Huis kopen Overwaarde gebruiken Voorkom een onverwachte belastingaanslag

Overwaarde huis: hoeveel belasting betaal ik?

Auteur:
03-12-2021 (laatst bijgewerkt: 28-03-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft flinke overwaarde op uw woning en wilt deze zo slim mogelijk inzetten. Het is immers zonde als u ineens belasting moet betalen over de overwaarde uit uw huis. Gelukkig betaalt u alleen belasting over deze extra waarde als u deze schenkt, of als het bedrag uw vermogen doet stijgen tot boven de belastingdrempel.

Er zijn genoeg manieren om belastingvrij gebruik te maken van de overwaarde. Zo kunt u de extra waarde op uw huis uitrekenen en daarna verzilveren, zodat u er bijvoorbeeld een verbouwing van kunt financieren. Of u laat slechts een deel van de extra waarde uitbetalen, waardoor u geen vermogensbelasting hoeft te betalen.

U moet wel eerst weten of er sprake is van overwaarde. Het is gelukkig niet moeilijk om te weten te komen hoeveel overwaarde er op uw huis zit. U heeft er slechts enkele gegevens voor nodig. Lees hieronder hoe u de overwaarde op uw huis kunt nagaan.

Overwaarde huis berekenen

Voor u weet of u de overwaarde ergens voor kunt gebruiken, moet u eerst weten of daar überhaupt sprake van is. Met overwaarde wordt het verschil tussen de actuele woningwaarde en de hypotheekschuld bedoeld. U zult dus inzicht moeten hebben in beide bedragen, maar ook moeten kijken naar de belasting die u mogelijk moet betalen over de extra waarde.

Stel, u heeft een woning gekocht voor 450.000 euro, waarop nog een hypotheek rust van 280.000 euro. Als de woning verkocht ook wordt voor 450.000 euro, is er sprake van een toegevoegde waarde van 170.000 euro.

Dat bedrag kunt u opnemen door uw huis te verkopen, of door de extra waarde te verzilveren. Als u uw woning niet wilt verkopen kiest u voor verzilveren. U sluit dan een nieuwe hypotheek af waarvoor de overwaarde het onderpand is. Dit geld kunt u gebruiken voor een verbouwing, de aanleg van een nieuwe tuin of de aanschaf van een nieuwe auto.

Overwaarde en belasting

Als u de extra waarde uit uw oude woning wilt gebruiken om een nieuwe woning te kopen is het slim te kijken naar de bijleenregeling overwaarde. Die stelt dat u de extra waarde uit uw nieuwe huis binnen drie jaar moet gebruiken voor een nieuwe woning, wilt u gebruik kunnen blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat is belastingtechnisch wel zo voordelig.

Gebruikt u het bedrag uit uw woning voor iets anders en leent u het bedrag van de extra waarde weer bij? Dan mag u de (hypotheek)rente over dat extra geleende bedrag niet aftrekken. U voorkomt dit door uw overwaarde binnen drie jaar te gebruiken voor uw nieuwe woning.

Wanneer u de toegevoegde waarde laat uitkeren wordt dit bedrag bij uw vermogen opgeteld. U kunt dan flink meer belasting over uw vermogen betalen. Voor u hiertoe besluit is het slim een financieel adviseur eerst uit te laten rekenen hoeveel belasting u moet betalen over de toegevoegde waarde uit uw woning.

Hoeveel overwaarde heb ik op mijn huis?

U kunt de overwaarde op uw huis uitrekenen door de actuele woningwaarde af te zetten tegen de openstaande hypotheekschuld. Daarom moet u beide bedragen achterhalen voor u weet of uw woning extra waarde heeft. Ga daarom na hoe hoog de hypotheekschuld nog is en schakel een makelaar in voor een waardebepaling. Daarna kunt u de overwaarde op uw huis berekenen.

Bent u benieuwd welke mogelijkheden u heeft? Misschien zit er meer waarde op uw woning dan u denkt. Laat een lokale full-service makelaar een gratis waardebepaling doen. Zo komt u er direct achter of het huis extra waarde heeft.

Veelgestelde vragen in het kort

Overwaarde huis berekenen: hoe doe ik dat?

Om de overwaarde op uw huis te berekenen, neemt u de actuele marktwaarde. Daar trekt u de openstaande hypotheekschuld vanaf. Het bedrag dat u overhoudt, is de overwaarde.

Wat is de bijleenregeling overwaarde?

De bijleenregeling stelt vast dat u de toegevoegde waarde uit uw woning binnen drie jaar na verkoop van uw oude woning moet gebruiken voor uw nieuwe woning. Als u dat niet doet, kunt u de hypotheekrenteaftrek niet volledig benutten.

Waar kan ik de overwaarde uit mijn huis voor gebruiken?

De overwaarde uit uw huis kunt u in principe overal voor gebruiken. Let er wel op dat de extra waarde die u laat uitkeren na verkoop bij uw vermogen wordt opgeteld. U komt dan mogelijk boven de belastingdrempel uit, waardoor u wel belasting over de extra waarde uit uw woning betaalt.