Huis kopen Onderhandelen met de verkoper De biedoorlog winnen

Onderhandelen over huis met meerdere partijen

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 07-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het komt tegenwoordig heel veel voor: u heeft interesse in een woning, maar u bent niet de enige. De vraag rijst dan hoe u moet onderhandelen over de koop van een huis. Als er meerdere partijen geïnteresseerd zijn, kan dat de onderhandelingen ingewikkelder maken.

Gelukkig hoeft u niet achter het net te vissen als er meerdere partijen geïnteresseerd zijn. Door slim te onderhandelen over het huis kunt u de andere geïnteresseerden mogelijk voor zijn. Het is wel zaak snel te handelen en duidelijk te zijn over uw wensen en bod.

Let er wel op dat de verkoper of de verkoopmakelaar geen misbruik maakt van uw positie. Een makelaar mag niet liegen over een bod. Als u dit vermoedt kan het slim zijn de onderhandeling over het huis af te breken.

Oneerlijke onderhandelingen?

Onderhandelen over een huis als er meerdere partijen meedingen kan ingewikkeld worden. Vooral als de verkoper u op het verkeerde been probeert te zetten. De verkoper meldt bijvoorbeeld dat een andere koper een hoog bod heeft uitgebracht en geeft u nog één keer de kans om daaroverheen te gaan.

U kunt niet zeker weten of dit klopt. U moet hierbij dus zelf een afweging maken. Dat is het lastige aan onderhandelen over een huis bij interesse van meerdere partijen. Als u het gevoel heeft dat de verkoper op oneerlijke wijze onderhandelt moet u dit signaal serieus nemen. Voorkom dat u zich mee laat sleuren door de verkoper. U kunt de onderhandeling over het huis altijd afbreken.

Hulp van een aankoopmakelaar

Soms is onderhandelen over een huis waar meerdere partijen in geïnteresseerd zijn niet te voorkomen. Het is dan zeer aan te raden hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. Deze kan waarschijnlijk beter inschatten of de verkopende partij integer handelt.

Op basis van advies van de aankoopmakelaar kunt u met vertrouwen onderhandelen over het huis, ook als er meerdere partijen in het spel zijn. Bovendien zal uw aankoopmakelaar snel door hebben of een makelaar liegt over een bod of niet.

Zoekt u een woning in een populaire regio? En moet u vaak onderhandelen als er meerdere partijen geïnteresseerd zijn? Zoek dan vandaag nog een aankoopmakelaar en geef uw zoektocht naar een woning een boost. Vind uw aankoopmakelaar eenvoudig via de knop hieronder.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het best onderhandelen over een huis?

Bij het onderhandelen over een huis wilt u de beste deal. Vergeet niet aan de belangen van de verkoper te denken en probeer een win-winsituatie te creëren. Een aankoopmakelaar kan u daarbij helpen.

Mag een makelaar liegen over een bod?

Een makelaar mag geen tactieken gebruiken om de prijs op te drijven. Een makelaar mag daarom niet liegen over een bod.

Hoe kan ik de onderhandeling over een huis afbreken?

U kunt de onderhandeling over een huis afbreken door dit kenbaar te maken aan de verkoper. Ook niets laten horen is een manier om de onderhandeling stop te zetten, maar duidelijkheid is voor beide partijen prettiger.