Huis verkopen Zelf je huis verkopen Voors en tegens

Zelf je huis verkopen zonder Funda: is dat slim?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Hoewel veel mensen hun woning tegenwoordig op Funda laten zetten, is dat niet verplicht. U kunt uw woning goed verkopen zonder gebruik te maken van Funda. Zelf je huis verkopen zonder Funda heeft als voordeel dat u geen makelaar in de arm hoeft te nemen. Dat kan geld besparen.

Tegelijkertijd zitten er ook nadelen aan zelf je huis verkopen, zonder Funda of een makelaar in te zetten. Wat de voor- en nadelen van deze aanpak zijn, leggen we u graag uit. Zelf je huis verkopen, zonder Funda of makelaar, lijkt goedkoper. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Voor- en nadelen van zelf verkopen

De meeste mensen kiezen ervoor zelf hun huis verkopen omdat ze dan geen makelaarskosten hoeven te betalen. Waar een makelaar al snel meer dan €2.000 kost, is dat misschien een aantrekkelijke gedachte. Het grootste voordeel van zelf je huis verkopen, zonder Funda, is dat u geen makelaarskosten betaalt. U bent ook geen kosten kwijt aan een advertentie op Funda.

Er kleven echter diverse nadelen aan deze aanpak. U moet alles zelf regelen: van het maken van de foto’s tot de onderhandelingen. U heeft geen makelaar om op terug te vallen. Zelf je huis verkopen zonder Funda kan zelfs meer kosten, omdat het verkoopresultaat tegenvalt. Een goede makelaar kan immers uitstekend voor u onderhandelen. Zelf je huis verkopen zonder Funda is dus niet geheel zonder risico’s.

Verkopen zonder makelaar

Stel, u wilt ondanks de nadelen toch zelf uw huis verkopen. In dat geval volgt u de standaard stappen voor de verkoop van een huis. Zelf je huis verkopen, zonder Funda, begint met het bepalen van de verkoopprijs. U maakt foto’s of laat een fotograaf komen, waarna u uw woning onder de aandacht brengt.

Omdat u ervoor kiest zelf uw huis te verkopen, zonder makelaar, kunt u geen gebruik maken van Funda. Het is wel mogelijk zelf je huis te verkopen zonder Funda, door gebruik te maken van andere woningwebsites. Denk aan Jaap.nl, Huizenzoeker of social media. Zelf je huis verkopen, zonder op Funda te adverteren, is dus goed mogelijk.

Ten slotte moet u zelf de bezichtigingen regelen en onderhandelen met potentiële kopers. U stelt ook zelf het koopcontract op. Als u uw huis zelf wilt verkopen zult u er goed op moeten letten dat u geen stappen overslaat.

Verkoopadvies inwinnen

Zelf je huis verkopen zonder Funda in te zetten is alleen aan te raden als u thuis bent in de woningmarkt. Een groot netwerk en goede onderhandelingsvaardigheden zijn onmisbaar. Beschikt u daar niet over? Dan is het verstandig toch in zee te gaan met een verkoopmakelaar. Dat kost een investering, maar die betaalt zich vaak ook uit.

Ook als u wél zelf uw woning wilt verkopen kunt u advies inwinnen bij een verkoopmakelaar. Door een gratis waardebepaling aan te vragen bereidt u zich goed voor, zonder hoge kosten te maken. Zo wordt zelf je huis verkopen een stuk eenvoudiger. Doe bijvoorbeeld uw voordeel met gratis verkoopadvies. Dat vraagt u aan via onze Gratis Verkoopadvies Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen, zonder makelaar?

U kunt uw huis zelf verkopen zonder makelaar door zelf alles te regelen. U maakt zelf foto’s, doet de promotie en de bezichtigingen. Let erop dat u zonder makelaar geen gebruik kunt maken van Funda.

Ik wil mijn huis zelf verkopen. Wat zijn de eerste stappen?

Als u uw huis zelf wilt verkopen begint u bij de eerste stappen: de verkoopprijs bepalen, online adverteren en bezichtigingen organiseren

Hoe hoog zijn de kosten van een plaatsing op Funda?

De kosten van een plaatsing op Funda hangen af van uw voorkeuren. Vaak is een basisplaatsing gratis, hoewel een makelaar wel plaatsingskosten in rekening kan brengen. Bij uitgebreidere opties betaalt u altijd meer.