Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Verdelen overwaarde op geërfd huis

Ik heb overwaarde op huis uit erfenis, wat nu?

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 29-05-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer een dierbare overlijdt en er bezittingen te verdelen zijn, kan er veel op u afkomen. Dat geldt zeker als er een woning bij de erfenis zit. Veel mensen kiezen ervoor de woning te verkopen. Maar als er overwaarde op dat huis zit, hoe wordt die dan verdeeld in de erfenis?

In principe wordt de overwaarde net zo verdeeld als de waarde uit de woning zelf. U laat het huis taxeren en stelt vast hoe hoog de resterende hypotheekschuld is. Als u de erfenis met meerdere mensen moet delen, legt u in een akte van verdeling vast hoe die verdeling precies ligt.

Daarnaast is het goed na te gaan hoe het zit met de belasting. Mogelijk moet u erfbelasting betalen over (de overwaarde op het huis uit) de erfenis. Die kans is aanzienlijk als u (een deel van) een woning erft waarop overwaarde zit. De waarde van het huis en alle andere zaken uit de erfenis kan zo hoog oplopen dat u erfbelasting moet betalen.

Overwaarde laten uitkeren

We gaan ervan uit dat er inderdaad overwaarde zit op de woning van uw overleden dierbare. Stel, u en drie andere erfgenamen erven de woning. In dat geval kunt u ervoor kiezen de anderen uit te kopen en de woning zelf te gaan bewonen, of u verkoopt de woning samen.

Erft u van uw echtgenoot? Dan bent u doorgaans de enige erfgenaam en kunt u probleemloos het huis verkopen na het overlijden van uw echtgenoot. Ook dan kan er sprake zijn van overwaarde op het huis, die u automatisch ontvangt met de erfenis.

Als één van de erfgenamen de woning wil bewonen moeten de anderen akkoord gaan met uitkopen. Doorgaans is dat financieel niet haalbaar en komt het al snel neer op verkoop. Als er overwaarde op het huis zit kunt u die samen verzilveren. Zo loopt de waarde van de erfenis flink op.

Erfenis van een huis en erfbelasting

In principe hebben de erfenis van een huis en de inkomstenbelasting weinig met elkaar te maken. U geeft de erfenis wel op bij het doen van de aangifte in het jaar erna. Vervolgens kan de erfbelasting om de hoek komen kijken. De hoogte van de te betalen erfbelasting hangt af van de hoogte van de erfenis en uw relatie tot de overledene.

De Belastingdienst hanteert vrijstelling voor erfbelasting tot een zeker bedrag. Partners en kinderen betalen tot een bedrag van €130.424 10% erfbelasting. Daarboven komt u uit op 20%. Kleinkinderen betalen 18% erfbelasting bij een erfenis tot €130.424, daarboven 36%. De drempel wordt lager naarmate u verder van de overledene af staat.

De kans dat u belasting betaalt neemt toe naarmate er meer overwaarde op een huis zit in de erfenis. U komt dan sneller boven de drempel uit. De Belastingdienst gaat altijd uit van de WOZ-waarde van een woning, nooit van de verkoop- of marktwaarde. Dat is gunstig, want vaak valt die een stuk lager uit dan de marktprijs inclusief overwaarde op het huis uit uw erfenis.

Moet ik erfbelasting betalen?

Het overlijden van een dierbare kan gepaard gaan met een mooie erfenis. Het is echter verstandig direct na te gaan of u erfbelasting moet betalen. Door bovenstaande drempels en de WOZ-waarde voor het berekenen van de erfbelasting te gebruiken, kunt u dit controleren. Een fiscaal adviseur kan u helpen zaken rond erfbelasting af te wikkelen.

Staat u voor de keuze een geërfd huis al dan niet te verkopen? Laat de overwaarde op de woning dan gratis en vrijblijvend controleren door een verkoopmakelaar en vraag de actuele hypotheekschuld op. U weet dan direct of er sprake is van overwaarde op het huis in de erfenis. Zo kunt u, eventueel samen met andere erfgenamen, de juiste keuze maken.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik wil mijn huis verkopen na het overlijden van mijn echtgenoot. Kan dat zomaar?

Ja, u kunt uw huis verkopen na het overlijden van uw echtgenoot als er verder geen erfgenamen zijn. Als u getrouwd bent, bent u automatisch de enige erfgenaam, tenzij anders is vastgelegd in een testament.

Heb ik altijd een akte van verdeling nodig als ik een erfenis krijg?

Nee, u heeft alleen een akte van verdeling nodig als u met meerdere mensen een erfenis moet delen. Middels de akte van verdeling legt u vast hoe een woning uit de erfenis verdeeld wordt. Dit gebeurt op basis van een testament en het erfrecht.

In mijn erfenis zit een huis. Moet ik hier inkomstenbelasting over betalen?

Nee, als uw erfenis een huis omvat moet u hier mogelijk erfbelasting over betalen. De erfenis heeft geen invloed op de hoogte van uw inkomstenbelasting.