Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Weten waar u recht op heeft

Hoe overwaarde op huis berekenen bij scheiding?

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Stel, u wilt scheiden maar u bezit samen een koophuis. Hoe pakt u de verdeling van uw bezit dan aan? Het ligt eraan of u de woning samen verkoopt, of dat één van beiden in de woning blijft. In dat laatste geval zult u al snel moeten denken aan uitkopen. Dan is het ook van belang eventuele overwaarde op uw huis te berekenen.

Bij een scheiding heeft de vertrekkende partner namelijk recht op de helft van de waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde? Dan ontvangt de vertrekkende partner deze, minus de (helft van) de resterende hypotheekschuld. Hiervoor moet u dus wel de overwaarde op het huis berekenen, het liefst bij aanvang van de scheiding.

Uw partner uitkopen

Als u zelf in uw woning wilt blijven wonen moet u uw ex-partner dus uitkopen. Hierbij is het van belang de overwaarde op uw huis te berekenen en deze eerlijk uit te keren bij de scheiding. Overwaarde kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Uw partner uitkopen kan dus een kostbare zaak zijn.

U moet de uitkoopsom altijd met eigen middelen betalen. Daarom is het belangrijk te weten:

Een nieuwe start

De overwaarde op uw huis berekenen bij de scheiding is dus een van de eerste stappen. Dat doet u door een waardebepaling of taxatie uit te laten voeren. De uitkomst zet u af tegen de resterende hypotheekschuld. Eventueel kan een hypotheekadviseur u helpen de netto overwaarde op uw huis te berekenen bij uw scheiding.

Het omgekeerde kan ook voorkomen: de woning staat onder water en is dus minder waard dan de hypotheekschuld. In dat geval moet de vertrekkende partner de helft van restschuld minus de helft van de actuele waarde betalen aan degene die blijft.

Soms kiezen stellen ervoor elkaar financiële ruimte te gunnen. Zo kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen uw ex-partner de overwaarde uit het huis te schenken. Op die manier kan hij of zij een nieuwe start maken. Ook hiervoor is het belangrijk eerst de overwaarde op uw huis te berekenen bij aanvang van uw scheiding.

Als uitkopen niet mogelijk is

Wanneer u alles op een rijtje heeft gezet en u de overwaarde op uw huis heeft laten berekenen bij uw scheiding, kan het zo zijn dat u de lasten van het uitkopen en de hypotheek niet kunt dragen. In dat geval kunt u twee dingen doen.

U besluit de woning alsnog te verkopen en de opbrengst te verdelen. U kiest er dan voor om de overwaarde te laten uitbetalen na de verkoop. U profiteert dan beiden van de verkoop en de overwaarde. Uw tweede optie komt neer op het verhogen van uw inkomen of spaargeld, eventueel met een extra lening.

Overwaarde huis berekenen bij scheiding: advies

Let er wel op dat de overwaarde op uw huis kan meetellen voor de belasting na de scheiding. Mogelijk betaalt u meer vermogensbelasting nadat de overwaarde is uitgekeerd. Daarnaast is het mogelijk af te spreken dat u de uitkoopsom in delen uitkeert. Of u spreekt af dat u de overwaarde op het huis mag uitbetalen na de verkoop.

Welke keuze de juiste is, hangt af van uw situatie. U maakt een goed begin door de overwaarde op uw huis te controleren bij het voorbereiden van de scheiding. Schakel daarnaast eventueel de hulp in van een advocaat en/of hypotheekadviseur als u advies wilt over uw situatie.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de overwaarde uit mijn huis laten uitbetalen na verkoop van mijn woning?

Zodra uw woning is verkocht, wordt de koopsom minus de resterende hypotheekschuld aan u uitgekeerd. Als er na de scheiding sprake is van overwaarde uit uw huis, dan zal de koper dit via de notaris aan u uitbetalen na afronding van de verkoop.

Hoe zit het met overwaarde op mijn huis en de belasting na een scheiding?

Als u overwaarde uit uw huis ontvangt, kan dit meetellen voor de hoogte van uw belasting na uw scheiding. De overwaarde wordt opgeteld bij uw vermogen. Als u boven de drempel voor vermogensbelasting uitkomt (€50.650 voor één huishouden), betaalt u meer vermogensbelasting.

Kan ik de overwaarde op mijn huis schenken aan mijn ex-partner?

Ja, u kunt de overwaarde op uw huis schenken aan uw ex-partner. Hiervoor moet er wel sprake zijn van overwaarde. Bovendien moet u de hypotheek verhogen, waarvoor uw inkomen toereikend moet zijn.