Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Belastingregels bij verkoop aan familielid

Huis verkopen binnen de familie: hoe gaat dat?

Auteur:
19-10-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Een huis verkopen binnen de familie kan heel gunstig zijn in deze tijd, waarin de prijzen van woningen hoog zijn maar het aanbod laag is. Een huis verkopen aan een familielid kan dan uitkomst bieden. De verkoper krijgt geen kijkers over de vloer, de koper staat niet met anderen in de rij in de hoop een goed bod te doen.

Huis verkopen aan kind

U kunt uw huis verkopen aan uw kind, bijvoorbeeld omdat uw familie het huis al generaties in eigendom heeft of omdat u zeker wilt weten dat uw kind een goede woning heeft voor een acceptabele prijs.

De woning moet dan wel een marktconforme verkoopprijs hebben. De Belastingdienst kijkt over uw schouder mee bij de verkoop, dus u kunt de prijs niet bewust laag houden om uw kind een financieel voordeel te gunnen.

Is de prijs niet marktconform? Dan wordt het verschil gezien als een schenking waarover belasting betaald moet worden (tenzij dit binnen de vrijstelling valt). Dit kan oplopen tot 10% tot 20% van het geschonken bedrag. Daarnaast moet u rekening houden met de overdrachtsbelasting en de overdrachtskosten van de notaris.

Tot slot is het belangrijk dat er afspraken gemaakt worden over wie er in het huis gaat wonen. Is dat het kind? Dan is er niets aan de hand. Maar blijft u (voorlopig) zelf in het huis wonen, dan dient u huur te betalen aan uw kind. De huur bedraagt marktconform 6% van de WOZ-waarde van de woning.

Huis verkopen binnen familie: vrijstelling schenking

In 2022 is er een eenmalig verhoogde vrijstelling ingesteld voor schenking aan familieleden jonger dan veertig jaar. Dit is een bedrag van € 106.671. Het loont in dit jaar dus om het verkoopbedrag van de woning wat omlaag te brengen als u uw huis verkoopt binnen de familie.

Vanaf 2023 is de schenkingsvrijstelling flink verlaagd naar € 28.947. U kunt uw huis dan nog steeds verkopen binnen de familie, alleen met minder financieel voordeel voor degene die het huis van uw koopt. In 2024 komt de vrijstelling voor schenkbelasting helemaal te vervallen.

Huis verkopen aan familielid

Wat voor de verkoop van uw huis aan een kind geldt, geldt ook voor verkoop aan andere familieleden. Houd altijd rekening met een overdrachtsbelasting van 2% van de marktprijs.

Ook hier geldt dat u de woning niet mag verkopen voor minder verkopen dan de marktconforme prijs, tenzij u schenkingsbelasting wilt betalen (of er sprake is van de vrijstelling van maximaal € 106.671).

Wilt u heel zeker weten dat u aan alle voorwaarden voor het verkopen van uw woning binnen de familie voldoet en u niets over het hoofd ziet? Een verkoopmakelaar kan u hierover geheel vrijblijvend gratis verkoopadvies verstrekken. Samen met de makelaar kijkt u naar de waarde van de woning, uw mogelijkheden en de kosten.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik een huis overdragen aan mijn kind?

Ja, u kunt een huis overdragen aan uw kind. Dit kan door middel van schenken of door verkoop. U kunt dan bijvoorbeeld uw eigen oude woning van uw kind terug huren zodat u in het huis kunt blijven wonen.

Kan ik een huis op naam van mijn kind zetten?

Ja, u kunt uw huis op naam van uw kind zetten. Dit kan als u uw huis aan uw kind schenkt of verkoopt. U kunt zelf in het huis blijven wonen door het van uw kind te huren. De huurprijs moet marktconform zijn, dus 6% van de WOZ-waarde van de woning.

Wie betaalt de hypotheek bij vruchtgebruik?

De hypotheekrente komt voor rekening van de vruchtgebruiker, dus degene die profijt heeft van het bezit dat door iemand anders gebruikt wordt.