Huis kopen Onderhandelen met de verkoper De beste tips voor een succesvol bod

Hoe te onderhandelen bij de aankoop van een huis?

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Hoe u moet onderhandelen bij de aankoop van een huis hangt af van uw situatie. Voorheen, toen de woningmarkt nog niet zo krap was, was er vaak meer onderhandelingsruimte dan nu. Nu moet u vaak direct hoog bieden of zelfs overbieden. Met deze handvatten kunt u het biedproces met vertrouwen tegemoetzien. Hoe te onderhandelen bij de aankoop van een huis? Nou, zo!

  1. Bepaal wat u maximaal wilt en kunt uitgeven. Ga na hoeveel u kunt overbieden en ga hier niet overheen.
  2. Laat niet direct merken dat u erg enthousiast bent over een woning. De verkopende partij zal u wellicht proberen te verleiden tot een hoger bod.

Het openingsbod

Na uw voorbereiding is het tijd voor het uitbrengen van het bod. Dat doet u doorgaans schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail. Houd daarbij de volgende zaken in het oog, zodat u weet hoe te onderhandelen bij de aankoop van een huis.

  1. De prijs die u wilt betalen voor de woning is uiteraard hét bepalende onderdeel van uw bod. U wilt dat de verkoper uw bod serieus overweegt. Bied daarom niet te laag, maar zeker ook niet te hoog als u wilt onderhandelen.
  2. Vraag na hoe de verkoper het biedproces wil inrichten. Als de verkoper een eindbod wil, kunt u het beste direct uw hoogste bod neerleggen. Er is vaak geen ruimte meer voor onderhandeling bij een eindbod.
  3. Als er meerdere potentiële kopers zijn moet u snel handelen. Wacht daarom niet te lang met een openingsbod of tegenbod. Vraag altijd om ontvangstbevestiging van de verkopende partij.

Maak gebruik van de voorwaarden

Hoe u wilt onderhandelen bij de aankoop van een huis is helemaal aan u. Daarbij kunt u slim gebruik maken van het bieden met of zonder bepaalde voorwaarden.

Wees u ervan bewust dat niet alleen de prijs doorslaggevend is. Ook de voorwaarden waaronder u biedt kunnen de verkoper verleiden. De verkoper is immers niet verplicht de woning aan de hoogste bieder te verkopen.

  1. Als u biedt zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring, kan de verkoper voorkeur geven aan uw bod. Doe dit echter niet als u hiermee grote risico’s loopt.
  2. Wees creatief. U kunt zelfs voorstellen huizen te ruilen of de verkopend makelaar aanbieden uw huis ook door hem of haar te laten verkopen.

Hoe te onderhandelen bij de aankoop van een huis? Wees slim en denk goed na!

Gebruik uw verstand

Het is verleidelijk uzelf mee te laten slepen als u onderhandelt over een huis. U bent misschien al helemaal verliefd op de woning en u ziet uzelf er al helemaal wonen. Probeer echter nuchter te blijven bij het onderhandelen over de aankoop van een huis. U geeft immers veel geld uit bij de aankoop van een woning.

  1. Bied nooit meer dan u kunt betalen en laat u niet opjutten door de verkopende partij. De verkoopmakelaar mag u niet over proberen te halen tot een hoger bod. U bepaalt altijd zelf hoeveel u biedt en onder welke voorwaarden u dat doet.

Wilt u meer zekerheid rondom het onderhandelen over een huis? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Deze kan u adviseren en het onderhandelen voor zijn of haar rekening nemen. Deze weet als geen ander hoe te onderhandelen over de aankoop van een huis. Vergelijk lokale full-service makelaars via onze Aankoopmakelaars Vergelijken Pagina en vraag vandaag nog een offerte op.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je het beste onderhandelen over een huis?

Hoe u het best kunt onderhandelen over een huis ligt aan uw situatie. Koopt u in een gewilde buurt? Bepaal dan vooraf of u kunt en wilt overbieden en reageer snel. Wees creatief met het bieden onder voorwaarden.

Mag ik de onderhandeling over een huis altijd afbreken?

Ja, ook als u een bod heeft uitgebracht mag u de onderhandeling over een huis afbreken. U kunt dit alleen niet probleemloos doen als u het koopcontract al heeft getekend en de bedenktijd is verstreken.

Mag een makelaar liegen over een bod?

Nee, een makelaar mag niet liegen over een bod. De makelaar mag wel ingaan op een lager bod dan het uwe.