Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Geen kosten koper, wel andere kosten

Nieuwbouw huis kopen: wat zijn de kosten?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij het kopen van een nieuw huis staat u voor een scala aan keuzes. De eerste keuze betreft vaak het type woning. Gaat u voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Beide hebben voor- en nadelen. Een nieuwbouw huis kopen brengt op sommige vlakken minder kosten met zich mee.

Wat het verschil is tussen het kopen van een nieuwbouw huis en een bestaand pand, leggen we u graag uit. Met deze informatie kunt u een afgewogen keuze maken. Misschien is een nieuwbouw huis kopen zonder hoge kosten wel iets voor u. Of u kiest toch voor een bestaand, authentiek pand. De keuze is uiteraard aan u.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw

Als u een nieuwbouw huis wilt kopen, moet u rekenen op bepaalde kosten. Schrijft u zich in op een project waarbij de woningen nog moeten worden gebouwd? Dan betaalt u geen kosten koper. U koopt immers van de projectontwikkelaar. Deze woningen worden dan ook verkocht met het label ‘vrij op naam’.

In dat opzicht kunt u goedkoop een huis kopen, wanneer u kiest voor een nieuwbouwwoning. Als u een woning v.o.n. koopt, betaalt u geen makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Helaas kijkt u wel tegen bijkomende kosten aan als u een nieuwbouw huis wilt kopen.

Denk aan kosten voor de inrichting in en om het huis. Die kosten kunnen uw koop alsnog een stuk duurder laten uitvallen. Tegelijkertijd bent u bij bestaande bouw kosten koper kwijt, en moet u waarschijnlijk veel meer aan onderhoud doen.

Nieuwbouw huis kopen: bijkomende kosten

Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat uw woning wordt opgeleverd zonder (luxe) voorzieningen, stoffering en vloer. Ook de tuin en bestrating moet u zelf aanleggen. U zult bij een nieuwbouw huis kopen dus toch tegen kosten aanlopen. Gemiddeld betaalt u 9% van de koopsom aan extra kosten.

Vooral als u een woning casco koopt, zult u de hele stoffering, vloerafwerking en inrichting zelf moeten doen (en betalen). Hier bent u al snel enkele tienduizenden euro’s aan kwijt. Daar staat tegenover dat een nieuwbouwwoning energiezuiniger is en weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Een nieuwbouwwoning kopen scheelt de eerste jaren in de kosten.

Inschrijven op een nieuwbouwproject

Een groot voordeel van een nieuwbouwwoning kopen, is dat u zich rechtstreeks kunt inschrijven. Sommige projecten verlopen via loting. Overbieden is echter niet nodig. Dat voorkomt hoge kosten. U koopt de nieuwbouwwoning voor de prijs waarvoor deze op de markt is gebracht. Dat biedt duidelijkheid.

Wilt u weten wat de beste keuze is voor u? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Ook als u een nieuwbouwwoning wilt kopen kan een aankoopmakelaar u helpen. Hij of zij biedt inzicht in de kosten en helpt u bij de inschrijving. Zoek uw aankoopmakelaar eenvoudig via de knop onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is dé manier om een goedkoop huis te kopen?

Een nieuwbouwwoning kopen staat niet gelijk aan een goedkoop huis kopen. Een goedkoop huis kopen doet u door scherp te onderhandelen en uw wensen eventueel bij te stellen.

Hoeveel is de kosten koper van een huis in vergelijking met de totale koopsom?

Doorgaans moet u voor de kosten koper 8% van de totale koopsom nemen. Soms is dit meer of minder. Dit hangt voornamelijk af van de hoogte van de overdrachtsbelasting.

Hoe hoog zijn de bijkomende kosten als ik een huis ga kopen?

Bij een nieuwbouwwoning moet u rekenen op hoge bijkomende kosten, vooral als u een casco nieuwbouwwoning koopt. U komt al snel op 9% van de totale koopsom aan extra kosten uit.