Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn schuld? Een hypotheek aanvragen met schulden

Kan je een hypotheek krijgen met BKR-registratie?

Auteur:
15-09-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

Stel, u wilt graag een huis kopen en heeft de perfecte woning gevonden. Dan is het tijd om een hypotheek aan te vragen. Maar u weet dat u een BKR-registratie heeft. Kunt u een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

In veel gevallen kunt u gewoon een hypotheek krijgen met een BKR-registratie. Lang niet alle registraties bij het BKR zijn namelijk negatief. Als u aan uw betalingsverplichtingen voldoet is er niets aan de hand. Het wordt een ander verhaal als u een betalingsachterstand of zelfs een betalingsregeling heeft.

Wat is een BKR-registratie?

De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Als u een BKR-registratie hebt is uw naam dus bij dit bureau bekend. Momenteel staat er ongeveer elf miljoen mensen bij het BKR geregistreerd omdat ze ooit een lening hebben afgesloten. Er is een verschil tussen een positieve BKR-registratie en een negatieve registratie.

Welke soorten BKR-registraties zijn er

Positieve BKR-registratie

De meeste mensen staan positief geregistreerd bij het BKR. Deze mensen hebben een lening of financiering zoals een creditcard, private lease of een telefoon op afbetaling, maar betalen altijd netjes op tijd. Zij hebben dus geen betalingsproblemen.

Negatieve BKR-registratie

Mensen met een negatieve registratie hebben een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen. Zij krijgen dan ook een zogenaamde 'achterstandscodering'. Met een dergelijke registratie is het moeilijker om een hypotheek of andere lening af te sluiten.

Verder is er nog een aantal coderingen die van (grote) invloed zijn op het aanvragen van een hypotheek of andere vorm van lening.

Dit zijn zwaardere codes waarbij geen tot zeer weinig geldverstrekkers bereid zijn een hypotheek te geven. U komt pas in aanmerking voor een nieuwe lening als u de schuld helemaal heeft afgelost en de melding uit het BKR is geschrapt. Dit wordt vijf jaar na de volledige aflossing gedaan.

Kan ik een hypotheek krijgen met een negatieve BKR-notering?

Als u een hoge persoonlijke lening heeft dan kan de geldverstrekker u een hypotheek weigeren omdat u al te veel hebt geleend. De betalingsverplichtingen kunnen dan op termijn te zwaar op u drukken en het risico is groter dat u niet aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Wilt u toch een hypotheek aanvragen, dan moet u eerst de persoonlijke lening aflossen.

Heeft u een zware BKR-notering door een (langdurige) betalingsachterstand of een schuldenregeling, dan kunt u geen hypotheek krijgen.

Telt studieschuld mee als BKR-registratie?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij de BKR. De schuld telt echter wel mee bij de aanvraag van een hypotheek. U moet deze schuld immers wel aflossen, en dat legt een druk op uw financiële verplichtingen.

Om niet in de problemen te komen met de betalingsverplichtingen van uw hypotheek wordt de studieschuld dus meegeteld als u een hypotheek aanvraagt. Deze schuld mag u dan ook niet verzwijgen.

Veelgestelde vragen in het kort

Kun je een huis kopen als je schulden hebt?

Ja, u kunt een huis kopen als u schulden heeft. Dit hangt wel af van onder meer de hoogte van de schuld, het soort schuld en of u deze volgens de afspraken aflost.

Kan ik een huis kopen als ik een BKR-registratie heb?

Ja, u kunt een huis kopen als u een BKR-registratie heeft. Het hangt wel af van het soort registratie. Veel mensen hebben een positieve registratie bij het BKR. Als u een negatieve registratie heeft met een zwaardere codering vanwege (bijvoorbeeld) een betalingsachterstand, dan kunt u pas een hypotheek krijgen als de schulden zijn afgelost, de registratie is geschrapt en u vervolgens vijf jaar gewacht heeft.

Kan ik een hypotheek met NHG aanvragen bij een BKR-registratie?

Het is mogelijk een hypotheek met NHG aan te vragen met een BKR-registratie maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Als u een positieve BKR-registratie hebt is het aanvragen van een hypotheek met NHG geen probleem. Ook bij lichte coderingen verstrekken veel banken een hypotheek met NHG. Alleen bij zwaardere coderingen, zoals SR code één tot en met vijf zijn banken zeer terughoudend, en geven over het algemeen geen enkele vorm van hypotheek af.