Huis verkopen Zelf je huis verkopen Kosten besparen bij verkoop

Zelf huis verkopen zonder makelaar

Auteur:
20-10-2021 (laatst bijgewerkt: 10-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Twijfelt u of u uw huis wilt verkopen via een lokale full-service verkoopmakelaar? De meeste mensen kiezen hier nog altijd voor, omdat het grote voordelen met zich meebrengt. Toch zijn er ook anderen die hun woning verkopen zonder hierbij een makelaar in te schakelen. Zelf uw huis verkopen zonder makelaar, is dat verstandig? Wanneer kiest u hiervoor, en wat zijn de nadelen? We leggen het graag uit.

Waarom zonder makelaar verkopen?

Het grote voordeel van zelf een huis verkopen zonder makelaar, is dat u de verkoopmakelaar niet hoeft te betalen. Als u een makelaar inschakelt voor de verkoop van uw woning, betaalt u de makelaar hier uiteraard voor. Veel makelaars werken met een courtage, een percentage van de verkoopprijs van uw woning. Vaak vragen zij tussen de 1% en 1,5% van de verkoopprijs. Door zelf uw woning te verkopen, bijvoorbeeld via een internetmakelaar of een onderhandse transactie, bespaart u op deze kosten.

Kosten verkoopmakelaar

Wanneer de verkoopmakelaar courtage rekent, is de verkoopprijs van uw woning leidend voor het bedrag dat u aan de makelaar betaalt. Als u uw woning voor €400.000 verkoopt, betaalt u de makelaar dus €4.000 tot €6.000. In de praktijk is het vaak wel mogelijk te onderhandelen over de courtage. Sommige makelaars rekenen geen courtage, maar een vast bedrag voor hun diensten.

Wat moet u doen als u zelf uw huis verkoopt?

Als u liever minder makelaarskosten betaalt, kunt u ervoor kiezen om een internetmakelaar in te schakelen. Een internetmakelaar rekent vaak lagere tarieven dan een lokale full-service makelaar, maar de dienstverlening is dan ook een stuk soberder. Zo biedt de internetmakelaar geen gratis waardebepaling, geen ondersteuning bij bezichtigingen en heeft hij minder kennis van de lokale huizenmarkt. Een andere optie is de woning onderhands te verkopen, bijvoorbeeld aan iemand die u kent. In dat geval is zelf een huis verkopen zonder makelaar ook mogelijk.

Zelf huis verkopen zonder makelaar: onderhands

Bij de onderhandse verkoop van uw woning verkoopt u rechtstreeks aan de koper, zonder tussenkomst van een makelaar. U moet de overdracht van de woning dan nog wel regelen bij de notaris. Vaak zijn dit de voornaamste kosten die dan nog bij de verkoop van de woning komen kijken.

Risico’s huis verkopen zonder makelaar

Bij verkoop van uw woning zonder tussenkomst van een makelaar, kunt u geen beroep doen op de expertise van een verkoopmakelaar. Dat kan ervoor zorgen dat u de woning voor een te lage prijs te koop zet. Ook de onderhandelingen moet u zelf voeren, wat vaak lastiger blijkt dan gedacht. Zeker als de koper een aankoopmakelaar in de arm heeft genomen, wiens dagelijkse werk het is om het maximale uit de onderhandelingen te halen. Denk daarom goed na voordat u overgaat tot het verkopen van uw woning zonder makelaar.

Goedkope verkoopmakelaar vinden

Een goede verkoopmakelaar neemt u werk uit handen. Hij of zij kan u helpen de beste prijs voor uw woning te krijgen. Wilt u wel profiteren van de kennis en ervaring van een goede makelaar, maar niet teveel betalen? Meerdere full-service makelaars bij u in de buurt geven u een eerste, gratis verkoopadvies. Contact opnemen voor een vrijblijvende oriëntatie is de eerste stap richting een goede verkoop van uw woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Zelf huis verkopen zonder makelaar, kan dat?

Ja, dat kan. U moet dan zelf alles rondom de verkoop regelen, zoals het bepalen van de vraagprijs, de rondleidingen en het onderhandelen. U bespaart dan op makelaarskosten, maar u mist de expertise van een makelaar bij de verkoop van uw huis.

Wat zijn de nadelen van zelf huis verkopen zonder makelaar?

U loopt het risico uw woning voor te weinig geld te verkopen. Een lokale verkoopmakelaar kent de markt en is een ervaren onderhandelaar. Daarom kunt u met een makelaar vaak een betere prijs krijgen. Als u kiest voor zelf huis verkopen zonder makelaar, moet u bovendien veel zaken zelf doen.

Hoe kan ik mijn huis verkopen zonder hoge bijkomende kosten?

Door uw woning goedkoop zelf te verkopen of een voordelige makelaar te vinden. Dat laatste biedt het voordeel dat u niet te duur uit bent, terwijl u wel gebruik kunt maken van de expertise van een makelaar. Als u uw huis hierdoor voor duizenden euro’s meer verkoopt, is dat de investering meer dan waard.