Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Profiteer van de nieuwe regels

Hoeveel overdrachtsbelasting in 2024 bij koop eerste huis?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij het kopen van een woning krijgt u te maken met diverse kosten. Dit noemen we meestal de ‘kosten koper’. Onderdeel van die kosten is de overdrachtsbelasting. Koopt u binnenkort uw eerste huis? Dan kan het zijn dat u overdrachtsbelasting moet betalen.

In sommige gevallen betaalt u geen overdrachtsbelasting bij de koop van een eerste huis. Sinds enkele jaren zijn de regels voor het betalen van overdrachtsbelasting namelijk veranderd. De overheid hanteert diverse tarieven voor het berekenen van de hoogte van overdrachtsbelasting.

In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn rondom het kopen van je eerste huis en de overdrachtsbelasting in 2024.

Overdrachtsbelasting voor starters in 2024

Als u nu een huis wilt kopen als starter, is het goed mogelijk dat u profiteert van de nieuwe regels. Starters tussen de 18 en 35 jaar, die in 2024 een woning kopen van maximaal €510.000, betalen geen overdrachtsbelasting. Het hoeft niet uw eerste huis te zijn om toch in aanmerking te komen voor de vrijstelling, maar de vrijstelling geldt alleen als u er in het verleden nog niet eerder gebruik van hebt gemaakt.

Koopt u een eerste huis en voldoet u aan de overige eisen van de startersvrijstelling? Dan heeft u dus geluk. Bent u echter starter maar valt u buiten de leeftijdscategorie? Of koopt u een woning van meer dan €510.000? Dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting. U betaalt bij de aankoop van een woning van €550.000 dus €11.000 aan overdrachtsbelasting. Dat geldt dus ook als u een eerste huis koopt.

Gaat u een eerste huis kopen? Verdiep u dan goed in de stappen die u moet zetten. Daaronder valt ook het betalen van de overdrachtsbelasting. Een eerste huis kopen is spannend, maar uzelf inlezen in wat u moet weten, helpt enorm.

Wanneer betaal je het hoge tarief?

In andere gevallen betalen kopers het hoge tarief overdrachtsbelasting: 10,4%. Dit is het geval als u een tweede woning koopt of als u een woning koopt die u niet zelf gaat bewonen. Dit is van belang als u een huis koopt dat u wilt verhuren, bijvoorbeeld aan uw ouders of kinderen.

Houd er rekening mee dat het hoge tarief overdrachtsbelasting niet geldt bij de aankoop van een eerste huis. Als u wel overdrachtsbelasting betaalt bij de koop van uw eerste huis, betaalt u altijd 2%. Pas als u een tweede woning koopt of een huis koopt dat u niet zelf gaat bewonen, komt u uit op het hoge tarief.

Nu uw eerste huis kopen als starter

De laatste jaren is het voor starters niet eenvoudig om een huis te kopen. Nu een huis kopen als starter kan een uitdaging zijn. Tegelijkertijd maakt de startersvrijstelling de koop wat makkelijker, omdat u als starter minder kapitaal nodig heeft om de kosten koper te dekken.

Wilt u nu een huis kopen als starter? Dan is het slim rekening te houden met de startersvrijstelling. Een aankoopmakelaar kan u helpen bij het vinden van een woning die aan uw eisen voldoet, zodat u deze zo voordelig mogelijk kunt kopen.

Zodra u besluit een eerste huis te kopen, is het inschakelen van een aankoopmakelaar één van de eerste stappen. Vind nu eenvoudig een aankoopmakelaar bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Is het slim om nu een huis te kopen als starter?

Nu een huis kopen als starter kan lastig zijn, afhankelijk van uw wensen en de regio waarin u zoekt. U kunt wel profiteren van de startersregeling, waardoor u als starter mogelijk geen overdrachtsbelasting betaalt bij het kopen van uw eerste huis.

Ik ga een eerste huis kopen. Welke stappen moet ik zetten?

Als u besluit uw eerste huis te kopen, is één van de eerste stappen die u zet het inschakelen van een aankoopmakelaar. Dit is niet verplicht, maar de makelaar kan u goed adviseren over uw aankoop.

Ik wil een eerste huis kopen. Wat moet ik weten?

Als u een eerste huis gaat kopen, is het goed om te weten dat u gebruik kunt maken van de startersvrijstelling. Als u tussen de 18 en 35 jaar oud bent en een woning koopt van maximaal €400.000, betaalt u geen overdrachtsbelasting.