Huis verkopen De vraagprijs bepalen Behaal het beste verkoopresultaat

Hoe kan ik onderhandelen over vraagprijs woning?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Onderhandelen is niet alleen spannend voor een koper, ook voor u als verkoper wilt u het beste resultaat. Het kan voorkomen dat u moet onderhandelen over de vraagprijs van uw woning. De potentiële koper biedt bijvoorbeeld minder dan u had gehoopt. Wat doet u dan? Met deze tips verloopt het onderhandelen over de vraagprijs van uw woning zo soepel mogelijk.

1.     Bedenk vooraf uw minimum

Zorg ervoor dat u niet te snel akkoord gaat met het bod van een assertieve koper. Laat u niet verrassen door de onderhandelingstactieken van de kopende partij, maar stel vooraf vast voor welk bedrag u de woning minimaal wilt verkopen.

U kiest er dan voor de vraagprijs van uw woning te bepalen, hoewel u de woning wel met een richtprijs in de markt kunt zetten. Misschien denkt u dat de WOZ-waarde een goede indicatie is voor de vraagprijs, maar deze is vaak veel lager dan de actuele marktwaarde.

Vooral als de kopende partij een aankoopmakelaar in de arm heeft genomen dient u goed op te letten. De makelaar weet immers goed hoe hij of zij moet onderhandelen over de vraagprijs van een woning.

2.     Reageer op het tegenbod

Heeft de potentiële koper een veelbelovend bod neergelegd, maar is het naar uw smaak te laag? Dan kunt u een eigen tegenbod neerleggen. Stel, u wilt minimaal €350.000 voor de woning, maar de koper biedt €335.000. U kunt dit als een serieus bod beschouwen. Leg dan een tegenbod neer van €345.000.

Let er wel op dat de koper ervoor kan kiezen in het midden te gaan zitten. U kunt bij het uitbrengen van uw tegenbod vaak wel aanvoelen welke kant het op gaat. Bedenk daarom goed waar u naartoe wilt. U bent overigens niet verplicht een tegenbod uit te brengen. U kunt ook laten weten dat u niet wilt onderhandelen over de vraagprijs van de woning. De vraagprijs staat dan vast.

3.     Blijf bezichtigingen inplannen

Wilt u niet onderhandelen over de vraagprijs van uw woning, of krijgt u geen serieus bod? Blijf dan gewoon bezichtigingen inplannen. Zelfs als u al aan het onderhandelen bent over de vraagprijs, mogen geïnteresseerden uw woning komen bezichtigen.

Door tegen de potentiële koper te zeggen dat u bezichtigingen in blijft plannen geeft u bovendien het signaal af dat de woning gewild is. Dat kan de koper ertoe bewegen een hoger bod uit te brengen of sneller te beslissen.

4.     Laat een makelaar voor u onderhandelen

We bewaren de beste tip voor het laatst. Hoe goed u ook kunt onderhandelen, een verkoopmakelaar kan u het best helpen bij de verkoop van uw huis. Deze kan voor u onderhandelen over de vraagprijs van uw woning en de voorwaarden voor de verkoop.

In sommige regio’s is het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke verkoopprijs groot. Overbieden is hier heel normaal. Is dat het geval in uw regio? Dan is een verkoopmakelaar zeker aan te raden.

Bent u op zoek naar een verkoopmakelaar die voor u kan onderhandelen? Laat het bepalen van de vraagprijs van uw woning én de onderhandeling dan aan hem of haar over. U vindt uw lokale full-service verkoopmakelaar eenvoudig via onze Verkoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de vraagprijs van mijn woning bepalen?

De vraagprijs van uw woning bepalen kan aan de hand van uw gewenste verkoopresultaat of recent verkochte, vergelijkbare woningen. Een verkoopmakelaar kan u helpen met uw verkooptactiek.

WOZ-waarde versus vraagprijs, wat is het verschil?

De WOZ-waarde versus de vraagprijs, daar zit een groot verschil tussen. De WOZ-waarde is het uitgangspunt voor gemeentelijke heffingen. Dit bedrag ligt vaak veel lager dan de actuele marktwaarde. Het is dus geen goede indicatie voor een vraagprijs.

Hoe hoog is het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs?

Hoe hoog het gemiddeld verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs is, hangt af van uw regio. Landelijk bedroeg het verschil in 2021 gemiddeld 5%.