Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Hoeveel geld moet je verdienen

Kan ik een huis kopen met mijn salaris?

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 30-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft een prachtige woning gezien die u graag wilt kopen. Maar kunt u een huis kopen met uw salaris? Dat is de hamvraag bij de aankoop van een woning. U komt er eenvoudig achter in een hypotheekadviesgesprek met een hypotheekadviseur. Als u zich voor die tijd wilt oriënteren zijn er online genoeg rekenvoorbeelden en -tools te vinden waarmee u precies kunt uitrekenen hoeveel u kunt lenen.

Een hypotheekverstrekker kijkt bij het verstrekken van een lening altijd naar uw draagkracht. Of u een huis kunt kopen met uw salaris hangt af van uw inkomen, maar ook van uw schulden. Als u samen met uw partner een huis wilt kopen kunt u mogelijk meer lenen, omdat u samen meer verdient dan alleen. Schulden kunnen een negatieve impact hebben, maar dat hoeft niet.

Hoeveel moet je per maand verdienen om een huis te kunnen kopen?

Als we uitgaan van een gemiddelde woningprijs van € 400.000, moet u om en nabij de € 75.000 bruto per jaar verdienen. Dat is een flink inkomen voor een alleenstaande koper. Als u samen koopt, moet u zorgen dat u dit bedrag samen per maand verdient. Het is echter ook mogelijk om samen een huis te kopen op één salaris.

Of u een huis kunt kopen met dit salaris hangt ook af van uw situatie. Leningen, het betalen van alimentatie en een studieschuld kunnen de maximale hypotheek flink omlaag brengen. Het scheelt als u vermogen heeft opgebouwd. En als u eigen geld heeft hoeft u mogelijk geen maximale hypotheek af te sluiten.

Is het mogelijk om alleen een huis te kopen?

Als u als alleenstaande een woning wilt kopen loont het om uit te kijken naar goedkope woningen, tenzij u over een hoog salaris beschikt. Bij een inkomen van € 30.000 per jaar komt u helaas slechts in aanmerking voor een hypotheek van ongeveer € 138.000. Hiervoor staan bijzonder weinig woningen te koop in Nederland. Het wordt nog lastiger als u een huis wilt kopen zonder vast inkomen.

U kunt dit deels ondervangen door flink te sparen en een deel van de woning daarmee te financieren. Een belastingvrije schenking van uw ouders kan uitkomst bieden, indien uw ouders dit geld tot hun beschikking hebben. Op die manier kunt u alleen een huis kopen zonder dat u daar een hoog salaris voor nodig heeft.

Kun je met een laag inkomen een huis kopen?

Het is lastig om met een laag inkomen een huis te kopen. Alleen als u al vermogen heeft opgebouwd, bijvoorbeeld door te sparen of door uw hypotheek af te lossen, is het mogelijk om met een laag salaris een huis te kopen. U heeft dan geen hoge hypotheek nodig, waardoor een lager inkomen volstaat.

Stel, u koopt een woning van € 325.000, waar u al € 85.000 aan eigen geld in steekt. Dan hoeft u slechts een lening af te sluiten voor de resterende € 240.000. Dat leidt tot maandlasten van om en nabij de € 750. U moet dan nog wel zelf de kosten koper financieren.

De lage hypotheekrente is een voordeel voor kopers met een laag salaris. Het is mogelijk meer geld te lenen bij een lager inkomen omdat de rente momenteel erg laag is. Als de rente stijgt, kunt u weer minder lenen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen?

Hoeveel u moet verdienen om een huis te kopen, hangt onder meer af van uw spaargeld en de prijs van de woning. Pas vanaf een inkomen van ongeveer € 50.000 kunt u voldoende lenen voor een koopwoning van € 225.000. Bekijk ons gratis overzicht per prijsklasse

Samen een huis kopen op één salaris, kan dat?

Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.

Is het mogelijk om een huis te kopen zonder vast inkomen?

U kunt een huis kopen als u op freelancebasis werkt. U heeft dan geen vast inkomen, maar de bank kan u toch een hypotheek verstrekken als u aan de voorwaarden voldoet. Meestal moet u jaarcijfers van drie jaar laten zien, waarin een positieve trend zichtbaar is. Heeft u helemaal geen inkomen? Dan kunt u alleen een huis kopen als uw vermogen de prijs van de woning dekt.