Huis verkopen Zelf je huis verkopen Risico's bij zelf verkopen

Zelf je huis verkopen: de voor- en nadelen

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 10-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Zelf je huis verkopen, dat doen mensen steeds vaker. Het is mogelijk zelf je huis te verkopen zonder makelaar, of met behulp van een voordelige online makelaar. Wat u ook doet, als u ervoor kiest zelf uw huis te verkopen bent u daar vaak veel tijd en energie aan kwijt. Tegelijkertijd kan het ook een mooi avontuur zijn, waar u veel van leert

Zelf je huis verkopen heeft voor- en nadelen. Wij zetten die graag voor u op een rij. Hoewel zelf je huis verkopen vaak voordeliger lijkt, hoeft dit niet zo te zijn.

Zonder makelaar verkopen

Het voordeel van zelf je huis verkopen, zonder makelaar, is dat u geen makelaarskosten betaalt. Mensen die zelf hun huis willen verkopen kiezen hierdoor het vaakst voor deze optie. U moet er wel rekening mee houden dat u in dit geval alles zelf moet doen, en u niet dezelfde mogelijkheden heeft als een makelaar.

Zo kunt u niet zelf uw woning op Funda plaatsen en moet u zelf zorgen voor foto’s, een online advertentie op een (gratis) platform. Daarnaast moet u zelf de vraagprijs bepalen, de bezichtigingen organiseren en onderhandelen. Als u voldoende tijd heeft en het leuk vindt uzelf hierin te verdiepen, is zelf je huis verkopen geen probleem.

De voordelen van een makelaar

Toch is het inschakelen van een makelaar het overwegen waard, ook al brengt dat kosten met zich mee. Een makelaar weet als geen ander hoe de lokale huizenmarkt zich beweegt. Hij of zij kan u uitstekend adviseren over de beste vraagprijs. Bovendien kan uw makelaar uw woning op Funda plaatsen en neemt deze u veel werk uit handen.

Als u het spannend vindt zelf uw woning te verkopen is het slim dat niet te doen. Schakel dan een makelaar in. Doorgaans betaalt de makelaar zichzelf direct terug, omdat de verkoop van uw woning meer opbrengt.

Uw makelaar kan uw woning goed onder de aandacht brengen en scherp onderhandelen, waardoor u het beste resultaat krijgt. Bovendien kan uw makelaar u op elk moment adviseren en bijstaan. Wel zo prettig als u voor het eerst een huis verkoopt.

Kosten

Een verkoopmakelaar stuurt u altijd een factuur als hij of zij de verkoop van uw woning begeleid heeft. Sommige makelaars hanteren een vaste prijs, terwijl anderen courtage rekenen. In dat geval betaalt u een percentage (1% tot 2%) van de verkoopprijs aan de makelaar.

Blijft u aanhikken tegen de kosten die een verkoopmakelaar met zich meebrengt? Vergelijk dan de tarieven van lokale, full-service makelaars eens voor u besluit zelf uw huis te verkopen. U vraagt eenvoudig een aantal offertes op via onze Verkoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik zelf mijn huis verkopen, zonder makelaar?

U kunt zelf uw huis verkopen zonder makelaar. Dat kan geld schelen, maar kost u ook veel meer tijd en energie. Bovendien verdient een goede makelaar zichzelf doorgaans terug door uw woning voor een hogere prijs te verkopen.

Is het slim zelf je woning te verkopen via internet?

Zelf uw woning verkopen via internet is tegenwoordig vrij eenvoudig. U moet wel alles zelf doen. Dit is alleen verstandig als u hier voldoende ervaring mee heeft, zodat u een goed verkoopresultaat behaalt.

Ik wil mijn huis zelf verkopen. Wat zijn de eerste stappen?

Als u uw huis zelf wilt verkopen, zijn destappen als volgt. Zoek eerst een (internet)makelaar, zodat u uw woning op Funda kunt plaatsen. Maak zelf foto’s en schrijf een advertentietekst en bepaal vervolgens de vraagprijs.