Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Hypotheek krijgen als zzp'er, flexwerker of uitzendkracht

Een huis kopen zonder intentieverklaring: kan dat?

Auteur:
05-08-2022 (laatst bijgewerkt: 05-08-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

U wilt graag een (nieuw) huis kopen en moet daarvoor een hypotheek aanvragen. Naast een werkgeversverklaring heeft u ook een intentieverklaring nodig, omdat u een tijdelijk contract heeft. Maar wat als u geen intentieverklaring krijgt van uw werkgever, bijvoorbeeld omdat u flexwerker ben? Of als u geen werkgever hebt omdat u zelfstandig ondernemer bent. Kunt u een huis kopen zonder intentieverklaring?

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een verklaring die uw werkgever afgeeft. In de verklaring staat dat u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt. Uiteraard onder de voorwaarde dat u uw werk goed blijft doen en dat de situatie van het bedrijf niet wijzigt. Het gaat hierbij om een intentie, het geeft dus geen recht op een vast contract. Uw werkgever heeft de intentie (bedoeling) u een vast contract te geven.

Wanneer heb ik een intentieverklaring nodig?

U heeft een intentieverklaring nodig als u een huis wilt kopen en een tijdelijk contract heeft. De bank wil deze verklaring hebben voor het berekenen van de hypotheek. Dit is belangrijk omdat de bank wil kunnen zien dat u in de toekomst de vaste lasten van de woning kunt dragen.

Wat moet er in een intentieverklaring staan?

In de intentieverklaring moet uw werkgever in ieder geval de volgende zaken zetten:

Ook moet er op het document een stempel van het bedrijf staan, of de verklaring dat dit stempel niet bestaat.

Verschil werkgeversverklaring en intentieverklaring?

Een werkgeversverklaring heeft u altijd nodig als u in loondienst bent en een huis wilt kopen. Dit geldt niet alleen als u een tijdelijk contract heeft. Ook als u een vast contract heeft is een werkgeversverklaring verplicht. Een intentieverklaring is extra nodig naast een werkgeversverklaring als u een tijdelijk contract heeft.

Ik krijg geen intentieverklaring, wat nu?

Het kan zijn dat u niet voor een bedrijf werkt, maar via een uitzendbureau voor uw werkgever werkt. Het bedrijf kan dan geen intentieverklaring geven. Of misschien bent u flexwerker en geeft uw werkgever daarom geen verklaring af.

Ook kan het zijn dat u zelfstandige bent en dus uw eigen werkgever bent. Wilt u toch een hypotheek afsluiten dan kijkt de bank naar uw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Ook moet u kunnen aantonen dat u op het moment van de hypotheek aanvraag een inkomen heeft.

Intentieverklaring als flexwerker

Bent u flexwerker en werkt u voor een uitzendbureau dan gelden bepaalde voorwaarden. De bank stelt bepaalde eisen aan het inkomen. Vraag bij de geldverstrekker van uw voorkeur welke eisen dat zijn en om welke bedragen het gaat.

Daarnaast mag u in 2022 maximaal honderd procent van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Wilt u bijvoorbeeld een eventueel bouwdepot voor het opknappen van de woning en komt het bouwdepot en de hypotheek samen uit op een bedrag boven de woningwaarde? Dan wordt uw verzoek afgewezen.

Intentieverklaring als uitzendkracht

Bent u uitzendkracht? Dan kunt u een perspectiefverklaring aanvragen. Na een jaar voor een uitzendbureau te hebben gewerkt kunt u deze aanvragen. Een perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van een uitzendkracht om een inkomen te verdienen. Dit is gebaseerd op een (data)analyse van uw arbeidsmarktpositie.

Ook het eigen oordeel van het uitzendbureau over uw positie telt mee voor de geldverstrekker. Dit oordeel wordt gevormd aan de hand van onder meer uw CV, werkervaring en persoonlijke gesprekken. Niet ieder uitzendbureau mag een perspectiefverklaring afgeven. Een lijst van de uitzendbureaus die dit mogen doen vindt u hier.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik een hypotheek krijgen zonder intentieverklaring?

Ja, u kunt een hypotheek krijgen zonder intentieverklaring. Als u zelfstandig ondernemer bent kijkt de bank naar uw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Bent u uitzendkracht of flexwerker? Dan kijkt de bank ook naar het inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Bovendien kunt u een perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau.

Wat is het verschil tussen een werkgeversverklaring en een intentieverklaring?

U heeft altijd een werkgeversverklaring nodig als u in vaste loondienst bent en een hypotheek wilt aanvragen. U heeft geen intentieverklaring nodig. Bent u tijdelijke dienst dan is naast een werkgeversverklaring ook een intentieverklaring nodig.

Wat als ik geen intentieverklaring krijg?

Als u van uw werkgever geen intentieverklaring krijgt of bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer of flexwerker bent, kijkt de hypotheekverstrekker naar uw inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren. Als flexwerker of uitzendkracht kunt u daarnaast een perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau.