Huis kopen Koopcontract en ontbindende voorwaarden Een modelovereenkomst als startpunt

Alles over de NVM koopovereenkomst

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Zodra u het met de verkoper eens bent over de koop van een woning, is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Hierin legt u vast dat u voornemens bent de woning te kopen. Na het tekenen kan de verkoper niet meer terug. Als koper kunt u na drie dagen bedenktijd niet meer anders beslissen, tenzij u gebruik maakt van ontbindende voorwaarden.

Het is dus van groot belang dat de koopovereenkomst uw belangen naar voren laat komen. Wilt u een koopovereenkomst opstellen of bent u benieuwd naar de inhoud van een goede koopovereenkomst? Dan is de NVM koopovereenkomst een goed document om mee te starten.

Modelovereenkomst

De NVM koopovereenkomst vormt een goede basis voor de koopovereenkomst die u moet opstellen als u een huis koopt. Meestal doet de verkopende partij dit, waarna u aanpassingen kunt voorstellen. Toch is het ook mogelijk om als koper een voorzet te doen. De NVM koopovereenkomst kan u op weg helpen.

Een voordeel van het gebruiken van de NVM koopovereenkomst is dat u zeker bent van de kwaliteit. De koopakte is immers opgesteld door de NVM, de bekendste branchevereniging voor makelaars. Hierin kunt u de ontbindende voorwaarden opnemen, net als de bedenktijd voor na het tekenen van de koopovereenkomst.

Belangrijk: ontbindende voorwaarden

De koopovereenkomst biedt ruimte voor ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden neemt u op om een ‘exit’ in te bouwen. Zo kunt u bieden onder voorwaarde van financiering, waardoor u de koop kosteloos kunt afblazen als u de hypotheek niet rond krijgt.

Bepaal altijd vooral welke ontbindende voorwaarden u wilt gebruiken en laat deze opnemen in de koopovereenkomst. De NVM koopovereenkomst vermeldt alleen de ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering. De overige voorwaarden moet u zelf aanvullen als u de NVM koopovereenkomst gebruikt.

NVM koopovereenkomst gebruiken

Omdat de NVM koopovereenkomst een goede basis vormt voor veel situaties, kunt u deze gebruiken als modelovereenkomst. Laat de NVM koopovereenkomst aanpassen door uw aankoopmakelaar en leg deze voor aan de verkoper. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zowel u als de verkoper het eens zijn over de concept koopovereenkomst. Daarna kunt u deze tekenen.

De NVM heeft meerdere koopovereenkomsten opgesteld. Denk aan een NVM koopovereenkomst voor een appartement of eengezinswoning. Let erop dat u altijd de meest recente versie neemt, zodat de koopakte actueel is.

Een aankoopmakelaar is dé persoon om u te adviseren over de koop van een woning en de koopovereenkomst die daarbij hoort. Werk bij voorkeur met een lokale full-service makelaar. Vergelijk hier lokale full-service makelaars.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst leggen koper en verkoper vast dat zij het eens zijn over de (ver)koop van een woning, en onder welke voorwaarden zij dat doen.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die u kunt stellen en gebruiken om de koop kosteloos af te blazen. Dit geldt ook na het tekenen van de koopovereenkomst.

Hoeveel bedenktijd heeft een koper na het tekenen van de koopovereenkomst?

Wettelijk gezien heeft u drie dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. U kunt tijdens het onderhandelen wel een andere bedenktijd afspreken.