Huis kopen Koopcontract en ontbindende voorwaarden Dit moet u weten over contractuele bepalingen

Alles over de koopovereenkomst

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De koopovereenkomst tekenen markeert het moment dat u uw nieuwe woning koopt. Maar wat is het eigenlijk, en wat staat er in een koopovereenkomst? En kunt u er nog onderuit als u eenmaal heeft getekend?

Voor u uw handtekening onder het koopcontract zet, is het slim te weten welke rol de koopovereenkomst speelt. Op die manier tekent u de overeenkomst met een gevoel van zekerheid. Dat is wel zo prettig bij de aankoop van een huis.

Wat is het?

De koopovereenkomst is – na ondertekening – een rechtsgeldig document waarin u vastlegt hoe de koop precies geregeld is. De verkoper geeft aan onder welke voorwaarden de woning wordt verkocht en tot waar deze aansprakelijk is voor gebreken. Wilt u weten hoe een koopovereenkomst eruitziet? Download dan een voorbeeld van een NVM koopovereenkomst.

In het koopcontract staan verder zaken waar u zich als koper aan moet houden, zoals de bijdrage aan de VvE (indien van toepassing). Er kunnen ook clausules in staan, zoals een asbestclausule. Bij een oude woning geeft de verkoper dan aan dat er asbest in de woning kán zitten en dat deze hier niet voor aansprakelijk is.

Voorlopig koopcontract

Voor u tekent is het aan te raden de koopovereenkomst, ook wel het voorlopig koopcontract genoemd, goed door te nemen. U heeft als koper het recht om de voorlopige overeenkomst aan te laten passen. Controleer het contract goed op onjuistheden.

Wilt u inboedel overnemen of andere bepalingen op laten nemen? Neem dan contact op met de verkopende partij om dit in het contract te laten zetten. Nadat u akkoord bent met de koopovereenkomst kunt u deze tekenen. Na de bedenktijd van drie dagen zit u in principe aan de koop vast.

Koopovereenkomst ontbinden

Het is mogelijk een koopovereenkomst te ontbinden. Dat doet u bij voorkeur in de bedenktijd. Doorgaans is dit drie dagen. Wilt u het koopcontract ontbinden ná de bedenktijd? Dan betaalt u vaak een aanzienlijk bedrag aan bankgarantie. Dit kan 10% van de aankoopprijs bedragen.

U kunt de koopovereenkomst eenvoudig ontbinden door de verkopende partij schriftelijk – het liefst per aangetekende brief - te laten weten dat u hiertoe heeft besloten. Als het koopcontract al is getekend en de bedenktijd voorbij is, stuurt u ook een brief naar de notaris.

Het is ook mogelijk de koopovereenkomst te ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden die u heeft opgenomen in uw bod. Heeft u geboden onder voorbehoud van financiering en krijgt u de hypotheek niet rond? Dan kunt u op basis van deze reden probleemloos de koopovereenkomst ontbinden. Dit moet u wel kunnen motiveren en aantonen, met bewijs van de hypotheekverstrekker.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe lang is de bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst?

Wettelijk is de bedenktijd voor de koopovereenkomst voor een huis drie dagen. Daarvan moeten er minstens twee een werkdag zijn.

Kan ik de koopovereenkomst nog ontbinden na het tekenen?

Ja, u kunt de koopovereenkomst ontbinden na het tekenen. U betaalt wel een bankgarantie van 10% aan de verkoper als u dat doet nadat de bedenktijd is verstreken.

Waar vind ik een NVM koopovereenkomst?

De NVM koopovereenkomst is een goed voorbeeld van een modelovereenkomst die u kunt gebruiken als handig startpunt. Deze downloadt u eenvoudig online.