Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Alles goed regelen rondom de erfenis

Huis verkopen na overlijden van echtgenoot

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Het overlijden van een partner leidt niet alleen een rouwperiode in, maar ook een tijd waarin u van alles moet regelen. Als u samen in een koopwoning woonde en u er nu alleen voor staat, vraagt u zich wellicht af of u het huis mag verkopen na het overlijden van uw echtgenoot.

Als u de enige erfgenaam bent is het mogelijk het huis gewoon te verkopen na overlijden van uw echtgenoot. Zijn er kinderen in het spel, of wilt u het huis verkopen met meerdere erfgenamen? Dan wordt de situatie complexer. Het is prettig om te weten hoe u ervoor staat en of het huis verkopen na het overlijden van uw echtgenoot zomaar kan.

Waar moet je rekening mee houden?

In principe kunt u het huis gewoon verkopen na overlijden van uw echtgenoot, aangezien u getrouwd bent. U bent dan de enige erfgenaam. In dat geval kunt u het huis op uw naam als partner laten zetten, na het overlijden.

De situatie wordt anders als u als partner geen geregistreerd partnerschap heeft, of niet getrouwd bent. Dan moet u het huis verkopen met meerdere erfgenamen, aangezien eventuele kinderen of andere verwanten automatisch erfgenaam zijn.

Verkoop met meerdere erfgenamen

Stel, er is geen sprake van een huwelijk en u wilt het huis verkopen. Dan zijn er vaak meerdere erfgenamen in het spel. U kunt de andere erfgenamen dan uitkopen en het huis op uw naam laten zetten. Hiervoor moet u wel diep in de buidel tasten. Elke erfgenaam heeft immers recht op een deel van de woning.

Als u het huis wilt verkopen na het overlijden van uw echtgenoot, en er is sprake van meerdere erfgenamen, moet u samen om tafel. Vaak is samen verkopen de beste zet, omdat iedereen zijn of haar deel dan snel uitgekeerd krijgt.

Waardebepaling voor verkoop

Wilt u uw huis verkopen na overlijden van uw echtgenoot? Of moet u het huis verkopen met meerdere erfgenamen? Een gratis waardebepaling is een goede start van dit traject. U weet dan precies wat de woning opbrengt op de huidige markt. Houd er wel rekening mee dat u een taxatie nodig heeft als u de woning wilt verdelen middels een akte van verdeling.

Eerst een gratis waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar? Vraag deze dan eenvoudig aan via onze Gratis Waardebepaling Pagina. De makelaar zal dan vrijblijvend een gratis waardebepaling uitvoeren. Hierdoor kunt u vaak makkelijker beslissen of u het huis wilt verkopen na het overlijden van uw echtgenoot.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik moet mijn huis verkopen met meerdere erfgenamen. Hoe pak ik dit aan?

Uw huis verkopen met meerdere erfgenamen vraagt om goed overleg. Ga samen aan tafel en leg in een akte van verdeling vast hoe de verdeling eruitziet. Vaak is samen verkopen de makkelijkste manier om de erfenis te verdelen.

Hoe kan ik andere erfgenamen uitkopen als ik een huis erf?

Als u andere erfgenamen wilt uitkopen is de akte van verdeling leidend. Elke erfgenaam krijgt het deel van de woning waarop hij of zij recht heeft. U betaalt deze bedragen uit eigen portemonnee, eventueel met behulp van een lening.

Hoe kan ik het huis op naam van mijn partner laten zetten na overlijden?

U kunt eenvoudig het huis op naam van uw partner laten zetten na overlijden door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.