Huis verkopen Zelf je huis verkopen Weten waar u aan begint

Huis zelf verkopen: dit zijn de stappen

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

De tijd waarin u absoluut een makelaar nodig had om uw huis te verkopen, ligt achter ons. U kunt er tegenwoordig ook voor kiezen uw huis zélf te verkopen. Dat bespaart geld. U betaalt immers niet voor de verkoopmakelaar. Steeds meer mensen kiezen ervoor zelf hun woning te verkopen via internet. Dat houdt vaak in dat ze hun huis zelf verkopen, zonder makelaar.

Als u uw huis zelf gaat verkopen volgt u dezelfde stappen als ieder ander. U bepaalt wat u voor de woning wilt hebben, zet deze te koop, regelt de bezichtigingen en u onderhandelt met de koper. We leggen u graag uit hoe u uw huis zelf kunt verkopen en welke stappen daarbij horen.

Let erop dat u bij het zelf verkopen van uw woning ook echt alles zelf moet doen. Als u uw huis zelf wilt verkopen is het slim eerst alle stappen op een rij te zetten. Er zitten namelijk voordelen aan deze aanpak, maar ook enkele nadelen.

Stap 1: Te koop zetten

Voor u potentiële kopers over de vloer krijgt moet u de woning eerst te koop zetten. Als u uw huis zelf gaat verkopen is dit een van de eerste stappen. U moet zelf bepalen hoe hoog de vraagprijs wordt én u moet zelf de promotie verzorgen. Denk daarbij ook aan de foto’s en een plattegrond van de woning.

U kunt online adverteren met uw woning. Een nadeel is wel dat u geen advertentie op Funda kunt plaatsen. Hiervoor heeft u wel een makelaar nodig. Maak in dat geval gebruik van andere websites en social media, zoals Jaap.nl en Facebook. Regel dus goede foto’s voor u de woning te koop zet. Zo kunt u uw huis zelf verkopen, waarbij u de stappen in de juiste volgorde neemt.

Stap 2: Bezichtigingen organiseren

Of u nu een makelaar in de arm neemt of ervoor kiest uw huis zelf te verkopen, bezichtigingen horen erbij. Na de eerste stappen van het verkoopproces, volgen de bezichtigingen. U maakt afspraken met geïnteresseerden en u leidt deze zelf rond.

Zorg ervoor dat uw huis schoon en opgeruimd is zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van de woning. Bereid de bezichtigingen goed voor. U kunt immers geen beroep doen op een makelaar als u het huis zelf wilt verkopen. Na deze stappen volgen het bieden en onderhandelen.

Stap 3: De onderhandelingen voeren

Zodra er zich een serieuze koper heeft gemeld, kan het biedproces beginnen. De potentiële koper brengt een bod uit, waarop u kunt reageren. U bent niet verplicht om te reageren, maar als u een tegenbod doet, bent u in onderhandeling.

Neem het bieden alleen voor eigen rekening als u een sterke onderhandelaar bent. De kans dat het onderhandelingsresultaat tegenvalt, zonder hulp van een makelaar, is aanwezig. Lees u voor u uw huis gaat verkopen goed in. Als u uw huis zelf wilt verkopen is dit één van de vele stappen die u opneemt in uw plan.  

Stap 4: Zelf het koopcontract opstellen

Heeft u overeenstemming bereikt over het bod? Stel dan zelf een voorlopig koopcontract op en zet uw afspraken op papier. Bereid u ook hierop goed voor. Bij het een huis zelf verkopen is dit één van de lastigste stappen.

U moet immers zelf een juridisch document opstellen. Online zijn voorbeelden van een voorlopig koopcontract te vinden. Heeft u het voorlopig koopcontract ondertekend? Dan kunt u daarna met de koper naar de notaris om de verkoop af te ronden.

Nadelen van zelf een huis verkopen zonder makelaar

Zelf een huis verkopen, zonder makelaar, kost tijd en kan stressvol zijn. Een verkoopmakelaar fungeert als vraagbaak en neemt u veel werk uit handen. Weeg uw keuze daarom goed af: wilt u liever goedkoper uit zijn of heeft u behoefte aan advies? Wilt u uw huis zelf verkopen, of de stappen samen met een makelaar doorlopen?

Een erkende verkoopmakelaar kan u kosteloos vertellen hoe u de verkoop van uw woning het best kunt aanpakken. Zelfs als u uw huis zelf wilt verkopen, kan een makelaar u adviseren over de te nemen stappen. Vraag nu gratis verkoopadvies aan via onze Gratis Verkoopadvies Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Is het mogelijk zelf je huis te verkopen, zonder makelaar?

Zelf uw huis verkopen zonder een makelaar in te schakelen is mogelijk. U moet dan wel alles zelf doen. Als u wilt adverteren op Funda moet u wel een NVM-makelaar inschakelen om de advertentie te plaatsen.

Hoe kan ik zelf mijn woning verkopen via het internet?

Zelf uw woning verkopen via internet kan op twee manieren. U doet alles zelf, waarbij u gebruik maakt van social media of open alternatieven voor Funda. Of u neemt een voordelige internetmakelaar in de arm, die u alsnog enkele zaken uit handen neemt.

Kan ik mijn huis zelf verkopen zonder Funda?

U kunt uw huis zelf goed verkopen zonder gebruik te maken van Funda. Het nadeel is wel dat u mogelijk minder potentiële kopers bereikt en uw woning hierdoor langzamer of tegen een lagere prijs verkoopt.