Huis kopen Overwaarde gebruiken Pensioen aanvullen met overwaarde op uw woning

Overwaarde huis opnemen voor uw pensioen: kan dat?

Auteur:
29-11-2022 (laatst bijgewerkt: 29-11-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Heeft u een overwaarde op uw woning en wilt u dit bedrag nuttig besteden? Dan kunt u dit gebruiken om te investeren in de toekomst door een opeethypotheek aan te vragen. Met deze hypotheekvorm heeft u een aanvulling op uw pensioen.

Wat is een opeethypotheek?

Rond uw pensioengerechtige leeftijd (de precieze leeftijd hangt af van de geldverstrekker) kunt u een opeethypotheek aanvragen. Dit wordt ook wel een ‘verzilverhypotheek’ genoemd. De overwaarde van uw woning wordt dan omgezet in deze vorm. Een opeethypotheek bestaat meestal uit twee delen.

Er wordt bij deze hypotheek wel rente betaald, maar dit gaat direct af van het bedrag van de hypotheek. Hier heeft u dus geen maandelijkse lasten van.

Wat zijn de voordelen van een opeethypotheek

Wat zijn de nadelen van een opeethypotheek

Overwaarde en krediethypotheek

U kunt met de overwaarde ook een krediethypotheek aanvragen. Dit bedrag kunt u gebruiken als aanvulling op uw pensioen of als extra inkomen. Bij deze hypotheek neemt u alleen bedragen op die u op dat moment nodig heeft. Voor deze hypotheek wordt een inkomenstoets gedaan door de geldverstrekker.

Overwaarde en aflossingsvrije hypotheek

U kunt met de overwaarde ook een aflossingsvrije hypotheek aanvragen. Dit is toegestaan voor 50% van de woningwaarde. Het voordeel is dat u niet verplicht bent af te lossen en daar dus niet de maandelijkse lasten van heeft. Nadeel is dat de eventuele schuld voor de erfgenamen groter is.

Wilt u weten hoeveel overwaarde er op uw woning zit om te gebruiken voor uw pensioen? Laat dan gratis en vrijblijvend een overwaarde check uitvoeren door een lokale, full-service verkoopmakelaar. Op deze manier weet u precies hoeveel overwaarde er op uw huis zit.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doe ik met de overwaarde van mijn woning?

Als u een overwaarde op uw woning heeft kunt u deze opnemen. Dit geld kunt u op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen, voor het aflossen van schulden of het betalen van de studie voor kind(eren).

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis opnemen?

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op uw huis op te nemen. Door uw huis te verkopen bijvoorbeeld, door uw huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Kan ik de overwaarde gebruiken voor het aflossen van schulden?

Ja, u kunt de overwaarde gebruiken voor het aflossen van schulden. Vaak is dit voordeliger, omdat een persoonlijke lening of een doorlopend krediet een hogere rente heeft dan een hypotheek. U betaalt dus wel meer maandlasten voor uw hypotheek, maar bent per maand waarschijnlijk goedkoper uit.