Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn schuld? Door deze schulden krijgt u geen hypotheek

Een huis kopen met schulden. Kan dat?

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 16-04-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Of u nu jong of oud bent, het kan zijn dat u schulden heeft. Jongeren hebben vaak te maken met een studieschuld, ouderen met een creditcardschuld of bijvoorbeeld een leaseauto. Is een huis kopen met schulden wel mogelijk? Gelukkig hoeft een huis kopen als u schulden heeft geen probleem te zijn.  

Een huis kopen met schulden heeft wel enige voeten in aarde. Uw schuld heeft - net als de hoogte van uw inkomen - invloed op de hypotheek die u kunt krijgen. De hypotheekverstrekker kijkt daarvoor naar uw draagkracht. Een schuld maakt uw draagkracht een stuk lager.  

De hypotheekverstrekker brengt voor alle schulden, behalve voor de studieschuld, 2% in mindering op uw draagkracht. Het kan zijn dat uw maximale hypotheek door uw studieschuld of creditcardschuld een stuk lager uitvalt. Dan kan het financieren van een woning extra uitdagend zijn.

Huis kopen met een DUO schuld

Als u een schuld bij DUO heeft, kan uw maximale hypotheek flink lager uitvallen. Valt u nog onder het oude stelsel (van voor 1 juli 2015)? Dan moet u uw studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. De hypotheekverstrekker kan dan aangeven dat uw maximale hypotheek lager uitvalt, ongeveer twee keer het bedrag van uw studieschuld. Een huis kopen met schulden is dan nog steeds mogelijk, alleen valt de hypotheek lager uit.

Wie onder het nieuwe stelsel valt heeft minder last van zijn of haar studieschuld bij DUO. De maximale hypotheek kan dan lager uitvallen, gelijk aan het bedrag dat u DUO schuldig bent. U kunt bij het aanvragen van een NHG-hypotheek uw studieschuld verzwijgen, hoewel banken u toestemming kunnen vragen om te controleren of u echt geen schuld heeft.

Huis kopen met een BKR-registratie

Los van studieschulden worden alle schulden geregistreerd bij het BKR. Het BKR houdt ook bij of u uw rekeningen op tijd betaalt. Als u dat niet doet, kunt u geregistreerd worden als wanbetaler. Het omgekeerde kan ook. Dan wordt u als nette betaler geregistreerd. Een huis kopen met schulden is dan geen probleem.

Als u last heeft van uw BKR-registratie gaat het altijd om een negatieve registratie, waarbij u uw lening niet op tijd heeft betaald. Dit kan van invloed zijn op uw hypotheek, als u een huis wilt kopen met schulden. U krijgt mogelijk moeilijker een hypotheek van een hypotheekverstrekker. Het is daarom slim om leningen en rekeningen altijd op tijd te betalen in de aanloop naar de koop van een woning.

Ook de financiering van uw auto, mobiele telefoon of een product op afbetaling komt bij het BKR geregistreerd te staan. Dat hoeft dus geen probleem te zijn als u een huis wilt kopen met schulden, tenzij u een negatieve registratie heeft. Let erop dat de hypotheekverstrekker altijd de limiet van uw creditcard meeneemt en niet uw actuele schuld.  

Welke schulden hebben invloed op mijn hypotheek?

In principe hebben alleen studieschulden invloed op uw hypotheek, mits u deze eerlijk vermeldt bij het aanvragen van een hypotheek. Daarnaast kan een negatieve registratie bij het BKR roet in het eten gooien. Het kan dan lastiger zijn om uw woning compleet gefinancierd te krijgen.

Een bestaande hypotheek heeft wel invloed als u een hypotheek voor een tweede huis afsluit. Dat geldt ook als u uw kind wilt helpen met een tweede hypotheek. De tweede hypotheek is namelijk lang niet altijd aftrekbaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik een huis kopen met een DUO-schuld?

Ja, een huis kopen met schulden kan ook als het een DUO-schuld betreft. Afhankelijk van het stelsel waaronder u valt zal de hypotheekverstrekker uw maximale hypotheek wel enigszins verlagen. Vaak met een bedrag ter hoogte van uw studieschuld, of tweemaal dit bedrag als u onder het oude leenstelsel valt.

Kan ik bij het aanvragen van een NHG-hypotheek mijn studieschuld verzwijgen?

U kunt uw studieschuld verzwijgen voor de NHG, maar het is niet aan te raden. Uw draagkracht is bij een huis kopen met schulden immers lager. U loopt de kans dat u onverantwoord veel leent. Tegelijkertijd vragen banken steeds vaker informatie over studieschulden op, hoewel u daar wel eerst toestemming voor moet geven.

Kan je een huis kopen met een BKR-registratie?

Ja, u kunt zeker een huis kopen met een BKR-registratie. Een BKR-registratie is niet per se negatief. Als u juist een nette betaler bent, staat dit ook geregistreerd. Een hypotheek krijgen wordt dan een stuk makkelijker. Alleen met een negatieve BKR-registratie is een huis kopen met schulden mogelijk lastiger.