Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Wat u moet afdragen na verkoop

Overwaarde huis: hoeveel belasting na scheiding?

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Veel mensen kiezen ervoor hun woning te verkopen als ze gaan scheiden. Daardoor komt het opgebouwde vermogen plus eventuele overwaarde vrij. Beide partijen kunnen met dat geld een nieuwe woning kopen, of gaan huren.

Maar als er sprake is van overwaarde op uw huis, hoe zit het dan met de belasting na uw scheiding? Gaat u automatisch meer betalen? En op welke manier voorkomt u dat u over de overwaarde op uw huis meer belasting moet betalen na uw scheiding? Wij leggen het u graag uit.

Meer belasting betalen?

In principe hoeft u niet automatisch meer belasting te betalen als u de overwaarde uit uw huis ontvangt na uw scheiding. De overwaarde van uw huis telt alleen mee voor de belasting na een scheiding als u de overwaarde laat uitkeren.

U moet dan mogelijk (meer) vermogensbelasting betalen. Gebruikt u de overwaarde voor een nieuw huis? Dan heeft dat qua belasting enkele voordelen na uw scheiding. U betaalt hierdoor geen extra vermogensbelasting én u kunt de hypotheekrenteaftrek ten volle benutten. Dat heeft alles te maken met de bijleenregeling overwaarde en de zogeheten eigenwoningreserve.

Alles over de bijleenregeling overwaarde

De bijleenregeling overwaarde houdt in dat u de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van uw woning, moet gebruiken om de hypotheekschuld bij aankoop van een nieuwe woning te verlagen. Het geld dat vrijkomt wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

De hoogte van de overwaarde en wat u ermee doet, zijn van groot belang voor de hoogte van de belasting bij uw scheiding. Daarom is het verstandig de hoogte van de overwaarde op uw huis te berekenen als u de scheiding gaat regelen.

Binnen 5 jaar opnieuw kopen

U gebruikt dit geld dus om een deel van de woning te betalen zodat uw hypotheekschuld lager is. Doet u dit niet? Dan kunt u slechts gedeeltelijk gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Het bedrag ter hoogte van de eigenwoningreserve is dan niet aftrekbaar op uw inkomen (wel op uw vermogen).

De bijleenregeling overwaarde geldt tot 5 jaar na de verkoop van uw huis volgens de actuele regels voor de belasting. Koopt u binnen die termijn, na uw scheiding, geen nieuwe woning? Dan vervalt de noodzaak de eigenwoningreserve in te zetten voor een koopwoning als u recht wilt blijven houden op hypotheekrenteaftrek.

Als u van plan bent een nieuw huis te kopen is het wel verstandig de overwaarde op uw huis in te zetten. Zo voorkomt u dat u (netto) meer belasting betaalt na uw scheiding en verhuizing. Als u de overwaarde op het huis pas gaat uitbetalen na verkoop heeft dit geen invloed op de hoogte van de te betalen belasting.

Hoeveel overwaarde zit er op mijn huis?

Voor u een besluit neemt over de verkoop van uw woning is het verstandig eerst te controleren of er sprake is van overwaarde op uw huis. U wilt immers niet te veel belasting betalen na uw scheiding. Een taxateur kan dit voor u nagaan. Liever een gratis waardebepaling? Laat dan een erkend makelaar een gratis waardebepaling uitvoeren.

De juiste lokale full-service makelaar vinden voor een waardebepaling lukt altijd via onze gratis Overwaarde Check Pagina. Zo weet u direct of er sprake is van overwaarde, en hoeveel. Met die informatie zet u altijd de juiste volgende stap bij de verdeling van uw eigendommen bij uw scheiding.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de overwaarde op ons huis laten berekenen bij onze scheiding?

Om uw overwaarde te laten berekenen bij een scheiding heeft u een taxatie of waardebepaling nodig. De netto overwaarde berekent u door de resterende hypotheekschuld van de totale woningwaarde af te trekken.

Kan ik de overwaarde op ons huis laten uitbetalen na verkoop?

Ja, de overwaarde uit uw huis na scheiding wordt automatisch uitbetaald na verkoop. De koper maakt de gehele koopsom over. Afhankelijk van uw hypotheek is er sprake van overwaarde, die u samen met de rest van de koopsom ontvangt.

Hoe kan ik gebruik maken van de bijleenregeling overwaarde?

U zet de bijleenregeling overwaarde in als u optimaal wilt (blijven) profiteren van hypotheekrenteaftrek. U gebruikt de overwaarde uit de oude woning (eigenwoningreserve) dan voor de aankoop van uw nieuwe woning.