Huis kopen Tarieven en kosten van aankoopmakelaars Dit betaalt u aan makelaarskosten

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

Auteur:
30-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Een aankoopmakelaar begeleidt u in uw zoektocht naar een huis. Met een makelaar heeft u altijd een deskundige achter de hand. Deze gaat mee naar bezichtigingen en kan voor u bieden. Bovendien heeft een aankoopmakelaar kennis van de lokale markt. Daardoor wordt de kans dat u een geschikte woning vindt, vaak een stuk groter.

Een aankoopmakelaar werkt niet gratis en brengt dus kosten met zich mee. Doorgaans moet u rekenen op €1.500 tot €3.000, afhankelijk van uw situatie. Sommige makelaars werken met een vaste prijs, terwijl u ook voor een aankoopmakelaar kunt kiezen die kosten op basis van courtage rekent.

Makelaarskosten in uw situatie

Het bedrag dat uw aankoopmakelaar aan kosten rekent,site: is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan uw makelaar met een vaste prijs werken, of op basis van courtage. In dat laatste geval rekent de aankoopmakelaar een percentage van het aankoopbedrag van de woning als tarief. De meeste aankoopmakelaars werken met een courtage van 1% tot 2%.

Stel, uw aankoopmakelaar werkt op basis van 1,2% courtage en u koopt een woning van €400.000. Dan betaalt u dus €4.800 aan makelaarskosten. Het kan voordeliger zijn een aankoopmakelaar in de arm te nemen die vaste kosten rekent. Dat geldt vooral als u een duurdere woning wilt kopen, waarbij de courtage snel oploopt.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar fiscaal aftrekbaar?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar en de kosten die daaraan verbonden zijn, tellen mee bij de kosten koper. Die zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar. Alleen de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, de taxatie en de notariskosten zijn aftrekbaar.

U kunt bovenstaande kosten koper eenmalig van uw inkomsten aftrekken, waardoor uw inkomstenbelasting lager uitvalt. De kosten voor de aankoopmakelaar vallen hier dus niet onder.

De juiste aankoopmakelaar vinden

Uw aankoopmakelaar begeleidt u bij één van de belangrijkste beslissingen uit uw leven: de aankoop van een woning. Daar wilt u een goed gevoel bij hebben, ook over de kosten. Vraag daarom voor u met een aankoopmakelaar in zee gaat, enkele offertes op.

Zet alle kosten eenvoudig op een rij met ons vergelijkformulier. Door lokale, full-service makelaars met elkaar te vergelijken komt u snel en eenvoudig uit bij de beste aankoopmakelaar voor uw situatie.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat een aankoopmakelaar kost is afhankelijk van uw situatie. Doorgaans moet u rekenen op circa €1.500 tot €3.000.

Ben ik duurder uit als ik courtage aan de aankoopmakelaar moet betalen?

Nee, u bent niet per se duurder uit als uw makelaar courtage rekent. Als u courtage aan uw aankoopmakelaar moet betalen, zal dat een percentage van het aankoopbedrag zijn. Dat valt meestal tussen de 1% en 2% van het totaal.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Veel kosten voor de aankoop van een woning zijn fiscaal aftrekbaar. Helaas zijn de kosten van een aankoopmakelaar niet aftrekbaar.