Huis verkopen Huis verkopen door scheiding De voors en tegens

Overwaarde huis schenken aan ex-partner

Auteur:
19-10-2021 (laatst bijgewerkt: 29-05-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, bestaat de kans dat er overwaarde op uw woning zit. Uw huis is dan meer waard dan de oorspronkelijke som waarvoor u de woning heeft gekocht, en overtreft dus ook de hypotheek. Als u gaat scheiden zult u uw koopwoning gezamenlijk verkopen, of koopt de ene partner de ander uit. In dat laatste geval is het van belang naar de overwaarde te kijken.

Wat te doen met de overwaarde?

Als u het huis gezamenlijk verkoopt, verdeelt u de overwaarde evenredig. Kiezen u of uw partner echter voor het uitkopen van de ander? Dan zal de uitkopende partner ook de helft van de overwaarde moeten betalen. Soms gaat het om duizenden of enkele tienduizenden euro’s. Lang niet iedereen beschikt over dit geld. Als u uw ex-partner toch graag in de woning wilt laten wonen, kunt u kiezen voor het schenken van de overwaarde.

Wanneer overwaarde huis schenken?

De overwaarde uit uw woning schenken doet u voornamelijk uit coulance. U wilt bijvoorbeeld dat uw partner samen met uw kinderen in het oude huis kan blijven wonen. Door de overwaarde te schenken bent u dit deel van de overwaarde kwijt. Indien uw ex-partner het huis alsnog verkoopt, strijkt hij of zij de gehele overwaarde alsnog op.

De voordelen van een schenking

Het voordeel van het schenken van overwaarde uit uw woning komt voor het grootste deel terecht bij uw ex-partner, degene die in het huis blijft wonen. Toch kan er ook voor u voordeel aan zitten, omdat u stabiliteit aan uw ex-partner en gezin biedt.

De nadelen van een schenking

Omdat u uw deel van de overwaarde kwijt bent, leidt het schenken van overwaarde tot een vermindering van uw kapitaal. Denk er daarom goed over na voor u hiervoor kiest. Ook voor de ex-partner, die uw deel van de overwaarde ontvangt, kan een schenking minder rooskleurig uitpakken dan vooraf gedacht. Uw ex-partner betaalt namelijk belasting over de schenking.

Hoe werkt het schenken van overwaarde?

Als u de overwaarde uit uw woning wilt schenken laat u dit vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dat is vooral prettig voor de ontvangende partij. Deze kan middels het echtscheidingsconvenant aantonen dat de schenking door beide partijen wenselijk was. Voordat u dit kunt doen, dient u wel na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van overwaarde.

Lening of schenking?

Wilt u liever niet schenken, maar uw ex-partner toch financiële ruimte en stabiliteit bieden? Dan kunt u ook afspreken dat uw ex-partner de overwaarde na enkele maanden of jaren aan u betaalt. Ook dit dient u goed vast te leggen.

Overwaarde huis laten bepalen

De waarde (en eventuele overwaarde) van uw huis kunt u gratis door een makelaar laten bepalen. Een erkende makelaar uit de regio kan goed inschatten wat uw huis op dat moment opbrengt op de markt. Een gratis waardebepaling vormt tevens een goed startpunt als u overweegt om de overwaarde aan uw ex-partner te schenken.

Veelgestelde vragen in het kort

Wanneer is overwaarde aan mijn ex-partner schenken voordelig?

Het schenken van de overwaarde is vooral voordelig voor uw ex-partner. Het kan u en uw gezin wel stabiliteit bieden als uw ex-partner met uw kinderen in het huis kan blijven wonen. Een andere optie is om uw ex-partner de hypotheek te laten overnemen zonder u hiervoor uit te kopen.

Hoe werkt het verkopen van mijn huis met overwaarde?

Uw huis verkopen met overwaarde kan tegenwoordig een flinke winst opleveren. U kunt hierbij wel te maken krijgen met de bijleenregeling, als u een nieuw huis koopt zonder uw overwaarde hiervoor te gebruiken. In dat geval mag u het bedrag dat u leent om uw nieuwe woning te financieren niet opgeven voor de hypotheekrenteaftrek.

Hoe kan ik de overwaarde op mijn huis berekenen bij scheiding?

Bij een scheiding kunt u de overwaarde op uw huis berekenen door een waardebepaling of taxatie uit te laten voeren. Met een gratis waardebepaling bij een verkoopmakelaar krijgt u een vrij accuraat beeld van de overwaarde op uw woning. Op basis hiervan kunt u bepalen wat de juiste vervolgstappen zijn.