Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn schuld? Wanneer uw BKR-registratie een probleem is

NHG-hypotheek afsluiten met BKR-codering: kan dat?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wellicht bent u bekend met de BKR-registratie. U staat dan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat gebeurt ook als u geen betalingsachterstand heeft. Zo worden persoonlijke leningen, creditcardlimieten en aankopen op afbetaling ook bij het BKR gemeld.

Uw BKR-registratie is van belang als u een nieuwe lening af wilt sluiten, zoals een hypotheek. Wilt u een NHG-hypotheek afsluiten en heeft u een BKR-codering? Dan staat u negatief geregistreerd bij het BKR. Dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheekaanvraag, maar dat hoeft niet. Bij een A1- of H-codering kunt u vaak wel een hypotheek krijgen. Bij andere, zwaardere registraties helaas niet.

Wanneer is een BKR-registratie een probleem?

Als u een NHG-hypotheek wilt afsluiten kunt u zelf nagaan of u een BKR-codering heeft. Dit is een code die wordt toegekend als u een negatieve BKR-registratie heeft. Er is bijvoorbeeld sprake van een betalingsachterstand of schuldenregeling.

Het BKR hanteert diverse codes. Zo kunt u een A1-codering of A2-codering hebben. Dit betekent dat u een (flinke) betalingsachterstand heeft. Een NHG-hypotheek aanvragen met een A2 BKR-codering is vaak lastig. Met een A1-codering lukt het vaak nog wel.

Betalingsachterstand

Daarnaast zijn er H-codes, voor mensen wiens betalingsachterstand hersteld is. Een NHG-hypotheek aanvragen met deze BKR-codering is over het algemeen geen probleem. Dat geldt overigens niet voor andere soorten hypotheken. Als u een H-codering heeft, is het aanvragen van een hypotheek normaal gesproken vijf jaar niet mogelijk.

Staat u echter bekend met een SR-codering? Dan is er een schuldenregeling getroffen. Banken zijn dan zeer terughoudend. In de praktijk betekent dit dat een NHG-hypotheek aanvragen met deze BKR-codering vrijwel onmogelijk is.

Wanneer u een HY-codering heeft, betekent dit dat u een betalingsachterstand op uw huidige hypotheek heeft van meer dan vier maanden. Ook dit is voor banken een reden om geen hypotheek te verstrekken.

Huis verkocht met restschuld

Het komt voor dat mensen hun huis, waarop een NHG-hypotheek zit, verkopen met een restschuld. Die schuld kan worden kwijtgescholden door de NHG. Vervolgens zal dit ook bij het BKR gemeld worden, waardoor u gewoon een nieuwe (NHG-)hypotheek kunt aanvragen.

Wordt uw schuld echter niet kwijtgescholden door de NHG? Dan moet u een nieuwe hypotheek aanvragen met BKR-codering. Helaas kunt u dan tot vijf jaar na het afbetalen van de schuld geen nieuwe NHG-hypotheek aanvragen. Het is wel mogelijk een lening aan te vragen zonder NHG.

Weten hoe het zit met uw BKR-registratie en het aanvragen van een hypotheek? Of wilt u een NHG-hypotheek aanvragen met BKR-codering? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Bij groen licht kunt u op zoek naar een nieuw huis, bijvoorbeeld met de hulp van een aankoopmakelaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Een huis kopen met schulden, kan dat?

Ja, u kunt een huis kopen met schulden. Ook als u een studieschuld of BKR-registratie heeft. Dit is wel afhankelijk van uw situatie.

Wanneer kun je geen huis kopen met een BKR-registratie?

Een huis kopen met BKR-registratie is doorgaans niet mogelijk als u een schuldenregeling heeft getroffen of als u een grote betalingsachterstand heeft.

Ik wil een NHG-hypotheek aanvragen. Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?

Als u een NHG-hypotheek wilt aanvragen is het niet slim uw studieschuld te verzwijgen. U bent verplicht deze te melden bij de hypotheekverstrekker.