Huis kopen Overwaarde gebruiken Een winstgevende verkoop

Huis verkopen met overwaarde: hoe werkt het?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Wie jaren geleden een huis kocht zal nu flink kunnen profiteren van de verkoop. Geldt dat ook voor u? Grote kans dat u bij de verkoop van uw huidige woning het huis kunt verkopen met overwaarde. Als u uw huis kunt verkopen met overwaarde, verkoopt u de woning voor meer dan het openstaande hypotheekbedrag.

Met die overwaarde kunt u verschillende dingen doen. U steekt de overwaarde in een nieuwe woning, gebruikt de overwaarde voor een andere grote uitgave. Of u schenkt de overwaarde, bijvoorbeeld aan uw kinderen. Gaat u uw huis verkopen met overwaarde? Lees u dan goed in, want er gelden wel regels als u uw huis gaat verkopen met overwaarde.

Overwaarde gebruiken

Een waardebepaling of taxatie wijst uit of u uw huis kunt verkopen met overwaarde. Lukt het om die overwaarde te incasseren? Dan kunt u de overwaarde uit het huis bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast kunt u de overwaarde uit uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind, of voor de aankoop van een auto.

Wanneer u ervoor kiest de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, bent u fiscaal gunstig uit. Dat heeft te maken met de bijleenregeling overwaarde. Veel mensen krijgen hiermee te maken als zij hun huis verkopen met overwaarde. Hieronder leest u wat de bijleenregeling overwaarde inhoudt.

De bijleenregeling uitgelegd

Nadat u uw huis heeft weten te verkopen met overwaarde, kan de bijleenregeling van toepassing zijn op uw situatie. Dat is het geval als u uw overwaarde niet gebruikt voor een nieuwe woning, terwijl u wél een nieuw huis koopt. In dat geval mag u het bedrag dat u bij moet lenen om uw nieuwe woning te financieren niet opgeven voor de hypotheekrenteaftrek.

De bijleenregeling overwaarde is van toepassing wanneer u na drie jaar na de verkoop van uw woning een nieuw huis koopt, zonder die overwaarde daarvoor te gebruiken. U heeft in die drie jaar bijvoorbeeld een andere grote aankoop gedaan, of de overwaarde gebruikt voor de hypotheek van uw kind.

Belasting

Let erop dat u in diverse scenario’s te maken krijgt met belasting over de overwaarde. Dat geldt als u de overwaarde aan uzelf uitkeert en u deze op uw spaarrekening zet. Het bedrag dat u krijgt nadat u uw huis kon verkopen met overwaarde, wordt dan opgeteld bij uw vermogen. Als u boven de belastingdrempel ( ) komt, gaat u vermogensbelasting betalen.

Dit geldt ook voor het geld dat u aan uw kinderen schenkt nadat u het huis heeft kunnen verkopen met overwaarde. Schenkingen tot €105.832 zijn belastingvrij. Schenkt u meer overwaarde aan uw kind(eren)? Dan betalen zij hier belasting over: schenkbelasting.

Wilt u weten of er sprake is van overwaarde op uw huidige woning? Check dit dan via onze handige Overwaarde Check Pagina. Op basis van de juiste informatie maakt u eenvoudig een keuze: uw huis verkopen en de overwaarde opstrijken, of toch nog even wachten?

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe werkt de bijleenregeling overwaarde?

De bijleenregeling overwaarde houdt in dat u het bedrag aan overwaarde uit uw woning na verkoop in uw nieuwe woning moet steken om volledige hypotheekrenteaftrek te krijgen. Doet u dit niet? Dan krijgt u geen hypotheekrenteaftrek over het bedrag dat u bijleent.

Kan ik de overwaarde uit mijn huis gebruiken voor de hypotheek van mijn kind?

Ja, u kunt de overwaarde uit uw huis gebruiken voor de hypotheek van uw kind. Dat kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld via een schenking of een familiehypotheek.

Er zit overwaarde op mijn huis. Moet ik daar belasting over betalen bij verkoop?

Nee, u hoeft geen belasting te betalen over overwaarde op uw woning. Pas als u de overwaarde aan uzelf of een ander uitkeert, moet u mogelijk vermogensbelasting of schenkbelasting betalen.