Huis verkopen Zelf je huis verkopen 5 tips voor verkoop eigen woning

Zelf je woning verkopen doe je met deze tips!

Auteur:
14-07-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

U wilt geld besparen door zelf uw woning te verkopen. Dat is een mooi streven. Met de juiste tips kan iedereen zelf zijn of haar huis verkopen. Het is wel belangrijk u goed in te lezen en u bewust te zijn van de nadelen van zelf verkopen. Zelf uw woning verkopen kán geld besparen, maar het kan u ook geld kosten als er tijdens de verkoop iets misgaat.

Hieronder vindt u enkele handige tips voor de verkoop van uw woning. Hierbij gaan we in op zelf uw woning verkopen, zonder makelaar. Denkt u: ik wil zelf mijn huis verkopen? Houd dan altijd deze tips in gedachten:

Tip 1: Bereid u goed voor

Voor u actie onderneemt moet u uzelf goed informeren. Hoe kunt u het best zelf uw woning verkopen? Welke tips zijn er? De meeste mensen kiezen ervoor hun woning zelf te verkopen via internet. Dat is een goede keuze. Daarnaast moet u nadenken over promotie, het presentabel maken van uw huis en het onderhandelen.

Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: hoe maak ik zelf een contract bij de verkoop van mijn eigen woning? U moet namelijk zelf een voorlopig koopcontract opstellen. Normaal gesproken doet een verkoopmakelaar dit voor u. Gelukkig zijn er online veel voorbeelden te vinden als u zelf uw woning wilt verkopen, met handige tips.

Tip 2: Stel een ijzersterke advertentie op

Dé manier om zelf woning uw woning te verkopen is via het internet. Met een online advertentie bereikt u veel mensen. Stel zelf een advertentie op die potentiële kopers aanspreekt. Zorg voor een korte, goede tekst en belangrijker nog: goede foto’s van uw woning.

U bepaalt vervolgens zelf waar u adverteert. Als particulier kunt u helaas niet op Funda adverteren. U heeft wel toegang tot gratis alternatieven, zoals social media of gratis woningwebsites. Wilt u toch zelf uw woning verkopen via Funda? Dan is dit een goede tip: zoek een voordelige internetmakelaar die is aangesloten bij de NVM. Deze kan alsnog voor u adverteren op Funda.

Tip 3: Verleid de koper

Als u zelf uw woning wilt verkopen is dit één van de belangrijkste tips: u moet de koper verleiden. Dat doet u met uw advertentie, maar ook met uw woning zelf. Zorg dat deze er uitstekend bij staat als u potentiële kopers gaat rondleiden. Werk achterstallig onderhoud weg, ruim goed op en verzorg uw tuin.

Bovendien moet u de koper professioneel rondleiden. U heeft immers geen verkoopmakelaar die dit voor u doet. Geef de koper alle informatie over de woning die u heeft. U bent namelijk wettelijk verplicht de koper te informeren. De koper heeft daarbij ook de plicht na te gaan in welke staat de woning verkeert.

Tip 4: Onderhandel als een expert

Dit is voor veel mensen de lastigste stap in het proces: onderhandelen. U moet goed op de hoogte zijn van de rechten en plichten bij het onderhandelen. Zo mag u als verkoper met meerdere kandidaten onderhandelen en bent u niet verplicht om op een bod in te gaan.

Het is vooral belangrijk te weten dat u als verkoper niet meer onder de verkoop uit kunt als u het voorlopig koopcontract heeft getekend, tenzij u een bedenktijd voor uzelf in het contract heeft opgenomen. Houd bij het onderhandelen vast aan de richtprijs en kijk goed naar overige voorwaarden, zoals die rondom de financiering. Zo voorkomt u kostbare conflicten met de koper.

Tip 5: Wees u bewust van de valkuilen

Zelf uw woning verkopen is ondanks deze tips niet altijd eenvoudig. Het gaat namelijk om veel geld. Als u een fout maakt kan dat een slecht verkoopresultaat opleveren. U krijgt bijvoorbeeld te weinig voor uw woning, uw huis staat veel langer te koop dan nodig is of u raakt in conflict met de koper.

Twijfelt u over zelf uw woning verkopen en wilt u na deze tips toch advies van een verkoopmakelaar? Win dan gratis verkoopadvies in bij een full-service makelaar in uw regio.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik wil zelf mijn huis verkopen. Waar moet ik beginnen?

Lees u in als u zelf uw huis wilt verkopen en bepaal uw richtprijs. Stel een advertentie op en adverteer online, bijvoorbeeld op een gratis woningwebsite zoals Jaap.nl.

Kan ik zelf mijn woning verkopen via het internet?

Ja, u kunt zelf uw woning verkopen via het internet. Als u geen NVM-makelaar heeft kunt u niet adverteren op Funda, wel op gratis woningwebsites of uw eigen social media.

Hoe maak ik zelf een contract bij de verkoop van mijn eigen woning?

Zelf een contract maken bij de verkoop van uw eigen woning is niet eenvoudig. Neem altijd een voorbeeldcontract en pas dit naar eigen inzicht aan. Laat het contract eventueel controleren door een professional.