Huis verkopen Zelf je huis verkopen De verkoop in eigen hand houden

Huis zelf verkopen of via makelaar?

Auteur:
10-02-2023 (laatst bijgewerkt: 10-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u uw huis binnenkort verkopen? Om de juiste vraagprijs te bepalen, moet u eerst weten wat uw woning waard is. De actuele waarde van uw huis bepalen is best een uitdaging. Het is daarom verstandig om vrijblijvend een makelaar te laten langskomen voor een gratis waardebepaling van uw woning. Na de waardebepaling besluit u of u uw huis zelf gaat verkopen of dit via de makelaar doet.

Hieronder vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat u een weloverwogen keuze maakt.

Woning zelf verkopen

Wanneer u zelf uw woning wilt verkopen, betaalt u geen kosten aan een makelaar. In de praktijk zal u hierdoor bij de verkoop enkele duizenden euro’s besparen. Ook houdt u zelf de controle over bezichtigingen en kiest u zelf welke mensen u laat langskomen om kans te maken op de woning. Alle controle ligt dus volledig bij u.

Woning verkopen via een makelaar

De meeste mensen verkopen hun woning via een makelaar. Dit heeft een simpele reden: een makelaar kent de huizenmarkt op zijn duimpje. Hij weet waar hij potentiële kopers kan vinden én hoe hij deze kan bereiken. Een makelaar heeft namelijk een groot netwerk in de lokale regio.

Daarnaast scheelt een makelaar u veel werk. Zo vindt een makelaar niet alleen geschikte kopers, maar promoot hij uw huis ook op professionele wijze en leidt hij de bezichtigingen in goede banen. Hierdoor hoeft u zelf geen vrije dagen in te plannen en heeft u nauwelijks omkijken naar de verkoop.

Een nadeel van het inhuren van een makelaar lijken de kosten, maar is dit wel echt zo? Uit statistieken blijkt dat een goede makelaar huizen gemiddeld sneller én winstgevender weet te verkopen. Hierdoor verdient hij zijn eigen kosten vaak in veelvoud terug.

Woning zelf verkopen of via een makelaar?

De vraag is uiteindelijk wat u belangrijker vindt: zelf maximale controle houden over het verkooptraject (met alle moeite die daarmee gepaard gaat) of het beste verkoopresultaat. Kiest u voor het laatste? Dan is het verstandig om in zee te gaan met een goede lokale makelaar.

Voordat u uw huis gaat verkopen, is het hoe dan ook een goed idee om een gratis en vrijblijvende waardebepaling uit te laten voeren door een full-service verkoopmakelaar. Bij een waardebepaling kijkt een makelaar naar de waarde van uw huis op basis van de actuele marktomstandigheden.

Tijdens de waardebepaling voorziet de makelaar u ook vrijblijvend van verkoopadvies. Kunt u zich vinden in deze verkoopstrategie? Dan kunt u het verkoopproces via deze makelaar laten verlopen. Denkt u er anders over? Dan kunt u een andere makelaar inschakelen of uw huis zelf verkopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik zelf mijn huis verkopen zonder makelaar?

Zelf je huis verkopen is voor de meeste mensen geen aantrekkelijke optie. Het kan wel, maar het promoten van de woning en het regelen van bezichtigingen kost veel tijd. Daarnaast is het lastig hetzelfde verkoopresultaat te behalen als een professionele makelaar en hebt u sowieso een makelaar nodig om het huis op Funda te kunnen zetten.

Zelf je woning verkopen: wat zijn goede tips?

Wilt u zelf uw woning verkopen? Een aantal tips. Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep u vooraf in de promotiewerkzaamheden die nodig zijn en de tijd die bijvoorbeeld het regelen van bezichtigingen kost. Wees u ook bewust van valkuilen. Zonder makelaar is de kans op een snelle en winstgevende verkoop kleiner en neemt de kans op blunders in het voorlopig koopcontract toe.

Hoe maak ik een contract als ik zelf mijn eigen woning verkoop?

Zelf een contract maken bij de verkoop van uw eigen woning is een delicaat proces. Een koopcontract bevat bindende juridische bepalingen, waardoor een klein foutje kan leiden tot verstrekkende financiële gevolgen. Het is dan ook aan te raden om u bij het opstellen van een koopcontract te laten bijstaan door een makelaar, notaris of juridisch expert.