Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Woonruimte vinden bij een scheiding

Ik wil scheiden maar heb geen woning. Wat nu?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

Misschien komt het u bekend voor: u wilt scheiden, maar u heeft geen woning. Of u kunt momenteel niet aan andere woonruimte komen. In dat geval heeft u een aantal opties.

Vanzelfsprekend kunt u op zoek gaan naar nieuwe woonruimte in de vorm van een huur- of koopwoning. Lang niet iedereen die gaat scheiden is echter in staat direct een nieuwe woning te kopen. Door de krapte op de woningmarkt kan huren ook lastig zijn.

De vraag is, wat doet u dan? En wat is verstandig, eerst scheiden of eerst uw huis verkopen? Wat als uw ex het huis wil verkopen, maar u wilt dat niet? Wij vertellen het u graag. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk.

Huren of kopen?

Een nieuw huis huren of kopen is de meest voor de hand liggende oplossing als u wilt scheiden maar nog geen nieuwe woning heeft. Huren geeft u de mogelijkheid snel te verhuizen zonder uw vermogen aan te spreken voor een koopwoning. Met de huidige woningcrisis kan een nieuwe huurwoning lastig zijn.

Door het woningtekort is een koopwoning vinden ook niet eenvoudig. Bovendien heeft u voor de aankoop van een woning voldoende inkomen nodig. Als u gaat scheiden valt het inkomen van uw ex-partner weg. Daardoor is het lang niet altijd mogelijk als alleenstaande een nieuw huis te kopen.

Denkt u: ik wil scheiden maar heb geen woning? Ga dan eerste na of huren of kopen een optie voor u is. Daarnaast zult u uw huidige woning moeten verkopen. Moet u dan eerst scheiden of eerst het huis verkopen? En wie mag in het huis blijven woning na uw scheiding?

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Idealiter bepaalt u, als u samen eigenaar bent van de woning, samen wie er eventueel in uw oude huis blijft wonen. Wellicht wilt u omwille van de stabiliteit zelf in de woning blijven wonen. U zult dan wel uw ex-partner uit moeten kopen. Dat geldt andersom uiteraard ook.

Het is ook mogelijk de woning aan te houden in onverdeeldheid. U blijft dan gezamenlijk eigenaar van de woning tot het bijvoorbeeld mogelijk is de ander uit te kopen. Dit is bijvoorbeeld een optie als u na uw scheiding geen woning kunt huren of kopen. Kiest u er toch voor om uw huis te verkopen? Dan kunt u dat zowel voor als na de scheiding doen.

Huis verkopen na scheiding

Als u het geld dat vrijkomt met de verkoop snel nodig heeft, is het slim de woning zo snel mogelijk te verkopen. U kunt dan beiden sneller een nieuwe hypotheek aanvragen. Bovendien heeft u alles in één keer afgewikkeld en hoeft u na de scheiding geen contact te onderhouden met uw ex-partner over de verkoop van de woning.

Soms is het echter verstandig eerst te scheiden en dan pas het huis te verkopen. U wilt bijvoorbeeld zo snel mogelijk uit elkaar. Na uw scheiding is het alsnog mogelijk de woning te verkopen. Mogelijk spelen emoties na de afwikkeling van de scheiding een kleinere rol, waardoor u beter zakelijke beslissingen kunt nemen.

Conflict over gezamenlijke koopwoning

Wenst uw ex-partner het huis te verkopen, maar u niet? Dan kunt u voorstellen uw ex-partner uit te kopen. Uw ex-partner ontvangt dan de helft van de waarde van de woning (minus de hypotheekschuld) van u. U kunt dan in het huis blijven wonen.

Soms komen stellen er niet uit. Is dat ook bij u het geval? Dan kunt u een advocaat in de arm nemen en de rechter uitspraak laten doen. Dit kan echter ook in het voordeel van uw ex-partner uitvallen. Bovendien bent u proceskosten kwijt. Indien mogelijk is het goedkoper en sneller om uw gezamenlijke afspraken officieel vast te leggen, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant.

Vervolgstappen bij koop nieuwe woning

Is het mogelijk een nieuwe woning te kopen met de opbrengst van de verkoop van uw oude woning? Of heeft u voldoende spaargeld om een nieuw huis te kopen? Dan kunt u snel schakelen na uw scheiding. In dit geval gaat u op zoek naar een nieuwe woning, sluit u een nieuwe hypotheek af en kunt u verhuizen.

Het is wel prettig pas een nieuwe woning te kopen als de oude hypotheek niet meer op uw naam staat. Zo voorkomt u dubbele lasten. Kortom, wilt u scheiden maar heeft u nog geen woning? Dan kunt u:

Oude woning verkopen

Voor u overgaat tot de verkoop van uw oude woning is het handig te weten wat de actuele waarde is. Zo weet u meteen of er sprake is van overwaarde die u kunt inzetten voor de huur of koop van een nieuw huis.

Benieuwd naar de huidige marktwaarde van uw oude huis? Vraag dan een gratis en vrijblijvende Overwaarde Check aan. Een erkend makelaar zal de waarde van uw woning bepalen en u adviseren over de vervolgstappen.

Veelgestelde vragen in het kort

Is het verstandig om eerst te scheiden of eerst het huis te verkopen als je uit elkaar gaat?

Eerst scheiden of eerst het huis verkopen, beide opties zijn mogelijk. Eerst uw woning verkopen biedt wel voordelen als u snel op zoek wilt naar een nieuwe koopwoning.

Wie mag er in het huis blijven wonen na een scheiding, ik of mijn ex-partner?

Wie er in het huis mag blijven wonen na uw scheiden bepaalt u samen met uw ex-partner. De één kan de ander uitkopen. Bij een conflict kunt u naar de rechter stappen om een besluit af te dwingen.

Mijn ex wil ons huis verkopen maar ik wil dat niet. Wat moet ik doen?

Als uw ex uw huis wil verkopen maar u dat niet wilt, kunt u uw ex-partner uitkopen. Hij of zij ontvangt dan de helft van de waarde van de woning, minus de (helft van) de hypotheekschuld.