Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Blijven wonen of verkopen

Huis op naam partner na overlijden: kan dat?

Auteur:
08-02-2023 (laatst bijgewerkt: 08-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Is uw partner overleden en wilt u zelf graag in het huis van u beiden blijven wonen? In veel gevallen is dit mogelijk, maar hoe regelt u dat op papier? Het huis op naam van de partner zetten na overlijden gebeurt bij de notaris. Hoe dat precies gebeurt, is afhankelijk van hoe het testament er uitziet, en of het huis reeds is afbetaald. In dit artikel leest u waar u rekening mee moet houden.

Huis erven als enige erfgenaam

Is er sprake van slechts één erfgenaam? Dan erft diegene automatisch het (deel van) het huis en de complete inboedel. Wanneer iemand getrouwd was met de overleden persoon is deze automatisch erfgenaam. Het kan echter voorkomen dat er in het testament andere personen zijn opgenomen. In dat geval moet u als u in het huis wilt blijven wonen de overige personen uitkopen.

Staat er in het testament dat er één of meerdere erfgenamen in het huis mogen blijven wonen, zonder dat deze eigenaar worden? Dan krijgen deze het zogeheten vruchtgebruik, en mag de overige erfgenaam de woning niet verkopen of slopen. Het huis wordt dan op naam van de partner gezet na overlijden, maar de aangegeven personen (meestal de kinderen) mogen er blijven wonen.

Erfbelasting betalen bij erven huis van partner

Om na overlijden het huis op naam van u als partner te zetten, moet de erfenis worden geaccepteerd, en moet er over de waarde ervan erfbelasting worden betaald. Hoe hoog het tarief is, is afhankelijk van in hoeverre u verwant bent aan de overleden persoon. Er gelden namelijk vrijstellingen, die afhangen van welke relatie u met de overledene had. Daarnaast is de hoogte van de erfbelasting afhankelijk van of u zelf in het huis gaat wonen, of het gaat verhuren of verkopen.

De hypotheek op naam partner na overlijden

Wanneer het huis na overlijden op naam van de partner gezet wordt, betekent dat ook dat de eventuele hypotheek overgenomen moet worden. Wanneer het huis reeds is afbetaald, is het eenvoudiger, hoewel er dan een hoger bedrag aan erfbelasting moet worden betaald. Wanneer er sprake is van een hypotheek, moet u als overgebleven partner de lasten ervan kunnen dragen om deze over te kunnen nemen. Is dat niet het geval? Dan moet het huis in veel gevallen worden verkocht.

Is door de overleden persoon een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan kan met de uitkering daarvan (een deel van) de hypotheekschuld worden afgelost. Vaak is dit al geregeld in de hypotheekakte.

Kan ik mijn huis verkopen na overlijden echtgenoot?

Is het huis na het overlijden van de eigenaar op naam van de partner gezet, en wil deze het huis verkopen? Wanneer je dit binnen 8 maanden doet, betaal je geen erfbelasting. Doe je er langer over om het geërfde huis te verkopen? Dan wordt de erfenis belast in box 3. Het huis wordt eerst op naam van de partner gezet na overlijden, en wanneer het verkocht wordt op de naam van de koper.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik in het huis blijven wonen na overlijden partner?

Dit is in veel gevallen mogelijk. U moet daarvoor de hypotheekschuld van uw partner kunnen dragen, behalve wanneer deze gedekt wordt door een overlijdensrisicoverzekering. Bij een notaris laat u het huis na overlijden op uw naam zetten, waarna u volledig eigenaar bent en er kunt blijven wonen. Kunt u de hypotheekschuld niet dragen en wordt deze ook niet gedekt door de verzekering? Dan zult u het huis na overlijden van uw partner moeten verkopen.

Wat als ik niet de enige erfgenaam ben?

Erft u het huis samen met andere personen (zoals kinderen)? Dan krijgen deze het vruchtgebruik van de woning, óf u moet ze uitkopen om zelf in het huis te kunnen blijven wonen.

Betaal ik erfbelasting als ik het huis na overlijden echtgenoot verkoop?

Wanneer de woning binnen 8 maanden wordt verkocht hoeft er geen erfbelasting over diens deel van de waarde betaald te worden. Duurt de verkoop langer dan 8 maanden? Dan valt dit bedrag in box 3.