Huis kopen Ik wil een huis kopen en verhuren Zakelijk investeren in beleggingspand

Huis kopen met BV en verhuren: hier moet je op letten

Auteur:
17-06-2023 (laatst bijgewerkt: 25-06-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Ben je ondernemer met een BV en zoek je naar een goede manier om je geld te investeren? Dan kan een huis kopen met je BV en dit vervolgens verhuren een interessant rendement opleveren.

Investeren met je onderneming in een woning voor de verhuur heeft verschillende voordelen. Zo haal je direct rendement uit de ontvangen huur. Ook kan het pand in de loop van de jaren meer waard worden, waardoor je het later weer met winst kunt verkopen.

Direct en indirect rendement

We spreken van direct rendement als je (vrijwel) direct inkomsten hebt van een belegging. In dit geval zijn dat dus huurinkomsten. Dit geeft een stabiele inkomstenstroom, niet alleen tijdens je werkzame leven. Ook na je pensioen kun je blijven verhuren, waardoor je extra inkomsten krijgt.

Van indirect rendement spreken we wanneer de waardestijging van vastgoed zorgt voor vermogensgroei. Op termijn kun je extra winst maken door het pand te verkopen.

Belasting, koop en verhuur

Koop je privé een woning zonder hier zelf in te wonen, dan betaal je hier in 2023 10,4% overdrachtsbelasting over. Koop je een nieuwbouwwoning als tweede woning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, maar 21% btw.

Als je het pand op naam van de BV koopt, verschilt de belastingaangifte van een pand in privébezit. Bij privébezit betaal je vermogensbelasting over de woning. Over de huurinkomsten hoef je geen belasting te betalen. In welke Box het vastgoed valt, hangt af van het soort vastgoed: investeringsvastgoed of ondernemingsvastgoed.

Koop je het pand op naam van de BV, dan betaal je vennootbelasting over de werkelijke winsten. Dit zijn de huurinkomsten na aftrek van de kosten, en de winst die je maakt bij de verkoop van het pand. In 2023 betaal je 19% over bedragen tot en met € 200.000, boven dit bedrag betaal je 25,8% belasting.

Investeringsvastgoed en ondernemingsvastgoed

Investeringsvastgoed

Als je een huis koopt en dit verhuurt aan een ondernemer of privépersoon en het later weer met winst hoopt te verkopen, dan valt het vastgoed in Box 3.

Ondernemingsvastgoed

Dit is commercieel vastgoed dat je voor je eigen onderneming gebruikt. Dit vastgoed valt in Box 1, en je moet belasting betalen bij waardestijging van het vastgoed.

Huis kopen en verhuren met je BV: vraag een makelaar om advies

Ben jij op zoek naar een woning die om met je BV te kopen en verhuren? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar met een specialisme in zakelijke verhuur heeft relevante kennis van regelgeving en voor jou interessante beleggingspanden in de lokale woningmarkt. Vergelijk aankoopmakelaars bij jou uit de buurt met elkaar, kies de makelaar die het beste bij jou past en claim je gratis kennismakingsgesprek!

Veelgestelde vragen in het kort

Mag ik een huis kopen en verhuren?

Je mag een huis kopen en verhuren. Dat kan de verhuur van je hoofdverblijf zijn, bijvoorbeeld omdat je een deel van het jaar elders woont, of een tweede woning. Vraag je een lening aan voor de aankoop van het huis dat je gaat verhuren? Houd er rekening mee dat niet alle geldverstrekkers verhuur toestaan. Vraag dit dus eerst na bij de geldverstrekker. Ben je op zoek naar een woning die geschikt is voor de verhuur? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van het juiste huis.

Een 2e huis kopen voor de verhuur, mag dat?

Je mag een 2e huis kopen voor de verhuur. Laat de geldverstrekker wel weten dat je de woning wilt verhuren. Niet iedere geldverstrekker geeft een lening als je de woning verhuurt. Voor het aanvragen van een lening dient de woning aan verschillende voorwaarden te voldoen. Het huis moet bijvoorbeeld gemaakt zijn van steen of beton en op een vaste fundering staan.

Hoeveel belasting betaal je als jij je eigen huis verhuurt?

Verhuur jij je hoofdverblijf? Dan betaal je over 70% van de ontvangen huur belasting. Verhuur je een tweede woning? Dan betaal je (in de meeste gevallen) geen belasting over de ontvangen huur. Alleen als je extra diensten levert waarvoor betaald wordt, zoals ontbijt, dan moet je het hele bedrag dat je aan huur en extra’s ontvangt opgeven bij de belasting. Over de tweede woning betaal je vermogensbelasting in Box 3 van de belastingaangifte.