naar een goedkope makelaar? Dat vinden we heel logisch. Verhuizen is al duur genoeg en je wilt besparen waar het kan. Zo houd je geld over voor het opknappen of inrichten van je nieuwe huis.

Toch blijkt in de praktijk dat goedkoop vaak duurkoop is. In dit artikel helpen we je om een goede én goedkope makelaar te vinden. Wij geven je 5 tips:

Tip 1: Krijg inzicht in de gemiddelde tarieven

De meeste makelaars rekenen een courtage tussen de 0,9% en 1,25%. Dit betekent dat als je je huis verkoopt voor €400.000 er meestal minimaal €3.600 naar de makelaar gaat.

Er zijn ook makelaars die met een vast tarief werken. Let hier wel mee op, want vaak is niet alles hierbij inbegrepen. Meestal zijn de makelaarskosten afhankelijk van de verkoopprijs van je huis.

Tip 2: Verlies de kwaliteit niet uit het oog

Ja, je bent op zoek naar een goedkope makelaar. Maar is de makelaar niet net iets te goedkoop? Bestaat er een relatie tussen de prijs en kwaliteit?

Natuurlijk is een ervaren makelaar vaak duurder dan iemand die net begint. Maar dat betekent niet dat een ervaren makelaar geen scherpe tarieven kan hebben. Sommige ervaren makelaars moeten opboksen tegen concurrenten in de buurt. Hierdoor is een goedkope makelaar soms ook goed.

Wat adviseren we aan jou? Verlies je niet in het alleen kijken naar de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit. Hoe worden makelaars in jouw buurt beoordeeld? Welke van deze makelaars presteren het beste op het gebied van verkoopsnelheid en verkoopresultaat? Dit kun je eenvoudig vergelijken in een vergelijkingstool.

Tip 3: Ga voor een full-service makelaar

Naast full-service makelaars zijn er ook verschillende internetmakelaars op de markt. Deze zijn goedkoop, maar dat komt ook doordat ze zich weinig met de verkoop van je woning bezighouden. Ze zetten je woning online en vaak hoor je er daarna weinig meer van.

Wil je echt hulp wilt bij het verkopen van je huis? Kies dan voor een full-service makelaar die lid is van een beroepsvereniging zoals de NVM, VBO of VastgoedPro. Zo weet je zeker dat je kwaliteit krijgt.

Natuurlijk: zo'n full-service makelaar is minder goedkoop. Maar deze makelaars verdienen zichzelf vrijwel altijd terug. Ze verkopen je huis snel en voor een goede prijs. Dan kunnen die makelaarskosten er wel af.

Tip 4: Vergelijk verschillende makelaars

Makelaars verschillen veel van elkaar. De een is wat duurder, maar heeft meer ervaring. Terwijl de andere goedkoop is en andere voorwaarden heeft. Vergelijk een aantal makelaars met elkaar om tot een weloverwogen keuze te komen.

Wij helpen je hier graag mee. Sinds 2014 hebben wij een database met de statistieken van alle Nederlandse makelaars. Daardoor kunnen we je koppelen aan de meest geschikte makelaar. Een makelaar uit jouw regio die écht bij je past. Hierbij geef je eenvoudig aan wat jouw voorkeuren zijn en vergelijk je makelaars op hun courtage en prestaties.

Vul direct eenvoudig ons gratis vergelijkingsformulier in. Hierna ontvang je snel en vrijblijvend makelaarsoffertes in je mailbox.

Tip 5: Vraag een gratis waardebepaling aan

Hoe weet je nu zeker dat een goedkope makelaar ook goed werk levert? Vraag altijd eerst een gratis waardebepaling inclusief verkoopadvies voor je huis aan. Dit is handig, omdat je zo vrijblijvend kennismaakt met de makelaar en inzicht krijgt in de waarde van je huis.

Tegelijkertijd zie je meteen hoe een potentiële makelaar te werk gaat. Wat is zijn verkoopstrategie? Welke verkooptips geeft hij?

Nodig daarom altijd meerdere makelaars uit voor een waardebepaling. Zo krijg je het beste beeld van je woningwaarde en vergelijk je de makelaars op kosten, manier van werken en communicatie.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat zijn de gemiddelde tarieven van makelaars?

In 2024 ligt de gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar op 1,10% van de verkoopopbrengst van de woning.

Hoe vind ik de goedkoopste makelaars?

De goedkoopste makelaars in jouw buurt vind je door ze te vergelijken op tarieven. Dat doe je eenvoudig via ons vergelijkingsformulier.

Hoeveel verschillen de kosten van lokale makelaars?

Hoeveel de kosten van lokale makelaars verschillen, verschilt per regio. Meestel verschillen makelaarscourtages minder dan 0,5% van elkaar. Besef echter wel dat deze halve procent een verschil van duizenden euro’s in kosten kan betekenen. Vergelijken is daarom slim.