Huis verkopen Naar de notaris Zelf tekenen of de notaris machtigen

Hoe geef ik de notaris volmacht voor verkoop huis?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft een voorlopig koopcontract getekend en u hoeft alleen uw zaken nog af te handelen bij de notaris. De verkoop is dus zo goed als rond. Maar wat doet u als u niet in de gelegenheid bent om langs de notaris te gaan? Kunt u de notaris dan een volmacht geven voor de verkoop van het huis?

Goed nieuws: dat kan. U kunt de notaris een volmacht geven voor de verkoop van uw huis. U machtigt de notaris dan voor u te tekenen. De notaris kan de leveringsakte voor u tekenen, maar ook een hypotheekakte. U kunt dus zelfs voor zowel de verkoop als de koop van een nieuwe woning de notaris machtigen.

Bij afwezigheid

Misschien kunt u niet aanwezig zijn bij het tekenen van de aktes vanwege ziekte, omdat u in het buitenland woont of andere omstandigheden. De meeste notariskantoren bieden de mogelijkheid de notaris een volmacht te geven. De verkoop van het huis kan dan gewoon doorgang vinden zonder dat u lijfelijk aanwezig bent.

Geef wel op tijd aan dat u gebruik wilt maken van de mogelijkheid de notaris een volmacht te geven bij de verkoop van uw huis. Reken ook op kosten als u de notaris een volmacht wilt geven. De notaris rekent voor een volmacht bij de verkoop van uw huis kosten voor een zogeheten notariële volmacht. De notaris moet onder andere aantonen dat de handtekening op uw volmacht legaal is.

De overdracht

Uiteraard zal de notaris, als u gebruikt maakt van een volmacht bij de verkoop van uw huis, in nauw contact blijven rondom de overdracht. Wat doet een notaris in dit geval? Bij de overdracht zelf tekent uw notaris voor u. Door middel van het volmacht kan de verkoop van uw huis legaal doorgang vinden zonder dat u daarbij aanwezig bent.

Verder verloopt de overdracht zoals gebruikelijk. De koper ontvangt de sleutel en de notaris controleert of de woning vrij is van beslagen. Dit duurt één tot enkele dagen, waarna u de koopsom op uw rekening ontvangt.

Doorgaans kiest de koper de notaris voor de overdracht. Controleer daarom of de desbetreffende notaris werkt met een volmacht, zodat u niet aanwezig hoeft te zijn bij de verkoop van uw huis. Wilt u meer weten over het verstrekken van een volmacht aan een notaris bij de verkoop van een huis? Neem dan contact op met een notariskantoor bij u in de buurt of vraag uw makelaar voor een verwijzing.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doet een notaris?

Wat een notaris doet, hangt af van uw wensen en situatie, maar bij de verkoop van uw woning stelt de notaris de akte van levering op en schrijft de notaris deze in bij het Kadaster.

Hoe lang duurt het passeren van een woning bij de notaris?

Hoe lang het passeren van uw woning bij de notaris duurt, hangt af van het moment van de afspraak. De afspraak voor het tekenen zelf kan in een uur achter de rug zijn. De notaris houdt uw geld wel vast tot duidelijk is dat de woning geleverd kan worden. Dat duurt één tot enkele dagen.

Wie kiest de notaris bij de verkoop van een huis?

Wie de notaris kiest bij de verkoop van een huis is niet wettelijk bepaald. Meestal is dit de kopende partij, aangezien deze ook de kosten voor de notaris op zich neemt.