Huis verkopen Zelf je huis verkopen Verkopen zonder makelaar

Ik wil zelf mijn huis verkopen. Hoe doe ik dat?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Steeds meer mensen kiezen ervoor zelf hun huis te verkopen. Daarmee hopen zij te besparen op verkoopkosten. Denkt u ook: ik wil zelf mijn huis verkopen? Dan heeft u diverse mogelijkheden. U kunt alles rondom de verkoop zelf doen of een gedeelte voordelig uitbesteden.

Zelf je huis verkopen vereist een goede voorbereiding, tijd en kennis. U moet immers alles zelf doen, waar een verkoopmakelaar u anders al het werk uit handen neemt. Wilt u desondanks toch zelf uw huis verkopen? Let dan op de volgende zaken en maak gebruik van deze tips om zelf uw woning te verkopen.

Ik wil zelf mijn huis verkopen. Welke stappen neem ik?

Zelf je huis verkopen doet u grofweg door de volgende stappen te doorlopen. Nadat u achterstallig onderhoud heeft weggewerkt bepaalt u een richtprijs, maakt u foto’s en een advertentietekst. Deze zet u bij voorkeur online. Let erop dat u zonder NVM-makelaar geen gebruik kunt maken van Funda.

Er is een tussenoplossing: gebruikmaken van een internetmakelaar. Als deze lid is van de NVM kunt u via een internetmakelaar toch voordelig gebruik maken van Funda. De internetmakelaar verleent een klein aantal diensten die het zelf verkopen van uw huis iets gemakkelijker maken. Hier betaalt u doorgaans enkele honderden euro’s voor.

Onthoud: uw huis zelf verkopen vereist het nemen van de juiste stappen, in de juiste volgorde. Daarnaast moet u zich verdiepen in de juridische zaken rondom de verkoop. Denk aan het opstellen van een koopcontract, de gevolgen van ontbindende voorwaarden en andere clausules in het contract. U moet ook zelf onderhandelen met de potentiële koper.

Voor- en nadelen van zelf je huis verkopen

Als u het goed aanpakt kán zelf uw huis verkopen goedkoper uitvallen. U bespaart op de verkoopkosten, waarvan makelaarskosten een groot onderdeel zijn. Denk aan een besparing van €1.500 tot €2.500. Bovendien bent u betrokken bij elke stap.

Het grote nadeel van zelf uw huis verkopen is dat u alles zelf moet doen. Dat kost veel tijd en kan stress opleveren, zeker als u niet thuis bent in de materie. U beschikt daarnaast niet over een makelaar die u kunt raadplegen bij vragen of problemen.

Bovendien verdient een goede verkoopmakelaar de verkoopkosten vanzelf terug, bijvoorbeeld door snel te verkopen en scherp te onderhandelen. Daarom stappen veel mensen die denken: ‘ik wil zelf mijn huis verkopen’ uiteindelijk toch over op een makelaar.

Gratis verkoopadvies

Overweegt u om zelf uw huis te verkopen maar wilt u eerst advies inwinnen? Veel verkoopmakelaars geven gratis, oriënterend verkoopadvies. Zo kunt u een gratis waardebepaling laten uitvoeren. Hierdoor komt u erachter wat uw woning waard is en of er sprake is van overwaarde.

Interesse in gratis verkoopadvies van een full-service verkoopmakelaar naast deze tips? Vraag dan gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan. Zo kunt u de afweging maken: wil ik zelf mijn woning verkopen of laat ik dat over aan een professional?

Veelgestelde vragen in het kort

Is het altijd mogelijk zelf je huis te verkopen?

Ja, in principe kunt u altijd zelf uw huis verkopen. U moet dan wel alles zelf doen en goed op de hoogte zijn van uw rechten en plichten.

Ik wil mijn huis zelf verkopen. Wat zijn de stappen?

Als u uw huis zelf wilt verkopen moet u de volgende stappen zetten: de woning in orde brengen, een richtprijs bedenken, adverteren, bezichtigingen houden en onderhandelen. Daarna stelt u zelf de koopovereenkomst op.

Stel, ik wil zelf mijn woning verkopen. Wat zijn dan goede tips?

Als u zelf uw woning wilt verkopen, wilt u deze 5 tips in uw achterhoofd houden. Daarnaast is adverteren via Funda alleen mogelijk met een makelaar en verdient een goede verkoopmakelaar zichzelf vaak terug. Het kan daarom de moeite waard zijn toch een makelaar in de arm te nemen.