Huis verkopen Woning te koop zetten Zelf de koopovereenkomst opstellen

Verkoop eigen woning: hoe maak ik een contract?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker: huiseigenaren verkopen zelf hun woning. Dat betekent dat zij alles zelf regelen, van bezichtiging tot koopakte. Wilt u uw huis zelf verkopen en bent u van plan zelf een koopovereenkomst op te stellen? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af: ‘hoe maak ik zelf een contract bij de verkoop van mijn eigen woning?’.

Hieronder leest u wat er mogelijk is als u zelf een koopcontract wilt opstellen. Wat staat er bijvoorbeeld in de koopovereenkomst. Wat mag er echt niet ontbreken? Hoe maakt u zelf een contract bij de verkoop van uw eigen woning? Nou, zo!

Toegestaan of niet?

In principe is het gewoon toegestaan zelf een koopakte op te stellen. Doorgaans doet de makelaar van de verkopende partij dit. Als u zelf uw woning verkoopt, moet u dit dus zelf doen. Een goed startpunt is de NVM koopovereenkomst. Dit is een standaard koopakte die u kunt gebruiken om uw eigen contract op te stellen.

Hoe u zelf een contract maakt bij de verkoop van uw eigen woning is verder aan u. Let er wel op dat het koopcontract een juridisch document is. In dit document legt u alles rondom de verkoop van uw woning vast. Daar is veel geld mee gemoeid. Een foutje kan dus grote gevolgen hebben. Ga daarom na of u écht zelf het contract wilt maken bij de verkoop van uw eigen woning.

Wat erin moet staan

Zoals u ook in de NVM koopovereenkomst kunt zien staat er een aantal vaste zaken in de koopovereenkomst. Wat er in de koopovereenkomst staat mag u verder zelf bepalen, maar zorg in ieder geval dat u deze punten aanstipt als u zelf een contract maakt bij de verkoop van uw eigen woning:

Wat er in de koopovereenkomst staat is niet alleen aan u, ook al stelt de verkopende partij de koopakte meestal op. Ook de kopende partij kan hier zaken aan toevoegen, zoals ontbindende voorwaarden. Uiteindelijk moeten koper en verkoper akkoord gaan en het contract ondertekenen.

Juridische haken en ogen

Eigenlijk is het niet aan te raden zelf een koopakte op te stellen, vooral als u niet over de juiste juridische kennis beschikt. Ook al weet u hoe u zelf een contract moet opstellen bij de verkoop van uw eigen woning, het is vaak beter om dit over te laten aan een ervaren verkoopmakelaar.

De verkoopmakelaar weet als geen ander welke zaken van belang zijn in uw specifieke situatie. Speelt u liever op zeker en wilt u een verkoopmakelaar inschakelen? Vind een verkoopmakelaar bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat staat er in de koopovereenkomst bij de verkoop van een huis?

In de koopovereenkomst regelt u alles met de koper rondom de verkoop van uw huis. Denk aan het pand, de verkoopprijs, ontbindende voorwaarden van de koper, kosten koper en aansprakelijkheid.

Kan ik een NVM koopovereenkomst gebruiken?

Zeker, de NVM koopovereenkomst is een goed document om mee te starten. Deze modelovereenkomst vormt een solide basis voor het voorlopig koopcontract dat u doorgaans opstelt als u uw huis verkoopt.

Ik wil zelf mijn huis verkopen, kan dat?

Wilt u uw huis zelf verkopen, dan betekent dit dat u alles ook zelf moet regelen. Van promotie tot bezichtigingen en van onderhandelingen tot contracten. Indien gewenst kunt u wel een verkoopmakelaar inschakelen voor het opstellen van de koopakte.