Huis verkopen Zelf je huis verkopen Online verkoop zonder makelaar

Zelf woning verkopen via internet: hoe doe je dat?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 10-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Vroeger was een makelaar een must bij de verkoop van een woning. Tegenwoordig doen veel mensen de verkoop zelf. Zij kiezen ervoor zelf hun woning te verkopen via het internet. Dat kan schelen in de kosten, maar u moet in dit geval wel álles zelf doen.

Dat betekent niet alleen dat u zelf de advertentie moet plaatsen, maar ook dat u de bezichtigingen zelf doet. Ook het onderhandelen en het opstellen van het koopcontract zijn voor uw rekening. U moet zelf bepalen of deze manier bij u past.

Kortom, zelf uw woning verkopen via het internet is goed mogelijk, maar u investeert wel meer tijd en energie. Zeker in vergelijking met de verkoop door een reguliere verkoopmakelaar. Zelf een woning verkopen via internet is wel een manier om goedkoop, zelf een huis te verkopen.

Goedkoop zelf je huis verkopen

Stel, u wilt zelf uw woning verkopen via het internet. Dat kunt u op twee manieren doen. U regelt alles zelf, of u schakelt een voordelige internetmakelaar in. De internetmakelaar kan een advertentie op Funda zetten en neemt mogelijk enkele andere zaken over. U betaalt hiervoor vaak enkele honderden euro’s.

Kiest u voor een goedkope internetmakelaar omdat u een Funda advertentie wilt? Let er dan op dat de makelaar bevoegd is gebruik te maken van Funda. Het is namelijk niet mogelijk zelf uw huis op Funda te plaatsen. Houd daar rekening mee als u zelf uw huis wilt verkopen, zonder makelaar.

Gratis adverteren

Als u ervoor kiest zelf uw woning te verkopen via internet kunt u geen gebruik maken van Funda. U heeft namelijk een NVM-makelaar nodig om een advertentie op Funda te plaatsen. Gelukkig zijn er wel alternatieven. Denk aan uw eigen social media, Huizenzoeker.nl of Jaap.nl.Iedereen kan hier een advertentie plaatsen, u dus ook.

Zorg in elk geval voor goede foto’s als u zelf uw woning wilt verkopen via internet. Online promotie is het makkelijkst als u zelf uw woning wilt verkopen. Natuurlijk kunt u ook flyers neerleggen bij de supermarkt en anderen vertellen dat uw woning te koop staat.

Verkopen met of zonder makelaar

Zelf uw huis verkopen zonder een makelaar in te schakelen is goed mogelijk. Er zitten wel enkele nadelen aan. U bent meer tijd en energie kwijt, en u bent zelf verantwoordelijk voor het verkoopresultaat. Tel daarbij op dat een full-service makelaar vaak een beter verkoopresultaat behaalt, en de keuze is nog niet zo eenvoudig gemaakt.

Zelf uw woning verkopen via het internet is lang niet altijd ideaal. Als u niet alles zelf wilt doen en een goed verkoopresultaat wilt, is het verstandig te kiezen voor een lokale full-service makelaar. Deze kan u bijstaan en adviseren tijdens het hele verkoopproces. U vindt de ideale verkoopmakelaar door onderaan deze pagina snel en eenvoudig verkoopmakelaars met elkaar te vergelijken.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk zelf mijn huis verkopen?

Zo goedkoop mogelijk zelf uw huis verkopen doet u door alles zelf te doen. U neemt dus geen makelaar in de arm. Let er wel op dat het verkoopresultaat kan tegenvallen als u zonder makelaar verkoopt.

Kan iedereen zelf zijn huis verkopen, zonder makelaar?

Uw huis zelf verkopen of via een makelaar is een lastig vraagstuk. Het is in elk geval niet verplicht een makelaar in te schakelen. Iedereen kan zelf zijn of haar huis verkopen, zonder makelaar. Wel kost dit veel tijd en heeft u altijd een makelaar nodig om het huis op Funda te plaatsen.

Wanneer kun je je huis zelf op Funda plaatsen?

Helaas is het voor particulieren niet mogelijk zelf een huis op Funda te plaatsen. Alleen een NVM-makelaar heeft toegang tot Funda.