Huis kopen Overwaarde gebruiken Wel of geen hypotheekrenteaftrek

Bijleenregeling en overwaarde: hoe zit het?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u uw woning kunt verkopen met overwaarde, maakt u winst op de verkoop. Dat geld kunt u voor meerdere doeleinden gebruiken. Denk aan het financieren van uw nieuwe woning, of een andere aankoop. Hoe u de overwaarde op uw huis gebruikt, is daarbij wel van belang.

Let er bijvoorbeeld op dat de bijleenregeling van toepassing is op de verkoop met overwaarde. Hierdoor is minder hypotheekrente aftrekbaar. Dat heeft mogelijk gevolgen voor uw maandlasten. Kortom, het gebruik van overwaarde op uw huis heeft gevolgen voor de hoogte van de door u te betalen belasting. Hoe de bijleenregeling bij verkoop met overwaarde precies werkt, leest u hieronder.

Wat houdt de bijleenregeling overwaarde in?

Bij de verkoop van uw woning is de bijleenregeling niet van toepassing als u de overwaarde gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning. Doet u dat echter niet, en steekt u de overwaarde in een ander doel? Dan komt de bijleenregeling rondom de overwaarde wél om de hoek kijken.

Het werkt zo. U verkoopt uw woning met overwaarde en besluit deze niet te gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis. U koopt echter wel een nieuwe woning, en u sluit een de hypotheek af die u nodig heeft. Omdat de bijleenregeling op overwaarde van kracht is, mag u geen hypotheekrente aftrekken van dat deel dat u heeft ‘bijgeleend’, terwijl dat eigenlijk voorhanden was uit de overwaarde.

Dit wordt duidelijk met een concreet voorbeeld. U verkoopt uw woning voor een bedrag van €360.000 en u strijkt €85.000 overwaarde op. U koopt een nieuwe woning van €360.000, maar u gebruikt de €85.000 overwaarde ergens anders voor. U kunt dan alleen hypotheekrente aftrekken van de hypotheek minus de overwaarde: €275.000. Over de rest krijgt u dus geen fiscaal voordeel door de bijleenregeling overwaarde.

Overwaarde huis en belasting betalen

Overwaarde is in alle gevallen mooi meegenomen. Gebruikt u het bedrag voor het financieren van een volgend huis? Dan valt uw hypotheek lager uit. U hoeft bovendien geen belasting te betalen over de overwaarde. De bijleenregeling is dan niet van toepassing op uw overwaarde. Als u de overwaarde op uw huis op die manier inzet, betaalt u geen extra belasting.

Dat is echter wel het geval als u de overwaarde gebruikt als schenking. U betaalt er dan schenkbelasting over, tenzij u onder de belastingdrempel aan uw (klein)kind schenkt. Ook als u de overwaarde op uw spaarrekening zet, moet u er mogelijk belasting over betalen. Dat is alleen het geval als uw vermogen boven de belastingdrempel uitkomt.

Verkopen met overwaarde: houd hier rekening mee

In de huidige markt is het aannemelijk dat u uw woning verkoopt met overwaarde. Zeker als u uw huis jaren geleden heeft gekocht. De huizenprijzen zijn immers snel gestegen de afgelopen jaren. Bedenk daarom goed wat u met uw overwaarde wilt doen. Zo kunt u bepalen of de bijleenregeling overwaarde van toepassing is op uw situatie.

Wilt u weten hoeveel overwaarde er momenteel op uw woning zit? En hoe u de overwaarde op uw huis het best kunt gebruiken? Dat controleert u eenvoudig via onze Overwaarde Check. Zo weet u direct of u rekening moet houden met overwaarde, en hoeveel.

Veelgestelde vragen in het kort

Wanneer heb ik overwaarde op mijn huis?

U heeft overwaarde op uw huis als de verkoopsom hoger uitvalt dan de restschuld van uw hypotheek. U maakt dan ‘winst’ op uw huis.

Er zit overwaarde op mijn huis. Betaal ik meer belasting bij de verkoop?

Als er overwaarde op uw huis zit betaalt u eventueel belasting bij de verkoop van het huis. Dat hangt af van uw situatie. Als u het geld niet gebruikt voor een nieuwe woning maar wel een nieuwe hypotheek afsluit, is de bijleenregeling overwaarde mogelijk op uw van toepassing.

Waarvoor kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken?

U kunt de overwaarde op uw huis naar eigen inzicht gebruiken. Veel mensen kiezen ervoor de bijleenregeling overwaarde te gebruiken voor een verbouwing. Dit is fiscaal aantrekkelijk, maar zeker niet verplicht.