Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Uw eerste huis in Rotterdam

Als starter een huis kopen in Rotterdam: kan dat in 2024?

Auteur:
16-07-2022 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u als starter een huis kopen in Rotterdam? Als starter op de woningmarkt is het tegenwoordig niet altijd gemakkelijk om een huis te kopen – zeker niet in een populaire stad als Rotterdam. De hogere huizenprijzen maken ook een hogere lening bij de hypotheekverstrekker noodzakelijk. Met twee inkomens is dit vaak nog mogelijk, maar als alleenstaande kan dit lastig zijn.

Daarnaast kunt u met de hypotheek niet alle kosten rondom de aankoop van uw woning financieren. De kosten koper bijvoorbeeld moet u met eigen geld betalen. In sommige gemeenten, waaronder Rotterdam, kunt u als starter een zogenaamde starterslening afsluiten. Dit is een aanvullende hypotheek tegen gunstige voorwaarden om als starter toch uw gewenste huis te kunnen kopen.

Uw eerste huis kopen in Rotterdam

Ook in Rotterdam zijn de huizenprijzen flink gestegen. Of en welk huis u kunt kopen, hangt vooral af van uw financiële positie. Uw inkomen bepaalt hoe hoog de hypotheek kan worden. U kunt uw mogelijkheden positief beïnvloeden wanneer u eigen (spaar)geld heeft. Dat kunt u gebruiken om de kosten koper te betalen of om over te bieden. Dat verruimt uw mogelijkheden.

Ook een schenking door uw ouders of schoonouders kan helpen om de financiering rond te krijgen. Bent u jonger dan 35 jaar en is het huis dat u wilt kopen minder dan € 510.000 waard? Dan hoeft u in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen.

Lukt het toch niet om zo een geschikte woning te bemachtigen? Probeer dan uw wensen bij te stellen. Een kleinere of wat oudere woning is vaak goedkoper. Uitwijken naar een kleinere plaats in de omgeving kan de mogelijkheden groter maken. Vergeet niet uw netwerk in te zetten bij het zoeken. Uw familie, vrienden en collega’s horen soms sneller van verhuisplannen dan een makelaar.

Starterslening: als starter een huis kopen in Rotterdam

Zo’n 200 gemeenten in Nederland willen hun inwoners een steuntje in de rug geven bij hun start op de woningmarkt. Zij doen mee aan de zogeheten starterslening. Het verstrekken van de lening zelf wordt verzorgd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ook Rotterdam neemt deel aan deze starterslening.

Op de website van de gemeente Rotterdam kunt u inloggen met uw DigiD om een toewijzingsbrief van de gemeente te ontvangen. Met deze brief kunt u als starter de SVn Starterslening aanvragen voor een huis in de gemeente Rotterdam. De starterslening is maximaal € 30.000 voor een woning met een koopprijs tot de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Anno 2024 betekent dit een huis met een aankoopprijs die niet hoger is dan € 435.000.

Wilt u als starter snel en betaalbaar een huis kopen in Rotterdam? Zoek dan contact met een goede lokale aankoopmakelaar die de Rotterdamse woningmarkt op zijn of haar duimpje kent. Vergelijk hier gratis aankoopmakelaars in Rotterdam met elkaar om de makelaar te vinden die het beste aansluit op uw situatie als starter.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik nu een huis kopen als starter?

Ja, u kunt nu een huis kopen als starter. Ook in 2024 is het nog steeds goed mogelijk om uw eerste huis te kopen. Wel is het soms puzzelen om de financiering rond te krijgen. Eigen geld, zoals spaargeld, kan daarbij helpen.

Welke stappen moet ik zetten om mijn eerste huis te kopen?

De stappen om uw eerste huis te kopen zijn eenvoudig. Zet uw wensen en financiële mogelijkheden op een rijtje. Wordt de financiering moeilijk? Onderzoek dan aanvullende financieringsmogelijkheden zoals de SVn Starterslening.

Kan ik een starterslening in Rotterdam afsluiten?

Ja, u kunt in Rotterdam een starterslening afsluiten. De gemeente Rotterdam neemt deel aan de starterslening van de SVn. Vraag een toewijzingsbrief aan bij de gemeente en vraag daarna de starterslening aan via de website van SVn.