Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Opbrengst na verkoop verdelen

Overwaarde huis na scheiding: wat kan ik ermee?

Auteur:
30-06-2022 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

U en uw partner gaan uit elkaar. Als u in het verleden samen een woning heeft gekocht, moet u beslissen wat u doet met eventuele overwaarde op het huis. Er zijn grofweg twee manieren om die overwaarde te verdelen. De vertrekkende partner ontvangt een uitkoopsom, of u verkoopt het huis samen en verdeelt daarna de opbrengst.

Hoe wordt het huis verdeeld na scheiding?

Wat u ook doet met uw woning, u heeft bij een scheiding allebei recht op de waarde van de woning. U kunt ervoor kiezen de woning samen te verlaten en deze te verkopen. In dat geval verdeelt u de opbrengst na verkoop. Het komt echter vaak voor dat één van de partners in het huis blijft wonen. In dat geval moet degene die blijft de vertrekkende persoon een uitkoopsom betalen.

Wat is uitkopen bij scheiding?

Bij uitkopen betaalt degene die in de woning blijft de persoon die vertrekt een som ter waarde van de helft van de woningwaarde. De taxatiewaarde en de resterende hypotheek zijn daarbij het uitgangspunt. Indien u in een woning woont ter waarde van €300.000 en u een restschuld van €150.000 op het huis heeft, ontvangt degene die vertrekt €75.000.

Waarom kiezen voor verkopen bij overwaarde huis na scheiding?

De woning verkopen maakt het voor beiden mogelijk de waarde van de woning om te zetten in kapitaal. Dat kan vervolgens worden gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. De woning na een scheiding samen verkopen is bovendien dé oplossing als geen van beiden de middelen heeft om de ander uit te kopen.

Waarom kiezen voor uitkopen?

Bij uitkopen kan één van beiden in de woning blijven wonen. Dat kan prettig zijn, vooral als er kinderen in het spel zijn. Zo creëert u rondom en na de scheiding enige stabiliteit voor uw gezin. Bij uitkopen hoeft slechts één van de partners op zoek naar nieuwe woonruimte.

Woning staat onder water, wat nu?

De regels die voor de verdeling van overwaarde gelden, zijn ook van toepassing op woningen die minder waard zijn dan de hypotheek. De woning staat dan ‘onder water’. Indien de ene partner de ander uitkoopt, zal de vertrekkende partner juist geld moeten betalen aan degene die blijft. De rollen zijn dan omgedraaid.

Overwaarde huis na scheiding bepalen

Voor u bepaalt hoe u de overwaarde van het huis na scheiding verdeelt, is het verstandig eerst uw woningwaarde te laten bepalen. Dat kan door een makelaar een vrijblijvende, gratis waardebepaling te laten doen. U kunt ook een taxateur inschakelen. Deze maakt tegen een vergoeding een taxatierapport. Dit is noodzakelijk als u een (nieuwe) hypotheek wilt afsluiten.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis berekenen bij een scheiding?

U kunt de overwaarde op uw huis bij een scheiding berekenen door een waardebepaling of taxatie uit te laten voeren. De huiswaarde zet u vervolgens af tegen de resterende hypotheekschuld. Indien gewenst kan een hypotheekadviseur u helpen om de netto overwaarde op uw huis te berekenen wanneer u gaat scheiden.

Hoeveel belasting betaal ik na een scheiding over de overwaarde op mijn huis?

Hoeveel belasting u betaalt na een scheiding over de overwaarde op uw huis, hangt ervan af of u de overwaarde laat uitkeren. U betaalt dan mogelijk (meer) vermogensbelasting. Gebruikt u de overwaarde voor een nieuw huis, dan betaalt u geen extra vermogensbelasting én kunt u de hypotheekrenteaftrek ten volle benutten.

Kan ik de overwaarde op mijn huis schenken aan mijn ex-partner?

Jazeker, u kunt de overwaarde op uw huis schenken aan uw ex-partner. Het voordeel hiervan is dat u stabiliteit biedt aan uw ex-partner en (eventueel) gezin. Het nadeel is dat u geen recht meer heeft op uw deel van de overwaarde, die tienduizenden euro’s of meer kan bedragen. Ook moet uw ex-partner belasting betalen over het bedrag dat u schenkt.