Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Afspraken maken in goed overleg

Wie mag in het huis blijven wonen na een scheiding?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 16-04-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is één van de belangrijkste vragen als mensen uit elkaar gaan: wie mag er in het huis blijven wonen na de scheiding? Of u nu een koopwoning heeft of in een huurwoning woont, een fijne woonruimte is belangrijk. Zeker als u kinderen heeft.

Gelukkig zijn er regels rondom huisvesting na een scheiding. En het is prettig als u samen, in goed overleg kunt beslissen wie in het huis mag blijven wonen na de scheiding. Wij leiden u graag door alle opties heen als u zich afvraagt wie er in uw huis mag blijven wonen na uw scheiding.

Samen eigenaar

Heeft u een koopwoning en staat die woning op uw beide namen? Dan heeft u in principe evenveel recht om in de woning te blijven wonen. U moet dan wel de hypotheek op de naam zetten van degene die in de woning blijft. Daarnaast legt u in de akte van verdeling vast hoe u al uw gezamenlijke bezittingen verdeelt.

Dit is alleen mogelijk als diegene de ander kan uitkopen. De vertrekkende partner krijgt immers de helft van de overwaarde uit de woning. Komt u er niet uit wie in het huis mag blijven wonen na de scheiding? Dan kunt u een advocaat en/of mediator inschakelen. Uiteindelijk zal de rechter zich over uw zaak buigen als u er samen niet uitkomt.

Als u uw ex-partner wilt uitkopen moet u de helft van de overwaarde op de woning aan hem of haar overmaken. Heeft u dit geld niet achter de hand? Dan kunt u de overwaarde uit het huis opnemen en vervolgens aan uw ex-partner schenken.

Hypotheek overnemen na scheiding

Helaas kunt u niet zomaar beslissen wie in het huis mag blijven wonen na de scheiding. Als u besluit dat de ene partner de ander uitkoopt, moet de hypotheekverstrekker hier wel mee akkoord gaan. Degene die blijft, zal de hypotheeklast in zijn of haar eentje moeten kunnen dragen.

Lukt uitkopen niet, of kan geen van beiden de hypotheek alleen betalen? Dan moet u het huis verkopen. In dit geval deelt u de opbrengst en kunt u los van elkaar op zoek gaan naar nieuwe woonruimte. Wie mag in het huis blijven wonen na een scheiding? Dat is afhankelijk van uw voorkeuren, maar ook van uw financiële situatie en het oordeel van de bank.

Waarde voor verkoop

Wanneer u besluit de woning te verkopen is het prettig te weten hoeveel de woning waard is. Met een gratis waardebepaling komt u er snel achter hoeveel de woning momenteel opbrengt. Zo kunt u eenvoudiger besluiten of u de woning verkoopt, of niet.

Een makelaar kan u helpen met een gratis waardebepaling. Dit maakt de keuze wie in het huis mag blijven wonen na de scheiding wellicht iets eenvoudiger. Misschien is verkopen voor u beiden een stuk gunstiger. Vraag nu vrijblijvend een gratis waardebepaling aan.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je de hypotheek overnemen na een scheiding?

U kunt de hypotheek overnemen na de scheiding door contact op te nemen met de hypotheekverstrekker en uw verzoek voor te leggen. U moet dan wel de hypotheek met alleen uw eigen inkomen kunnen betalen.

Waarom heb ik een akte van verdeling nodig als ik ga scheiden?

In de akte van verdeling legt u vast hoe u uw gezamenlijke bezittingen verdeelt. Denk aan het huis, maar ook aan de auto en andere waardevolle bezittingen.

Kan ik de overwaarde uit het huis schenken aan mijn ex-partner?

Ja, als u besluit zelf in de woning te blijven wonen kunt u de overwaarde uit het huis schenken aan uw ex-partner. U kunt de overwaarde opnemen en dit bedrag uitbetalen om uw ex-partner uit te kopen.