Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Inzicht in percentages

Hoeveel commissie krijgt een makelaar bij de verkoop van een woning?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer uw huis verkocht wordt en u hierbij gebruik gemaakt hebt van de diensten van een makelaar, dan krijgt u niet de volledige opbrengst uit de verkoop zelf op uw rekening gestort. Er worden kosten ingehouden, meestal via de notaris. Onder deze kosten valt ook de commissie die gerekend wordt door de makelaar. Met meer dan 6.000 makelaars in Nederland is het verstandig om hier iets beter naar te kijken. De commissie loopt sterk uiteen per makelaar. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer u het huis via een andere makelaar verkoopt, ondanks dat er een exclusiviteitscontract getekend was?

Hoeveel commissie rekent de gemiddelde makelaar?

De makelaars in Nederland zijn vrij om hun eigen prijzen te bepalen. Daardoor is er geen gemiddelde commissie of courtage aan te geven. Doorgaans wordt een percentage tussen de 1% en 2% aangehouden. Dit percentage wordt ingehouden op de verkoopprijs van uw huis. Wordt uw huis verkocht voor €500.000,-, dan wordt er €5.000 ingehouden bij een verkoopmakelaar die 1% commissie rekent, en €10.000 bij een verkoopmakelaar die 2% commissie rekent. Aangezien dit grote verschillen zijn, is het vergelijken van de makelaars belangrijk.

Bij het vergelijken let u niet alleen op de prijzen die gehanteerd worden. Het is ook goed om te kijken naar de diensten die de makelaar aanbiedt. Daarnaast is het goed om de kleine lettertjes te lezen van de overeenkomst. Is er sprake van een exclusiviteitscontract, dan verbindt u de verkoop van het huis voor een langere tijd aan een makelaar. Stapt u tussentijds over en verkoopt de tweede makelaar het huis voordat het exclusiviteitscontract afloopt, dan betaalt u commissie aan twee makelaars. Dat is een fout die u niet wilt maken.

Zijn er kosten naast de commissie van de makelaar?

De commissiekosten zijn niet het enige onderdeel op het prijskaartje van de makelaar. Dat zou te riskant zijn voor de makelaardij: Wanneer het vastgoed niet verkocht wordt, krijgt de makelaar immers geen geld. Maar om het vastgoed aan te kunnen bieden op de markt, moet veel geregeld worden. U kunt denken aan:

Deze kosten moeten gedekt worden en daarom rekenen de makelaars naast de commissie ook opstartkosten. Deze kosten moeten vooraf betaald worden en deze krijgt u in de meeste gevallen niet terug wanneer het huis niet verkocht wordt. De opstartkosten variëren minder sterk dan de commissiekosten. Doorgaans liggen deze tussen de €250,- en €500,-. Houdt u ook hier in de gaten dat de diensten die aangeboden worden voor dit bedrag kunnen variëren van makelaar tot makelaar.

Naast de commissie en de opstartkosten kan een makelaar ook intrekkingskosten rekenen. Dit zijn kosten die gerekend worden wanneer de opdracht teruggetrokken wordt door de verkopende partij. Makelaars die deze kosten rekenen, maken meestal geen gebruik van exclusiviteitscontracten. Dit is echter geen enkele garantie.

Vergelijken van makelaars op basis van commissiekosten

Wilt u de makelaars vergelijken op basis van de diensten die zij aanbieden, samen met de commissiekosten die gerekend worden? Dan bent u bij VerkoopmakelaarOffertes.nl aan het goede adres. De makelaars plaatsen de kosten namelijk meestal niet op hun website. Wanneer u bij ons aangeeft wat uw situatie is en wat uw eigen voorkeuren zijn, krijgt u van ons vervolgens 4 offertes van makelaars die aantoonbaar in uw omgeving presteren.

Houdt u bij het vergelijken ook vooral rekening met de opstartkosten, exclusiviteitscontracten en eventuele intrekkingskosten? De beste makelaar vindt u door het aanbod van de diensten naast de prijzen te zetten die gerekend worden.