Huis kopen Onderhandelen met de verkoper Doorzie deze onderhandelingstechniek

Mag een makelaar liegen over een bod?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel. Makelaars liegen over een bod, of drijven de prijs op door kopers tegen elkaar uit te laten spelen. Mag een makelaar liegen over een bod? Nee, zeker niet. De NVM heeft vastgelegd dat dit niet is toegestaan.

Toch gebruiken sommige makelaars tactieken om de hoogste prijs te krijgen voor een pand. Soms is er sprake van een grijs gebied. Dan is een werkwijze oneerlijk, maar niet verboden. Mag een makelaar liegen over een bod? Dat niet. Maar een makelaar mag wel met andere partijen onderhandelen als u al een bod heeft gedaan.

Eerlijk verkopen

Het kopen van een huis is al spannend genoeg. Als er meerdere kapers op de kust zijn, wordt het er niet eenvoudiger op. Ook al mag een makelaar niet liegen over een bod, de makelaar heeft genoeg manieren om u te verleiden tot een hoger bod.

Een makelaar mag en kan u laten weten dat uw bod niet hoog genoeg is. De makelaar mag alleen niet vertellen hoe hoog het bod van een andere partij is. De makelaar mag dus niet liegen of concrete mededelingen doen over een bod. Wanneer een makelaar zegt dat u €20.000 meer moet bieden om het huis te krijgen, is dat dus strikt verboden.

Kortom, u moet geluk hebben met de verkopende partij. Als deze er waarde aan hecht eerlijk te verkopen, verloopt het verkoopproces vaak transparanter. Wees u ervan bewust dat een verkopende partij altijd met anderen mag onderhandelen, dat deze uw bod mag negeren en bezichtigingen mag organiseren als u een bod heeft uitgebracht.

Wat als de makelaar wel over het bod liegt?

Als de verkoopmakelaar wel over een bod liegt, of de prijs probeert op te drijven, kunt u een klacht indienen. Uiteraard kunt u de werkwijze ook bespreekbaar maken. De kans is echter klein dat u de woning dan alsnog kunt kopen. Ook al mag een makelaar niet liegen over een bod, u heeft

Vermoedt u dat het aankoopproces lastig wordt, bijvoorbeeld omdat u in een populaire regio zoekt? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Deze weet welke tactieken de verkoopmakelaar achter de hand heeft. Zo bent u gewapend tegen een oneerlijk verkoopproces.

Vertrouwen in de makelaar

Natuurlijk wilt u vertrouwen kunnen hebben in de verkoopmakelaar. Vergeet echter niet dat deze een zo hoog mogelijke prijs voor de verkoper wil regelen, onder de beste voorwaarden. Ook al mag een makelaar niet liegen over een bod, het gebeurt wel.

Gaat u voor het eerst een huis kopen? Of heeft u al ervaring met makelaars die over een bod liegen? Schakel dan een lokale aankoopmakelaar in. Deze kan u helpen tijdens het complete aankoopproces, ook tijdens het bieden.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe werkt onderhandelen over een huis?

Onderhandelen over een huis is gebonden aan regels, maar veel mag. Zolang u de koopovereenkomst niet heeft getekend, mag de verkoper onderhandelen met andere partijen.

Kan de verkoper de onderhandeling over een huis zomaar afbreken?

Ja, de verkoper mag de onderhandeling over een huis op elk moment afbreken. Alleen als u de koopovereenkomst heeft getekend, heeft u zekerheid.

Hoe werkt onderhandelen als er om een eindbod voor een huis wordt gevraagd?

Als er tijdens het onderhandelen om een eindbod voor een huis wordt gevraagd, kunt u eenmalig het hoogste bod neerleggen. De verkoper kiest uit alle uitgebrachte biedingen. Er is vaak geen onderhandelingsruimte meer.